Responsive Menu
Add more content here...


Povestea sportivei din Zalău care a lăsat visul american pentru a reveni acasă să ajute oamenii să ducă o viaţă sănătoasă

Ramona Mărcuş a fost sportivă de performanţă care a activat în prima ligă de volei feminin din România, după care a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde a evoluat pentru echipa unei Univesităţi din statul Florida. Pe tărâm american a urmat Facultatea de Kinetoterapie pe care a absolvit-o cu brio. Însă, n-a ales să continue în State şi s-a întors acasă, la Zalău. Îşi doreşte să se ocupe de sănătatea celor din jur. A lucrat mai mulţi ani la Centrul “Acasă”, însă, îşi dorea mai mult, motiv pentru care şi-a deschis propriul cabinet medical. A progresat de la an la an şi - de la o cameră de 20 mp - a ajuns la un adevărat Centru Medical, unic în judeţul Sălaj

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 46 views
A+A-
Reset

Da, se poate şi aşa. Mulţi îşi doresc să ajung peste ocean şi să trăiască visul american. Zălăuanca Ramona Mărcuş a reuşit asta. A făcut sport de performanţă la o Universitatea din statul Florida, acolo unde s-a şi specializat în kinetoterapie.

Avea visul american în faţă odată cu absolvirea facultăţii, însă, a dorit să revină acasă, să vină în sprijinul oamenilor, să-i îndrume către sport, să-i ajute în recuperare sau să trăiască sănătos. A crescut de la an la an şi de la o cameră de 20 mp a ajuns ca sâmbătă, 24 februarie, să inaugureze un centru medical unic în Sălaj.

Cine este Ramona Mărcuş?

Ramona Mărcuş este o zălăuancă ce pune multă pasiune în ceea ce face şi pe lângă partea profesională are şi o calitate umană care te face să o apreciezi şi mai mult şi să-ţi doreşti să legi o relaţie de prietenie, ceea ce s-a şi întâmplat cu mulţi dintre pacienţii săi. Însă, cine se află în spatele persoanei din prezent?

Ramona a făcut parte din prima generaţie a clasei de sport de la Grupul Şcolar ”Mihai Viteazul” Zalău, iar în clasa a VI-a a început să practice voleiul sub îndrumarea regretatului profesor Mircea Grodnischi. La liceu a continuat să practice acest sport la un mod mai serios, sub îndrumarea regretatului Alexandru Jako, făcând ulterior pasul spre profesionişti.

A evoluat în prima ligă de volei a României

După ce a terminat liceul, zălăuanca a primit o ofertă de la Universitatea Craiova, echipă pentru care a evoluat în Diviza A (prima ligă) timp de un sezon.

Între timp, fusese admisă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea şi a decis să transfere la echipa din Oradea care evolua în liga secundă la acea vreme. Însă, tot un sezon a evoluat şi aici.

Şi-a continuat visul în… S.U.A.

După un an de studenţie, Ramona a ales să plece în State, prin celebrul program “Work & Travel” şi dusă a fost. N-a revenit în ţară la finalul experienţei şi a decis să rămână în SUA.

A dat o probă la echipa de volei a unei Universităţi din statul Florida, fiind acceptată. Universitatea i-a oferit o bursă prin care Ramona a urmat studiile peste ocean şi s-a specializat în kinetoterapie.

Timp de trei ani a evoluat la Pasco Hernandez Community College (PHCC). Cu echipa universitară a participat la campionatele naţionale, unde Ramona a fost desemnată cel mai bun coordonator.

După colegiu a mai jucat la echipa Saint Leo University. A mai stat încă 4 ani în State lucrând la o firmă de catering sau la recepţia unui hotel.

S-a întors acasă cu speranţe şi optimism

“În State am început kinetoterapia. Eu în liceu am avut o accidentare la gleznă şi mi-am dat seama cât a fost de grea recuperarea. Atunci nu erau programe de recuperare, era doar la Spital şi atât. Atunci am zis că nu aş vrea ca vreun sportiv să treacă prin ce am trecut eu şi asta m-a determinat”, spune Ramona Mărcuş.

După 7 ani în SUA s-a întors în România. Însă, studiile nu i-au fost recunoscute în “ţara birocraţiei” şi a luat-o de la zero, absolvind Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca, cu specializarea kinetoterapie. A plecat timp de un an în Spania, după care a revenit acasă pentru a-şi urma visul.

S-a lovit de “uşi închise”

Şi-a “căutat” de lucru la Spital şi la cabinete private, însă, uşile i-au fost închise.În cele  din urmă, a primit o şansă din partea managerului Leontin Băbţan la Centrul “Acasă”, în anul 2012 şi timp de 8 ani şi-a desfăşurat activitatea în acel loc.

“Este un centru dotat cu ce trebuie pentru recuperare. Am fost o echipă minunată, însă, după 8 ani, am decis să demisionez în ideea de a-mi deschide propiul meu cabinet de recuperare”, îşi aminteşte Ramona, determinată de lista lungă de aşteptare pentru recuperea la Centrul “Acasă”.

Primul cabinet, o cameră de 20 mp

Primul cabinet a fost, de fapt, o cameră de 20 mp, în zona Brădet, vizavi de Biserica Sf. Ştefan. Activitatea a mers bine şi după doar un an a fost nevoie de extindere şi în 2017 s-a mutat pe strada Gheorghe Doja într-o locaţie mult mai mare unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii şapte ani.

Centrul de recuperare medicală şi sport “Kinetosport MRC”, unic în Sălaj!

Serviciile au fost diversificate şi spaţiul a devenit mic. După doi ani de căutări, Ramona a găsit spaţiul perfect, iar sâmbătă, 24 februarie 2024 a avut loc marea inaugurare. Situat pe strada Mihai Eminescu nr. 64B, Kinetosport MRC este un centru unic în Sălaj care oferă în acelaşi loc servicii de sport, recuperare medicală şi nutriţie. Centrul este “destinaţia ta pentru sănătate, recuperare şi stare de bine”.

Noua locaţie are 170 de metri pătraţi, fiind o locaţie optimă pentru desfăşurarea activităţii. În plus, afară va fi amenajat un gazon unde se vor desfăşura activităţile pe perioada primăverii, verii şi până toamna târziu, evident, când vremea va permite.

În zilele trecute a fost inaugurată noua locaţie, fiind prezenţi la eveniment peste 50 de invitaţi. A fost un eveniment reuşit, cu gustări sănătoase, iar pe această cale, Ramona Mărcuş ţine să le mulţumească celor prezenţi că i-au fost alături la deschidere.

Centrul va fi unic în Sălaj pentru că oferă toate aceste servicii într-un singur loc. Se poate face recuperare, se poate face sport, prevenţie, dar şi un plan alimentar personalizat.

“Invit zălăuanii, sălăjenii şi nu numai la noua noastră locaţie. În primul rând pentru a descoperi acest loc minunat. Este terapie curată, unde pot beneficia de pachete sănătoase la preţuri foarte atractive, atât pe partea de recuperare, cât şi pe partea de alimentaţie sau remodelare corporală”, spune Ramona Mărcuş.

Martie, luna reducerilor de la Kinetosport MRC

În primul luna de la inaugurarea noii locaţii, Kinetosport MRC oferă preţuri promoţionale, iar cei care trec pragul centrului se vor bucura de facilităţi la preţuri reduse. Un abonament sport, drenaj limfatic costă 375 de lei,  sport + masaj 380 de lei, body reset 450 lei, sport electrostimulare 300 de lei.

Toate aceste preţuri vor avea o REDUCERE de 30 %, doar în luna martie.

Aşadar, nu ezitaţi să treceţi pragul Kinetosport MRC, pe strada Mihai Eminescu nr. 64B, în municipiul Zalău. Personalul tânăr şi dedicat vă aşteaptă să vă atingeţi obiectivele de sănătate şi să vă bucuraţi de un stil de viaţă mai sănătos şi echilibrat.

Colaborări de succes. Adrian Gontariu, tratat de Ramona Mărcuş

Ramona este un profesionist desăvârşit, iar drept dovadă stau colaborările cu sportivi profesionişti. Unul dintre cele mai bune produse ale voleiului sălăjean a fost tratat de Ramona Mărcuş, este vorba despre Adrian Gontariu.

Pragul Kinetosport MRC a fost şi este trecut şi de mai mulţi fotbalişti de la SCM Zalău, iar Ramona s-a ocupat şi de pregătirea fizică a puştiului minune al tenisului sălăjean, Patrik Bolduţ.

Grupe speciale pentru copii

O problemă uriaşă din prezent vine în rândul copiilor. Conform statisticilor, peste 90 la sută dintre copii suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, precum scolioză sau cifoză.

Pentru a veni în sprijinul lor, la Kinetosport MRC a fost concepută o clasă de gimnastică dedicată, ajutându-i pe copii să-şi îmbunătăţească postura, aliniamentul corporal şi abilităţile motorii, promovând în acelaşi timp un stil de viaţă sănătos.

“Până la 18 ani putem corecta coloana, putem întări musculatura, putem să îi pregătim să aibă o viaţă bună şi fără dureri, sănătoasă în acelaşi timp”, spune Ramona Mărcuş.

Tabere specifice pentru copii

Tot pentru copii, cei de la Kinetosport MRC organizează şi tabere specifice, unde pe lângă activităţi de kinetoterapie se află şi cursuri de limba engleză, jocuri sportive sau drumeţii.

Copiii au acces limitat la telefon, dimineaţa şi seara, doar pentru a vorbi cu părinţii, în rest sunt ocupaţi cu activităţile din tabără. Anul acesta va fi a patra ediţie şi deja locurile sunt aproape ocupate. Capacitatea este de 30 de copii, aceştia fiind însoţiţi de patru adulţi-instructori.

Ramona Mărcuş se ocupă de partea cu kinetoterapia şi alimentaţia, în timp ce Ioana Şanta predă lecţii de limba engleză, fiind profesoară la bază, la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu din Zalău. De partea sportivă şi drumeţii se ocupă Puiu Mărcuş şi Ionel Şanta, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 21 februarie.

You may also like

Leave a Comment