Responsive Menu
Add more content here...


Doliu în învăţământul sălăjean. S-a stins din viaţă unul dintre cei mai renumiți dascăli din Cehu Silvaniei

by Mihai POP
0 comment 20 views
A+A-
Reset

Este doliu în învățământ. AUGUSTIN MOCANU – fostul director al Liceului din Cehu Silvaniei – a încetat din viață, la vârsta de 91 de ani. Acesta a fost un reputat profesor, apreciat și îndrăgit, atât de elevi cât și de colegii profesori. În anul 2022, dascălul a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Cehu Silvaniei pentru cei 40 de ani dedicaţi învăţământului


Un fost director de liceu din Cehu Silvaniei s-a stins din viață! Întreaga comunitate deplânge trecerea în neființă a celui care a fost AUGUSTIN MOCANU, marele profesor de limba și literatura română, fost director şi inspector şef la nivelul raionului Cehu Silvaniei.

Acesta, a dat dovadă în decursul carierei sale de profesionalism, tenacitate, corectitudine și mai ales de o mână de fier în gestionarea întregului proces educațional.

De remarcat, că prof. Augustin a fost și autor de carte, una din lucrările sale remarcabile fiind „Ceas pe ceas se alungă. Folclor poetic”.

Augustin Mocanu [de fapt Mocan] s-a născut la 12 septembrie 1932, din părinţii Teodor şi Ana, ţărani, în satul Boju, comuna Cojocna, judeţul Cluj.

În 1947 a absolvit şcoala primară sătească de şapte clase şi apoi, zece ani, din 1947 până în 1957, a studiat la Cluj, unde a absolvit şcoala pedagogică, în 1953, şi facultatea de filologie, în 1957, obţinând titlul de diplomat universitar în specialitatea limba şi literatura română.

A fost repartizat la Şcoala Medie Mixtă din Cehu Silvaniei (azi Liceul Tehnologic Gheorghe Pop de Băseşti), unde a lucrat fără întrerupere, în perioada 1957-1997, fiind cadru didactic de predare şi îndeplinind, în unii ani,  funcţii de conducere, îndrumare şi control: director adjunct, director, şef al secţiei raionale de învăţământ.

În 1958 s-a căsătorit cu  Maria Borda, originară din Beica de Sus, jud. Mureş, profesoară de educaţie fizică la aceeaşi unitate şcolară.

A cercetat creaţia populară orală din Ţara Codrului şi de pe Valea Sălajului.

În perioada 1999-2022 a scris şi publicat peste 40 de cărţi conţinând: colecţii de poezie orală, articole şi studii de folclor literar, monografiile satelor Boju jud. Cluj şi Nadiş jud. Sălaj, un dicţionar de regionalisme din Ardeal, poezii originale, proză scurtă şi un roman autobiografic.

Cu vremea, munca de cercetare de la  zonele Sălaj – Codru s-a extins în Câmpia Transilvaniei, de unde provine autorul, şi în Câmpia Soarelui, Ialomiţa, unde are domiciliul din 1998.

La 12 septembrie 2023 a împlinit vârsta de 91 de ani.

Dumnezeu să-l odihnească!

You may also like

Leave a Comment