Responsive Menu
Add more content here...


Filmul ”Avram Iancu împotriva imperiului” ajunge la Jibou

Casa De Cultură Jibou organizează, joi 21 martie, proiecția filmului ”Avram Iancu - Împotriva imperiului” cu prezența actorilor Alin Panc și Văru Săndel

by Mihai POP
0 comment 51 views
A+A-
Reset

”Nu m-am luptat pentru cruci și favoruri, ci pentru eliberarea națiunii mele”

La Casa de Cultură Jibou va avea loc joi, 21 martie, de la ora 18.00, proiecția filmului “Avram Iancu- Împotriva Imperiului”, cu prezența actorilor Alin Panc și Sandu Pop (Văru’Săndel).

În anul Avram Iancu, așa cum a fost stabilit oficial de Guvern anul 2024, și la 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, jibouanii și nu numai vor trăi și ei atmosfera genearată de lansarea filmului.

Intrarea va fi liberă.

Avram Iancu împotriva imperiului

Este un film privat, un adevărat tribut adus Ardealului, o adevărată lecție de istorie, prin care dorim să atingem atât publicul matur, cât și tinerii… viitorul țării.

„Va fi filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures).

Docu-drama punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

Despre filmul Avram Iancu împotriva imperiului

1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.

Producători: PaPa Pictures, Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art, Stilo Evora

Regie: Theo Thorn – debut lungmetraj

Scenariu: Theo Thorn, Alex Molico.

Distribuţie: Horia Fedorca – debut. Damian Victor Oancea, Alin Panc, Sandu Popa, Kata Pánczél. Paula Hriscu – debut.

 

You may also like

Leave a Comment