Responsive Menu
Add more content here...


Doliu în lumea medicală din Sălaj. A murit doctorul Andrei Marius Călinici – “A fost un om deosebit, un medic pregătit, loial, demn şi un adevărat profesionist”

Medic specialist de valoare şi un om de mare caracter, dr. Andrei Marius Călinici a fost ani buni şeful Compartimentului Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, după care a profesat mai bine de două decenii la Policlinica Salvosan Ciobanca din municipiu, unde a fost unul dintre cei mai apreciaţi specialişti

by Călin ONICAŞ
0 comment 56 views
A+A-
Reset

Marius Andrei Călinici a fost unul dintre medicii specialişti ai Sălajului, care a avut grijă de sănătatea noastră zeci de ani. Dr. Călinici a fost şeful Compartimentului Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, după care a profesat mai bine de două decenii la Policlinica Salvosan Ciobanca.

Era considerat unul dintre cei mai profesionişti medici , iar Petre Ciobancafondatorul Policlinicii Salvosan – are doar cuvinte de apreciere şi recunoştinţă faţă de cunoscutul şi reputatul medic specialist pe Diabet Zaharat.

“A fost un om deosebit, un om de caracter, un medic pregătit, loial, demn şi un adevărat profesionist. Am colaborat o viaţă, a îmbrăţişat sectorul privat, venind la Policlinica Salvosan Ciobanca în urmă cu mulţi ani, acum vreo 25 de ani. Era descendent din familie de doctori, tatăl său fiind şef de secţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Interne. A venit apoi în sectorul privat, unde am colaborat, după care a venit şi fiul său, medicul Marius Călinici. De câţiva ani, avea mari probleme de sănătate şi a părăsit viaţa socială. Nu a mai putut profesa de câţiva ani, deşi era bine integrat în sistemul medical naţional şi prieten cu oameni de mare valoare din viaţa medicală, precum doctorul Vereşiu, cel care de fapt a preluat activitatea sa la clinica noastră”, spune dr. Petre Ciobanca – fondatorul Policlinicii Salvosan – pentru ziarul Ştirile din Sălaj.

 

Provine dintr-o familie de medici – A fost diabetolog, dar specialist şi în interne

Andrei Marius Călinici s-a născut la Cluj-Napoca, dintr-o familie de medici. Tatăl său doctorul Vladimir Călinici a fost repartizat la Zalău, unde avea să devină şi şeful secţiei Interne din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Marius Călinici avea 4 ani, când familia lui s-a stabilit la poalele Meseşului.

Şi-au urmat tatăl în profesie, absolvind Facultatea de Medicină de la Cluj-Napoca şi a intrat în sistemul medical ca doctor de întreprindere la Zalău. După vreo trei ani, a decis să urmeze o specializare ca internist la Bucureşti

Între timp, a urmat un curs de specializare în diabet şi boli de nutriţie tot în capitală, unde s-a remarcat într-o generaţie de valoare pregătită de medicul Mincu. Din anul 1989 a început să lucreze la Zalău ca medic specialist în Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice. 

Ani la rând, dr. Marius Călinici a fost singurul diabetolog din judeţul Sălaj

Deşi s-a născut la Cluj, s-a simţit acasă la Zalău, unde a dorit să îşi continue cariera medicală, deşi putea liniştit să profeseze într-un centru universitar. A rămas la poalele Meseşului, chiar şi după ce a primit câteva oferte extrem de tentante, cum a fost cea de la un Centru de cercetare din Austria. 

“Să accept ar fi însemnat să periclitez armonia familiei şi a activităţii mele în Sălaj. În plus, a face ştiinţă e una, iar medicina la patul bolnavului, de cabinet, necesită o altă structură, mult mai aproape mie”, spunea medicul acum câţiva ani pentru ziarul Adevărul.

Mulţi ani, dr. Marius Călinici a fost singurul diabetolog din judeţ, astfel că prin mâinile sale au trecut mii de pacienţi.

“Te bucuri când, în aceste vremuri ciudate, reuşeşti să asiguri medicamente gratuite pentru bolnavi, fără întreruperi. Sună stupid, dar e una din marile mele satisfacţii. Te bucuri şi când pacientului îi merge bine cu tratamentul şi vine cu analize bune; sau când copila pe care ai tratat-o de diabet, după ani, e mamă pentru a doua oară şi naşte copii sănătoşi”, mai spunea Marius Călinici despre satisfacţiile pe care le avea ca doctor.

A fost membru în cadrul Societăţii Române de Nutriţie

Satisfacţii profesionale i-au adus şi recunoştinţa oferită de sistemul medical. Astfel, prin dr. Marius Călinici a fost membru în boardul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dar şi membru în cadrul Societăţii Române de Nutriţie.

Acum patru-cinci ani, după o activitate de trei decenii ca diabetolog, a fost obligat să se retragă în activitate, ca urmare a unor probleme de sănătate. În cursul zilei de joi, 15 februarie, doctor Marius Călinici s-a stins din viaţă. Avea 73 de ani.

“Marius Călinici a fost primul diabetolog din Sălaj, cu specializarea luată la Bucureşti. A făcut performanţă în specializarea sa. A dus singur în picioare cabinetul  pentru diabet din Zalău. S-a retras în momentul  în care a  avut probleme cu sănătatea, asta ar fi fost acum vreo patru-cinci ani. Eram colegi şi prieteni. Joi, l-am vizitat la spital şi am discutat puţin, pentru ca  – după vreo două, trei ore –  să aud că a murit… A fost un om special, care s-a dedicat specialităţii sale. Ani la rând a fost singurul diabetolog din judeţul Sălaj şi s-a descurcat  bine de tot. L-a ajutat şi faptul că avea specialitatea interne, care i-a oferit un important avantaj în desfăşurarea activităţii medicale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, este mesajul adresat de Dr. Ioan Andrei Vereșiu  – medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Policlinicii Salvosan Ciobanca.

Ceremonia funerară va avea loc duminică, 18 februarie 2024, ora 13,00 , la Capela Cimitirului Ortodox Zalău.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

You may also like

Leave a Comment