Responsive Menu
Add more content here...


DOLIU în învăţământul din Sălaj. Cunoscutul profesor – Gelu Criste – a murit la nici 61 de ani!

by Călin ONICAŞ
0 comment 28 views
A+A-
Reset

Gelu Criste este cel care a înfiinţat Şcoala Profesională la Zalău, în anul 1991. La bază inginer, acesta a predat zeci de ani la catedrele de informatică şi specialitate atât la Liceul Industrial Nr. 5, cât şi la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău, unde a ocupat şi funcţia de director adjunct. În cursul zilei de azi, s-a stins din viaţă, la vârsta de 61 de ani

La nici 61 de ani, unul dintre cei mai dedicaţi dascăli din Sălaj s-a stins din viaţă. În această dimineaţă, după o lungă suferinţă, profesor ing. Florin Gelu Criste a trecut la cele veşnice. În cei 40 de ani de activitate, a pus suflet şi s-a dăruit exemplar în tot ceea ce a făcut…

S-a născut în localitatea Bobâlna (judeţul Cluj) pe data de 23 iunie 1961. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca – specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini.

A fost director adjunct la Liceul Pedagogic Zalău

S-a căsătorit şi s-a stabilit la Zalău, unde şi-a început activitatea ca profesor. Era în anul 1982, când a primit catedră la Liceul Pedagogic. Unitatea şcolară avea să se transforme în Liceul Industrial Nr. 5, după ce a fost patronat de unități industriale ca Integrata de in sau Filatura din bumbac, care asigurau și practica în producție.

În anul 1990, liceul revine la profilul pedagogic, sub titulatura de Școala Normală Zalău, iar prof. Ing. Gelu Criste este numit director adjunct (’90 – ’91). Clasele de industrie ușoară au funcţionat în continuare, în structura Școlii Normale.

Gelu Criste – omul care a înfiinţat Şcoala Profesională Zalău

În anul 1991, profesorul Gelu Criste a fost cel care a înfiinţat Şcoala Profesională Zalău cu domeniul TEXTILE, ALIMENTAŢIE, FRIZER şi COAFOR. Pentru prima dată în judeţul nostru, au apărut specializări precum ospătar, barman, bucătar patiser.

Datorită dascălului iscusit, admiterea în învăţământul profesional s-a făcut cu înscriere electronică în tot Sălajul! A muncit extraordinar de mult pentru a implementa aceste noutăţi în învăţământul sălăjean.

Tot Gelu Criste a fost şi cel care a făcut demersuri ca Şcoala Profesională să se transforme în Şcoala de Arte şi Meserii. În cadrul respectivei şcoli, un aspect care a rămas în mintea tuturor a fost organizarea unui concurs pe echipe de ospătari la chioşcul şcolii. Echipa învingătoare a primit un premiu special.

https://www.voievodulgelu.ro/

Director adjunct la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”

În perioada 1999 – 2001, Gelu Criste a fost director adjunct la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău (Liceul Nr. 3 – Chimie). Din anul 2001, aici a predat la clasele de la secţia Mecanică.

Între timp, a urmat studii postuniversitare de Informatică Aplicată şi Programare la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. După absolvire, a predat informatică şi tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor.

A înfiinţat prima clasă de multimedia din mediul liceal din Sălaj!

A fost cel care a iniţiat şi s-a luptat pentru înfiinţarea clasei de multimedia. Datorită lui, Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” a fost primul liceu din Sălaj unde a existat clasă de multimedia cu specializare tehnician multimedia!

La Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”, Gelu Criste preda informatică şi tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor la toate clasele de liceu, dar şi la profesională şi postliceal. Era diriginte la clasa de la Seral.

A cochetat cu politica. Şi îi plăcea sportul, în special baschetul

Imediat după Revoluţie, Gelu Criste s-a implicat în viaţa politică. A fost un mare anticomunist, astfel că prin ’90 s-a înrolat în Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. O perioadă de timp, a fost membru PNŢCD şi un mare înfocat al monarhiei.

I-a plăcut şi sportul, pe care l-a şi practicat. În special, baschetul.

S-a despărţit foarte greu de laboratorul de informatică…

Unele probleme de sănătate i-au dat bătăi de cap. Caracter puternice, profesorul a încercat să treacă peste ele. Pe finalul anului trecut, starea sa de sănătate a început să fie mai precară. Cu toate acestea, a ţinut morţiş să fie prezent la ore, să fie în mijlocul elevilor…

“Ultimele ore predată la clasă au fost prin luna decembrie. În ultima perioadă, starea de sănătate a dânsului a fost mai precară. Cu toate acestea, avea putere şi voinţă. S-a despărţit foarte greu de laboratorul de informatică. Şi în acest an a continuat aşa cum a putut. A mai trimis materiale on-line elevilor pe classroom… Ce să spunem despre cariera domnului profesor? Nu ar fi suficiente cuvinte în dicţionar ca să vă spunem ce om a fost, ce suflet deosebit. A fost omul care tot timpul avea idei, era creativ, putea să ofere sfaturi tuturor. A avut toate calităţile pentru a fi un coleg dedicat, un dascăl adevărat”, este caracterizarea făcută de prof. Gaspar Hajnal – director adjunct la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău.

Colectivul Liceului Pedagogic “Gheorghe Șincai” regretă trecerea într-o altă lume a celui care a fost prof. ing. Gelu Criste, un dascăl dedicat și un manager vizionar.

Din păcate, starea sa de sănătate s-a tot agravat, iar în ultima perioadă a fost critică. În această dimineaţă, prof. ing. Florin Gelu Criste s-a stins din viaţă cu două luni înainte de a împlini vârsta de 61 de ani.

Dumnezeu să îl odinească în pace!

Ceremonia funerară va avea loc duminică, de la ora 13.00, la Capela Ortodoxă de la Zalău.

You may also like

Leave a Comment