Responsive Menu
Add more content here...


Dr. Oana Mihaela Secară: “Infectarea cu acest coronavirus în aer liber este absolut imposibilă. Covidul nu se transmite nici prin suprafeţe”

by Mihai POP
0 comment 17 views
A+A-
Reset

Medicul primar aruncă în aer mai multe teorii legate de infectarea şi transmiterea coronavirus


De mai bine de un an, lumea a fost dată peste cap de pandemia de coronavirus. De atunci şi până în prezent, în mediul online, dar şi la TV apar tot felul de speculaţii, presupuneri şi remarci.

Recent, Oana Mihaela Secară, medic primar la Spitalul Municipal “Sfântul Ierarh dr. Luca” Oneşti a făcut câteva afirmaţii care aruncă în aer mai multe teorii legate de coronavirus.

Medicul precizează că virusul nu se transmite în aer liber şi nici prin suprafeţe.

“Eu tot insist asupra modului în care se transmite virusul. Nu este vina nimănui că nu s-a ştiut de la început cum se transmite, dar, după un timp, trebuie să înţelegi că realitatea este cea care este. Covidul nu se transmite prin suprafeţe, asta e clar şi trebuie să înţeleagă toţi că, pe măsură ce trece timpul, lucrurile se elucidează şi încep să devină evidente. Sunt articole medicale în care s-a precizat că s-a încercat cultivarea virusului de pe suprafeţe şi nu s-a reuşit.

Este un virus care se transmite pe cale respiratorie și este foarte greu să cultivi un astfel de virus de pe suprafețe. Acești viruși au nevoie de niște condiții speciale ca să se poată transmite. Mai simplu spus, dacă secrețiile ajung pe suprafețe, ele se usucă și nu mai există condițiile de umiditate, PH, substanțe nutritive, ca să supraviețuiască virusul.

Ar trebui să atingi acea suprafață exact în momentul în care au fost împrăștiate secrețiile, sau foarte aproape de momentul acela, și apoi tot atunci să le introduci în cavitatea bucală sau nazală. Dar chiar și așa este dificil, pentru că pe toate mucoasele există o barieră formată din mulți factori, dar mai ales din IGA, o imunoglobulină care se află în mucusul respectiv, nazal sau bucal, care contracarează particulele virale, iar cantitatea introdusă prin acest gest, de a pune mâna la nas sau la gură, este nesemnificativă”, a declarat dr. Oana Mihaela Secară, citată de national.ro.

Totodată, medicul primar anunţă şi faptul că virusul nu poate fi transmis de către persoanele decedate. Totodată, medicul primar al Spitalului Municipal “Sfântul Ierarh dr. Luca” Oneşti mai remarcă faptul că virusul se transmite în încăperi mici, de obiecei de la persoane apropiate.

“Dacă cineva stă într-o încăpere relativ mică, cum este un birou, o locuinţă sau un mijloc de transport, şi petrece timp mai mult, sau repetat în acea încăpere şi acolo este o concentraţie mare de particule virale, atunci IGA-ul nu mai face faţă şi poate, la un moment dat, să apară contaminarea. De aceea persoanele care s-au infectat cam ştiau de la cine, iar persoanele respective erau apropiate“, precizează Oana Mihaela Secară.

You may also like

Leave a Comment