Responsive Menu
Add more content here...


Doliu în sportul din Sălaj. S-a stins din viaţă Ioan Bal Crişan – omul care a pus bazele handbalului şi voleiului în judeţ

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 33 views
A+A-
Reset

Inspector de sport peste 20 de ani, în cadrul ISJ Sălaj – Ioan Bal Crişan – s-a stins din viaţă marţi după-amiază, la vârsta de 78 de ani. De numele său se leagă sportul de performanţă din Sălaj, deoarece Ioan Bal Crişan a fost cel care a pus bazele echipelor de handbal fete şi volei băieţi din Zalău, a înfiinţat clasele cu program sportiv, iar în anul 2004 a înfiinţat primul liceu sportiv din Sălaj – Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” din Zalău. În cariera sa profesională, Ioan Bal Crişan a fost timp de 4 ani primar al comunei Ileanda, iar timp de 6 ani a fost directorul Grupului Şcolar Ileanda

O veste tristă a lovit lumea sportului din Sălaj în după-amiaza zilei de 23 august 2022. La vârsta de 78 de ani s-a stins din viaţă Ioan Bal Crişan, cel care a fost un nume important din istoria sportului sălăjean.

Cine a fost Ioan Bal Crişan

Timp de 20 de ani, Ioan Bal Crişan a fost inspector de sport în cadrul ISJ Sălaj. De numele său se leagă sportul de performanţă din Sălaj, Ioan Bal Crişan fiind cel care a pus bazele echipelor de handbal fete şi volei băieţi de la Didactica Zalău.
Ioan Bal Crişan a înfiinţat clasele cu program sportiv de la liceul teoretic, iar în anul 2004 a înfiinţat primul liceu sportiv din Sălaj – Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” din Zalău.

A fost directorul Grupului Şcolar din Ileanda şi primarul comunei Ileanda în anii 90

Ioan Bal Crişan s-a născut pe 21 decembrie 1943 în localitatea Cliţ, comuna Băbeni. În tinereţe a practicat voleiul şi handbalul, dar nu la nivel de performanţă. În anul 1964 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport de la Cluj-Napoca, iar după absolvire a ajuns profesor de educaţie fizică şi sport la liceul de la Ileanda.

În anul 1968 când s-au înfiinţat judeţele, Ioan Bal Crişan a ajuns la Zalău, devenind titular la catedra de la liceul pedagogic, iar mai târziu a ajuns la liceul teoretic.

În anul 1992 – 1996 a fost primarul comunei Ileanda, iar în perioada 1996 – 2002 a ocupat funcţia de director la Grupul Şcolar din Ileanda.

În anul 1970, sub îndrumarea sa, echipa de handbal băieţi de la licelul Ileanda a promovat în divizia şcolară de elevi şi juniori, fiind prima echipa sătească din România care a obţinut o astfel de performanţă. Mulţi jucători din acea generaţie au ajuns ulterior să evolueze la echipe din Divizia A şi B.

Întemeietorul echipelor de handbal fete şi volei băieţi – Didactica Zalău

Timp de 20 de ani, Ioan Bal Crişan a fost inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Este întemeietorul echipei de volei băieţi, AS Didactica, cu care a promovat în Divizia B şi care avea o generaţie bună din care făceau parte Alexandru Breban, Mircea Grodniski, Marin Silaghi, Adrian Corpodean, Vasile Dragoş, Mircea Sumurducan şi Vasile Buzatu.

În anul 1974 a pus bazele şi echipei de handbal de senioare – Didactica – bazându-se pe o echipă de junioare de la şcoala sportivă de elevi care era pregătită de Gheorghe Tadici.

Echipa de hanbdal avea să participare la barajul de calificare în Divizia B, unde a câştigat toate meciurile.
Din lipsa banilor, Didactica a fost cedată Filaturii de bumbac şi în acel moment şi-a schimbat denumirea în Textila Zalău, care a activat în Divizia B până în anul 1984 când a promovat în prima divizie. Echipa a mai purtat denumirea de Silcotex şi apoi Silcotub, care a devenit între timp multipla campioană a României.

Ioan Bal Crişan a fost cel care a pus bazele Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” din Zalău

De-a lungul anilor, Ioan Bal Crişan a îndrumat peste 200 de profesori de educaţie fizică şi sport.După apariţia clubului sportiv şcolar a înfiinţat clasele cu program sportiv de la liceul teoretic, care apoi au fost transferate la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul”. În anul 2004 Ioan Bal Crişan a înfiinţat Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, ca unitate de sine stătătoare.

Într-un interviu acordat ziarului Sportul Sălăjean în 2006, Ioan Bal Crişan ne spunea că unul dintre cele mai frumoase momente trăite în sport a fost în anul 2002, când echipa de junioare de la CSS Zalău a câştigat titlul naţional după o finală cu Oltchim Rm. Vâlcea.

După ce s-a pensionat, Ioan Bal Crişan s-a retras la Ileanda acolo unde era stabilit de ani buni. A rămas un apropiat al sportului şi era la curent cu tot ce s-a întâmplat în competiţiile sportive majore în care erau angrenate echipele din Sălaj.

Ioan Bal Crişan a fost naşul lui Gheorghe Tadici

Vestea trecerii în nefiinţă a lui Ioan Bal Crişan l-a marcat pe Gheorghe Tadici. Cei doi se aflau în relaţii foarte bune de zeci de ani, iar Ioan Bal Crişan a fost naşul antrenorului de la HC Zalău

“A fost întemeietorul echipei de handbal şi volei Didactica şi fără el nu s-ar fi întâmplat nimic. A fost părintele sportului din Sălaj la toate disciplinele, având în vedere că a pus bazele şcolii sportive, clubului sportiv şcolar şi liceului cu program sportiv. Este o pierdere mare pentru sportul din Sălaj. În perioada 1974 – 1978 a adus o mulţime de sportivi şi de profesori de sport în Sălaj”, a spus cu durere în suflet Gheorghe Tadici.

Înmormânatarea va avea loc joi, 25 august, de la ora 12.00, în localitatea Ileanda.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

You may also like

Leave a Comment