Responsive Menu
Add more content here...


Un studiu recent a revelat care sunt cele mai profitabile academii de fotbal din ultimul deceniu

by Sportul Salajean
0 comment 22 views
A+A-
Reset

Pe parcursul ultimilor ani, academiile cluburilor de fotbal au devenit o sursă esențială atât pentru furnizarea de talente tinere, cât și ca un veritabil motor economic, generând venituri substanțiale din transferuri. CIES Football Observatory a analizat recent care sunt cluburile se descurcă cel mai bine la acest capitol, evidențiind o serie de nume grele din industrie, care au reușit să-și capitalizeze eficient produsele propriilor academii.

Clubul portughez Benfica se poziționează în fruntea clasamentului, cu un profit impresionant obținut din transferurile absolvenților săi: este vorba de nu mai puțin de 379 de milioane de euro, în ultimii 7 ani. Un procent considerabil, 32%, provine doar din transferul lui Joao Felix către Atletico Madrid, o mutare care rămâne printre cele mai valoroase din istoria fotbalului.

Pe lângă exemplul Joao Felix, Benfica a excelat în dezvoltarea altor talente precum Ruben Dias, transferat la Manchester City pentru suma de aproape 68 de milioane de euro; Dias a devenit imediat unul dintre pilonii campioanei din Premier League. Momentan, Benfica își continuă aventura europeană și are o cotă de 21 pentru a cuceri trofeul Europa League în acest sezon, potrivit casepariuristrainatate.com.

Real Madrid își etalează supremația și la acest capitol, fiind al doilea cel mai profitabil club în ceea ce privește veniturile generate de academie, obținând nu mai puțin de €330 de milioane din transferurile jucătorilor produși în propria pepinieră. O parte însemnată din această sumă a fost adusă de Alvaro Morata, transferat de două ori de clubul madrilen.

Surprinzător, dar meritat, AS Monaco ocupă un loc fruntaș în acest top, datorită performanțelor remarcabile ale echipei sale din sezonul 2016-2017, dar și a transferului fabulos al lui Kylian Mbappe către Paris Saint-Germain, care reprezintă o cotă majoră din profiturile academiei monegasce. Dincolo de exemplul lui Mbappe, AS Monaco s-a distins prin capacitatea de a atrage și forma tineri promițători, cum ar fi Benjamin Mendy și Fabinho, care ulterior au fost transferați pentru sume importante, reflectând astfel eficiența modelului său de dezvoltare.

Un aspect deosebit de interesant este contribuția individuală a anumitor jucători la succesul economic al academiilor care i-au format. De pildă, Jack Grealish (117 milioane de euro) și Christian Pulisic (64 milioane de euro) se disting prin procentele substanțiale pe care transferurile lor le reprezintă din totalul veniturilor generate de academiile Aston Villa (89%), respectiv Borussia Dortmund (79%).

În Premier League, Chelsea și Liverpool se remarcă prin eficacitatea academiilor lor, cu mențiunea că ambele cluburi reușesc să dezvolte jucători care, chiar dacă petrec multe sezoane împrumutați la alte echipe, aduc în final profituri considerabile la revenirea lor pe piața transferurilor.

Analizând situația pe națiuni, cluburile engleze impresionează prin suma cumulată pe care au reușit să o genereze din transferurile jucătorilor formați în propriile academii, depășind pragul de două miliarde de euro și confirmând astfel supremația Angliei în acest segment de piață.

Pe scena mondială, cluburile sud-americane precum Flamengo (locul 13) sau River Plate (locul 27) demonstrează că talentul fotbalistic autohton poate fi nu doar un ambasador al sportului rege, dar și o sursă semnificativă de venituri.

You may also like

Leave a Comment