Responsive Menu
Add more content here...


EROU de SERVICIU. Un cadru medical din Sălaj, salvatorul unei tinere grav rănite într-un accident în Bistriţa-Năsăud

by Călin ONICAŞ
0 comment 76 views
A+A-
Reset

În timp ce se întorcea acasă din concediu, Roxana Pinju – asistent medical în cadrul Serviciului Judeţean De Ambulanţă Sălaj – a intervenit rapid la salvarea unei motocicliste implicate într-un eveniment rutier în oraşul Beclean 


Roxana Pinju este o tânără de la ţară, care visa să salveze vieţi încă de când era copil. Originară din localitatea Moiad (comuna Sărmăşag), Roxana a absolvit Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, iar apoi a urmat cursurile de Asistent Medical Generalist. A lucrat o perioadă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău iar acum este asistentă în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj.

 

Duminică seara, ea venea din concediu. A făcut un circuit prin judeţul Maramureş, dar şi prin Bistriţa-Năsăud, unde a poposit pe la Măgura Ilvei şi Colibița.  În timp ce venea spre casă, s-a oprit când pe raza localităţii Beclean se petrecuse un eveniment rutier grav. Asistenta medicală din Sălaj a alergat într-un suflet la o victimă ce zăcea pe caldarâm. Era o femeie de 35 de ani, pasager pe o motocicletă lovită de un autoturism condus de o femeie. În urma impactului, casca de protecţie i-a căzut din cap şi tânăra s-a lovit puternic de asfalt.

Victima era întinsă pe jos şi sângera peste tot, pe urechi, nas, gură. Roxana a dezbrăcat victima de costumul special, ca să vadă dacă sângerează, după care a făcut manevrele de resuscitare. Tânăra de pe motocicletă fusese în inconştientă, dar prim-ajutor a readus-o la viaţă!

“I-am făcut masaj cardiac și i-am repornit inima. Sângele îi curgea de peste tot”, a precizat Roxana Pinju pentru Ştirile din Sălaj.

Nu m-a ajutat nimeni. Decât soțul. Am strigat la cineva să sune rapid la 112. La un moment dat mi-am dat seama că nu mai are cord. Așa că am început să îi fac masaj. Și-a revenit și am ținut-o să poată să respire, până când a venit echipajul de ambulanță și cel SMURD. Pe când i-am administrat și oxigen, a fost urcată în echipaj având culoarea normală. Că avea mâinile deja vinete. Dar când am predat-o echipajului și a fost transportată spre spital avea puls și respirație. A pierdut cam doi litri de sânge și impactul cu asfaltul a fost puternic, și fără cască. De aceea eu cred că nu i-a fost prinsă bine casca, pentru că i-a zburat înainte de impact”, a mai spus asistenta medicală de la Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj.

Ulterior, victima a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Femeia de 35 de ani a fost internată la Secţia ATI, iar starea ei de sănătate este în continuare una gravă.

Marţi dimineaţa, după o noapte de nesomn şi o tură de noapte de la Serviciul de Ambulanță Județean, Roxana a mai găsit încă resurse şi are surâsul pe buze.

“Noi facem asta în fiecare zi. Şi la Beclean, am făcut tot ce am putut şi am ştiut. Pacienta de acolo trăieşte şi asta e EXTRAORDINAR”, a conchis Roxana cu o mare satisfacţie în suflet.

Mai multe pe acest subiect, în ziarul Ştirile din Sălaj, care va apărea miercuri, 9 septembrie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

You may also like

Leave a Comment