Responsive Menu
Add more content here...


Tadici, din nou la atac. ”Din bugetul României pregătim naţionale pentru alte ţări”. Replica primită de la Horaţiu Paşca. ”Ar fi bine să se reorienteze mai mult către handbal”

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 16 views
A+A-
Reset

Antrenorul de la HC Zalău a avut o nouă ieşire în public după meciul de la Bistriţa, în care a acuzat modul în care cele mai multe cluburi folosesc jucătoare străine, pe care le plătesc cu bani mulţi. Fostul selecţioner a făcut referire şi la Gloria Bistriţa, dar a primit rapid un răspuns elegant din partea lui Horaţiu Paşca, care i-a adus aminte că la Bistriţa sunt şase jucătoare din Naţionala României. În plus tehnicianul a scos în evidenţă faptul că la Bistriţa se pune mult accentul pe copii şi juniori, faţă de ceea ce se întâmplă la Zalău

HC Zalău a suferit o nouă înfrângere în Liga Naţională, cea cu numărul 10. De data aceasta, mari pretenţii nu au fost în tabăra sălăjencelor, având în vedere că au întâlnit fruntaşa Gloria Bistriţa, o echipă cu un lot valoros. Diferenţa dintre cele două grupări a fost evidentă, astfel că partida s-a terminat cu scorul de 32 – 25 în favoarea gazdelor.

La conferinţa de presă, pentru Gheorghe Tadici a fost un nou moment potrivit să atace echipele care folosesc jucătoare străine, pe care le plătesc cu bani foarte mulţi. Antrenorul Zalăului a vorbit puţin despre echipe sa şi de situaţia în care se află HC Zalău, dar în schimb a criticat politica mai multor echipe din campionat şi a strategiei din handbalul feminin românesc.

”Liga Națională s-a transformat într-un joc al multinaționalelor. E un concurs cine aduce mai multe jucătoare străine, e un concurs cine cheltuie mai mulți bani și are contracte mai mari. Dacă asta e menirea Ligii Naționale să facă rezultate puternice cu rezultate cumpărate, rezultate imediate, și nu de a construi în timp, asta este.După cum ați văzut, noi am folosit jucătoare tinere și foarte tinere, majoritatea românce. Preferăm așa, avem satisfacție mai mare. Cineva trebuie să producă și pentru reprezentarea României. Dar este foarte trist că din bugetul României pregătim echipe naționale pentru alte țări. Iar jucătoarele noastre, româncele, nu au loc. Acum se va face un campionat de tineret care, probabil, va avea aceeași soartă ca și cel de băieți, care nu a produs nimic, decât cheltuieli în plus. Vom  vedea cât va fi de eficient și ăsta. Este o experiență care, pesemne, va avea repercusiuni la nivel de echipe școlare și licee cu profil de educație fizică. Va fi chiar o problemă socială pentru că acolo sunt catedre de câte 4 – 6 profesori și profesorii ăștia nu știu ce o să facă. Fond de jucători nu este, nu se mai face nicio selecție, nu se mai dă nicio probă de control, de aruncare de mingea de oină sau săritură în lungime. O să facem performanță cu obezi și cu copii care nu au nici o treabă. Nu știu școala alergării nici copiii care termină junioratul, darămite ăștia”, a tunat Gheorghe Tadici la conferinţa de presă, potrivit celor de la Sportul Bistriţean.

Salarii mari, dar din bani atraşi din mediul privat

De mai mult ori, Gheorghe Tadici s-a legat de salariile pe care le oferă alte cluburi jucătoarelor. A făcut-o şi la Bistriţa, unde a accentuat ideea că nu l-ar deranja salariile de mii de euro, dacă acestea ar fi plătite din bani atraşi din mediul privat, nu din bani publici.

N-am nici un fel de probleme, oricâți bani s-ar da, dar aceste contracte de 8.000, 12.000, 14.000, 16.000, 18.000 de euro și chiar de 20.000 de mii de euro net nu ar fi nicio problemă dacă ar fi din sponsorizări private. Dar sunt bani din banii publici ai comunităților, comunități care au o mulțime de nevoi și de probleme. Este trist ce se întâmplă în România, ca tu, într-o țară săracă, penultima în Uniunea Europeană, să-ți permiți să dai salarii de 20.000 de euro, de 3, de 4 ori mai mari ca în țările nordice, Norvegia, Danemarca, Suedia, sau Franța, Germania, din banul public.Handbalul, în opinia mea, nu mă interesează ce spun alții, nu are nimic de câștigat decât de pierdut. Și este foarte trist că din acest buget al României nu avem preocupări pentru reprezentare la nivel de seniori, tineret și juniori. Uitați-vă la ultimii ani de zile, cu locuri, 12, 14, 16. Nu sunt ei de vină, ci strategia”, a spus Gheorghe Tadici.

”Sunt la final de carieră, se poate încheia oricând. Poate chiar azi”

Ajuns la aproape 71 de ani, Gheorghe Tadici dă de înţeles că ar fi momentul să pună punct final carierei, mai ales că în acest sezon nici rezultatele nu sunt cele care să îl satisfacă. Echipa sa este pe loc de baraj şi în acest sezon luptă pentru evitarea retrogradării, aspect care nu-i pică deloc bine unui antrenor cu un aşa cv, care a obţinut numeroase medalii în carieră.

La finalul partidei de la Bistriţa, Tadici a lăsat să se înţeleagă că ar putea să îşi încheie cariera oricând. ”Eu spun lucrurilor pe nume chiar dacă deranjez. Astea nu sunt rezultate. Astea sunt rezultate cumpărate, atâta timp cât ai 6-7, practic o echipă întreagă, 8-10, avem cu 12, cu 14 străine din lotul de 16. Dacă asta e menirea ligii naționale, n-avem ce face. Eu sunt la sfârșit de carieră. Se poate încheia oricând, începând de astăzi dacă vreți. Cred că mi-am făcut treaba. Rezultatele și cv –ul meu nu le poate șterge nimeni, nici statistica nici Pașca, nici alții.  Nu au timp fizic, mai trebuie să se nască o dată ca să repete rezultatele mele. Eu le-am făcut doar cu jucătoare românce”, a precizat fostul selecţioner.

Răspunsul primit de la Horaţiu Paşca: ” În momentul în care nu ai nimic de demonstrat pe teren începi să te elucubrezi în public vizavi de bugete și de alte chestii”

Prin tot ce a spus la conferinţa de presă, Gheorghe Tadici i-a atacat indirect pe cei de la Gloria Bistriţa, o formaţie care a investit masiv pentru a avea un lot cu care să lupte la primele locuri. Însă, Gloria a adus şi jucătoare românce, pune accentul şi pe handbalul juvenil, aspecte pe care le-a scos în evidenţă şi Horaţiu Paşca.

Tehncianul Gloriei a avut un set de răspunsuri dure pentru afirmaţiile lui Gheorghe Tadici.

Vine ciudat din partea dumnealui tot ce spune.Probabil că în momentul în care nu ai nimic de demonstrat pe teren începi să te elucubrezi în public vizavi de bugete și de alte chestii. E o placă pe care deja o cunoaștem cu toții. Să nu uităm că în echipa Bistriței există 6 jucătoare de lot național al României.Poate ar fi bine ca și dânsul să începe să schimbe un pic placa, să se reorienteze mai mult către handbal. Cred că nu vorbește despre Bistrița când spune că centrele de copii și juniori au de suferit din cauza strategiei din handbalul nostru. Bistrița are o piramidă întreagă de fete născute și crescute în Bistrița și foarte puține aduse din afară. Avem peste 500 de copii legitimați și încă la Zalău nu am văzut proiecte de genul acesta. Au doar echipa mare și câteva foste jucătoare, cum ar fi și Vali Beșe, care încearcă să resusciteze handalul juvenil. . Sunt curios cât investește echipa mare, colegul meu de la Zalău, în copii și juniori fiindcă Bistrița investește foarte, foarte mult. Sunt niște bani întorși în comunitate și noi chiar facem foarte, foarte mult pentru handbalul românesc. Suntem, poate, clubul care investește cel mai mult în copii și în viitorul handbalului românesc”, a spus Horaţiu Paşca, potrivit Sportul Bistriţean.

You may also like

Leave a Comment