Responsive Menu
Add more content here...


Reprezentant de seamă al artei plastice contemporane – Gheorghe Ilea – premiat cu distincția ”Soarele Sălăjean”

Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj a premiat cu distincția ”Soarele Sălăjean” pe reprezentantul de seamă al artei plastice contemporane - Gheorghe Ilea

by Mihai POP
0 comment 139 views
A+A-
Reset

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a oferit, la împlinirea a 32 de ani de la reînființarea instituției, distincția ”Soarele Sălăjean”, reprezentantului de seamă al artei plastice contemporane și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Ilea.

𝗚𝗛𝗘𝗢𝗥𝗚𝗛𝗘 𝗜𝗟𝗘𝗔

Reprezentant de seamă al artei plastice contemporane și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Ilea și-a făcut debutul în 1984, cu o expoziție personală la Galeria Tribuna din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, lucrările domniei sale au putut fi admirate în numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, cât şi în străinătate.

Picturi ce îi poartă semnătura sunt prezente, astăzi, în colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană, Muzeului de Artă Recentă, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și în diferite colecții particulare din România, Spania, Germania, SUA, Italia, Olanda sau Marea Britanie.

A fost recompensat cu numeroase premii, dintre care amintim: Premiul Bienalei de Gravură “Iosif Iser”, Premiul Soros pentru Artă Contemporană, Premiul Fundației Artexpo sau bursa Uniunii Artiștilor Plastici.

Gheorghe Ilea, s-a născut pe data de 1 noiembrie 1958, în localitata Bucea, județul Cluj.

Viața și activitatea: absolvent al Academiei de Artă Ion Andreescu din Cluj-Napoca, secția pictură (1984). În anul 1987 a primit o bursă oferită de Uniunea Artiștilor Plastici din România, secția pictură. Trăieşte şi lucrează la Zalău. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A debutat cu expoziția personală la Galeria Tribuna din Cluj-Napoca în anul 1984. Premii: premiul la Bienala de Gravură Iosif Iser (Ploiești, 1993), Premiul Soros pentru Artă Contemporană la Expoziția 010101 (București, 1994), Premiul Fundației Art-expo (București, 1994).

 

You may also like

Leave a Comment