Responsive Menu
Add more content here...


Proiectul unui nou centru de zi pentru seniorii de peste 65 de ani prinde contur la Zalău

"O batranete gratioasa si onorabila este copilaria nemuririi." spunea Pindar

by Tiberius NICODA
0 comment 184 views
A+A-
Reset
În Zalău este planificat un centru de zi pentru  seniorii cu vârsta de peste 65 de ani. Consilierii locali au aprobat documentația tehnică și economică aferentă și depunerea cererii de grant.
Centrul de zi pentru bătrâni ar urma să ofere servicii de îngrijire socială și de reabilitare pentru persoanele în vârstă.
În cadrul proiectului ar funcționa și un grup mobil, care ar oferi îngrijire persoanelor care necesită îngrijire la domiciliu. Centrul va aparține Direcției Asistență Socială, care este în subordinea administrației locale.
„În prezent, 15 la sută dintre locuitorii așezării au peste 65 de ani, această proporție s-a dublat în ultimii 10 ani, ceea ce arată o tendință marcată de îmbătrânire a populației. În consecință, este în creștere și cererea de servicii sociale pentru vârstnici. Acest centru de zi ar urma să fie construit în zona  Valea Miții din Zalău, pe un teren de aproape 4.000 de metri pătrați deținut de municipalitate”, a spus Miklós Fazakas.
Centrul de zi va avea 50 de paturi, iar grupul mobil asociat ar asigura îngrijire la domiciliu pentru aproape 25 de persoane. Clădirea va  găzdui un cabinet medical, un cabinet  psihologic și un cabinet de psihoterapie, unde vârstnicii ar putea primi consiliere psihosocială și de stil de viață, consiliere juridică și să participe la terapie fizică, masaj și tratament de fizioterapie.
Direcția socială din Zalău sprijină în mare măsură implementarea proiectului, după cum s-a explicat, există o cerere mare pentru acest tip de servicii sociale în rândul persoanelor în vârstă. În ceea ce privește îngrijirea la domiciliu, în centrul județean funcționează în prezent cinci unități de îngrijire, dar numărul persoanelor sprijinite este mic față de numărul solicitanților.
Valoarea totală a investiției este de aproape 10 milioane de lei, principalele obiective ale proiectului includ creșterea numărului de vârstnici care beneficiază de îngrijire optimă, îmbunătățirea calității vieții persoanelor de 65 de ani și peste, precum și angajarea asistenților medicali, a medicilor,îngrijitorilor necesari unității și crearea de noi locuri de muncă.
Centrul de zi și reabilitare pentru bătrâni laolaltă cu  proiectul grupului de îngrijire la domiciliu ar urma să fie realizat prin  PNRR.
„Construim creșe pentru copiii noștri, am creat peste zece locuri de joacă noi și am modernizat instituții de învățământ. Am construit blocuri ANL pentru tineri, și facem o piscină pentru zălăuani, și nu numai. În paralel cu acestea,  ar trebui să se pună mai mult accent și pe seniorii noștri. Așa s-a născut ideea creării unui centru de bătrâni,  de zi, pentru că nu este o exagerare să spunem că îi apreciem foarte mult pentru că au contribuit foarte mult la dezvoltarea Zalăului.
Prin acest proiect dorim să  sprijinim persoanele in vârstă, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea comunității de-a lungul anilor, iar prin acest centru oferim o alternativă de a se  putea bucura de timpul liber, precum și de a le asigura o îngrijire corespunzătoare”, a declarat viceprimarul. Miklós Fazakas.

You may also like

Leave a Comment