Responsive Menu
Add more content here...


FOTO&VIDEO – Şimleuanca Crina Pop, premiul special la Festivalul “Maria Tănase”!

by Călin ONICAŞ
0 comment 14 views
A+A-
Reset

Tânăra solistă din Şimleu Silvaniei a fost una dintre laureatele ediţiei XXVI-a a prestigiosului eveniment desfăşurat zilele trecute la Craiova. Crina Pop a primit din partea juriului premiul special pentru frumusețea și autenticitatea costumului tradițional de pe Valea Barcăului!

Festivalul – concurs naţional al interpreţilor cântecului popular românesc “MARIA TĂNASE” de la Craiova a devenit deja tradiţie. Evenimentul organizat de Consiliul Județean Dolj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj a fost iniţiat încă din anul 1969.

Altfel spus, o istorie de 48 de ani , care a devenit ulterior o marcă de identitate a locului – un festival naţional dedicat Marii Doamne a cântecului popular românesc – MARIA TĂNASE.

La ediţia XXVI-a, care a avut loc în perioada 6 – 10 septembrie, în Bănie, pe scenă au urcat şi artişti din judeţul nostru. Spre cinstea lor, ei au reprezentat Sălajul cu cinste şi onoare, ducând mai departe tradiţiile şi obiceiurile de pe aceste meleaguri.

Astfel, şimleuanca Crina Pop s-a numărat printre laureaţii prestigiosului festival, obţinând PREMIUL SPECIAL pentru frumusețea și autenticitatea costumului tradițional!

Interpretând melodia “Doru și cu dragostea”, Crina Pop a dorit astfel să reînvie cântecul şi portul de pe Valea Barcăului.

“Nu aș fi reușit să aduc în fața dumneavoastră acest costum fără ajutorul unui om care s-a luptat să reînvie portul de pe Valea Barcăului și care m-a sfătuit cum a știut mai bine pentru a reconstitui costumul de mireasă – domnul Gavril Neaga, dar și a câtorva mâini de aur care au muncit mult pentru a-i da viață!

Până acum nu am găsit momentul potrivit pentru a le mulțumi public, de aceea o voi face acum: mulțumesc Oana Soare pentru botelata superbă, mulțumesc doamnei Victoria din satul Drighiu și Anca Topai pentru spăcel, poale și zadie, mulțumesc doamna Florica Gancea Chirilă pentru frumosul laibăr, mulțumesc doamna Lina Niste pentru batistă!!
Îi mulțumesc doamnei profesoare Cornelia Neaga pentru tot ceea ce face pentru mine!! 🤗❤️
Vă mulțumesc dumneavoastră pentru toate mesajele și pentru toată susținerea!! ❤️
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.

Crina Pop – câştigătoarea premiului special la Festivalul “Maria Tănase”

Pentru tot ce a făcut pe scenă, dar şi pentru cuvintele alese la adresa celor care au ajutat-o să ajungă acolo, Cornelia Neaga – profesorul ei de canto de la Ansamblul folcloric BARCĂU din cadrul Clubului Copiilor Şimleu Silvaniei – a precizat că premiul cucerit de Crina Pop la Festivalul “Maria Tănase” înseamnă recunoaşterea valorii în cultura tradițională românească, iar recunoaşterea valorii ei deschide larg porțile consacrării!

“Te-am urmărit în gală, ai strălucit, ai zâmbit tot timpul. Ai de toate, eu ţi-aş fi dat un premiu şi pentru vocea ta frumoasă şi pentru repertoriu. Bravooo! Să nu te abaţi din drumul drept!”, a spus şi Ana Strîmturean – Expert I şi profesor de canto la Școala De Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca şi la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

Cântă de la 7 ani

Crina Pop (n. 13 martie 2000) s-a născut acum 21 de ani la Şimleu Silvaniei şi îşi are rădăcinile din comuna Măerişte (tatăl) şi satul Câmpia – comuna Bocşa (mama). I-a plăcut să cânte încă de mică, astfel că la 7 ani făcea deja parte din Ansamblul folcloric BARCĂU de la Clubul Copiilor Şimleu Şilvaniei. Aici, artista primeşte lecţii de canto de la prof. Cornelia Neaga, iar de partea de costum și tradiții se ocupă prof. Gavril Neaga.

A absolvit Şcoala Gimnazială “SILVANIA” Şimleu Silvaniei, iar apoi Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din oraşul de la poalele Măgurii. Actualmente, Crina Pop este în anul III la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 15 septembrie.

You may also like

Leave a Comment