Responsive Menu
Add more content here...


Cristian Bolduţ, la al 20-lea titlu naţional la kata!

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 54 views
A+A-
Reset

Karateka sălăjean a reuşit această performanţă la Campionatul Naţional de la Târgu Mureş. Primul său titlu naţional a fost în 2001. Două decenii mai târziu, Bolduţ este încă în topul ierarhiei, chiar dacă a trecut de 40 de ani. A fost un Campionat Naţional bun şi pentru elevii săi de la Cristian Dojo, obţinând clasări pe podium aproape toţi


La finele săptămânii trecute, la Târgu Mureş a avut loc Campionatul Naţional de Karate Kyokushin. Această competiţie a fost prima la care sportivii pregătiţi de Cristian Bolduţ au reprezentat Cristian Dojo, noul club de karate kyokushin din Sălaj.

Karateka sălăjeni s-au descurcat excelent şi au reuşit rezultate notabile. Două sportive de la Cristian Dojo Zalău s-au duelat în finală. Este vorba despre Iris Bolduţ şi Carina Ciupe. În cele din urmă, Iris a obţinut locul 1 la kumite şi locul 2 la kata (cat. A), în timp ce Carina Ciupe a obţinut locul 1 la kata (cat. B) şi locul 2 la kumite.

Cele două sălăjence şi-au disputat finala la kumite. Din rândul sălăjenilor, Ayana Nistor a reuşit un loc 1 la kumite U 18, -65 kg şi tot la U 18, dar la -60 kg. Celia Stejeran a obţinut locul 2 la kumite. Conform lui Cristian Bolduţ, cele două au luptat la U 18, deşi ele încă sunt la cadeţi (U 16). 

Naomi Barbura a obţinut şi ea locul 2 la kata (cat. B) şi locul 2 la kumite la U 18, +65 kg. La categoria seniori, Ovidiu Ghile a reuşit să urce pe podium, un loc 3 la kumite, la -85 kg.

Cristian Bolduţ trăieşte a doua tinereţe

Chiar dacă a trecut de 40 de ani, performanţele sale sunt încă la cel mai înalt nivel. La Campionatul Naţional de la Târgu Mureş, karateka a obţinut un nou titlu naţional, cel de-al 20-lea la kata. Primul titlu naţional a fost câştigat în 2001.

De atunci şi până în prezent, Bolduţ nu a participat o singură dată, din cauza unei accidentări. Bine, a mai fost şi anul 2020 când competiţia nu s-a organizat din cauza pandemiei de coronavirus.

“Chiar m-am gândit, e al 20-lea titlu. E foarte mult şi mi se pare că ar trebui să mă las, că e destul. Pe de altă parte, chiar mi-a plăcut că au venit toţi copiii tineri medaliaţi la Europenele de seniori. Sunt copii de perspectivă şi mi-a plăcut să-i văd concurând”, spune Cristi Bolduţ.

“Nu există niciun secret. Trebuie doar muncă”

Cât despre ceea ce va urma pentru karateka sălăjean, Bolduţ spune:

“Foarte mulţi oameni din sport care înţeleg fenomenul, vin şi-mi spun că e extraordinar că încă sunt aici şi că arăt cumva o măestrie în zona asta pe care nu o regăseşti foarte uşor în alte părţi. Kata este o probă de maturitate şi rezultatele excepţionale pot să vin cu noroc şi super talent şi când eşti tânăr, dar în general vin în urma multor ani de pregătire şi competiţie.

Pentru chestia asta şi pentru faptul că încă am fost pe podium la Europene, cred că ar merita să mai trag de mine un an, doi, trei, strict pentru Europene. În raportul meu de component al lotului naţional şi lider în echipă, sunt omul care cumva dau direcţia şi le arăt tuturor că se poate.

Singurul lucru care trebuie făcut este să muncească. Acesta este secretul artelor marţiale, că nu există niciun secret. Trebuie doar muncă. Dacă eu pot, la job-ul pe care îl am, familie şi aşa mai departe, cu siguranţă pot şi ei. Din sportul nostru nu poţi să câştigi bani ca să trăieşti din asta.

Până la urmă, performanţa şi rezultatele pe care le poţi obţine cu ani foarte mulţi de muncă şi de trudă, reprezintă doar o satisfacţie personală, dar care trece dincolo de câştigul material. Pentru mine aşa a fost toată viaţa. Nu te plăteşte nimeni dacă eşti campion european, dar satisfacţia că aduci medalie pentru România compensează mult şi îţi arată că merită sacrificiul”.

You may also like

Leave a Comment