Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL. “Doctorița” cu aptitudini de violonistă. FOTO şi VIDEO

by Călin ONICAŞ
1 comment 33 views
A+A-
Reset

Absolventă a Liceului de Artă “Ioan Sima” din Zalău, Alexandra Teofana Iacob este îndrăgostită de vioara care în scurta carieră muzicală de până acum i-a adus mai multe premii şi satisfacţii sufleteşti. Acum, pasiunile s-au împărţit, deoarece sălăjeanca urmează în paralel cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dar şi a Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu Mureş!


Probabil că părinţii au vrut în casă o muzicantă, astfel că Alexandra Iacob (n. 22 iulie 1998) a fost înscrisă la Liceul de Artă “Ioan Sima” din Zalău, încă din clasa I. Din fragedă copilărie, era considerată o mică solistă de muzică populară cu mari posibilităţi de afirmare.

La şcoală, ea a început să studieze şi vioara încă de la 6 ani, sub îndrumarea profesoarei Maria Achim.

“De fapt, cred că doamna profesoară mi-a insuflat dragostea faţă de vioară, deşi acest instrument nu prea l-am avut la suflet!? Într-o zi mi-am rupt arcuşul şi am sperat că nu o să mai trebuiască să fac vioară… Abia de pe la 11 ani am început să realizez cât de norocoasă sunt că părinţii m-au dat la vioară şi că a trebuit să car atâta de mult timp cutia după mine când alţi prieteni se jucau pe afară”, ne spune Alexandra.

Pasiunea faţă de vioară a fost din ce în ce mai mare, astfel că în liceu ea a continuat cursurile sub îndrumarea profesorului Ionuţ Dârjan.

“Mă bucur c-am avut prilejul de a lucra cu dânsul. Deşi a fost mai exigent, a fost un profesor mereu dornic de perfecţiune”, precizează tânăra.

Distincţii importante la Viva la Musica şi la Festivalul Internaţional de Muzică „Johann Sebastian Bach”

În perioada şcolii şi a liceului a participat cu succes la mai multe concursuri naţionale şi la olimpiade la vioară, la care a câştigat premii importante.

Astfel, la “Viva la Musica” a câştigat de două ori premiul I şi premiul de excelenţă, dar şi locul doi, tot de  două ori.

La faza zonală a Olimpiadei Naţionale de interpretare vocal-instrumentală, sălăjeanca a urcat de două ori pe a doua treaptă a podiumului.

Probabil că cea mai importantă distincţie din carieră a fost diploma de excelenţă, primită la Festivalul Internaţional de Muzică „Johann Sebastian Bach”, pe când avea doar 8 anişori.

În paralel, a încântat lumea cu vocea ea, la diferite evenimente, în care a cântat muzică populară, dar şi uşoară.

S-a axat pe medicină, dar nu s-a putut despărţi de prima dragoste: vioara

După ce a absolvit liceul, Alexandra a avut un moment de cumpănă în viaţa profesională şi iniţial a început un nou drum, axându-se pe medicină, cu atât mai mult cu cât şi fratele ei mai mare  – Mihai Iacob – este doctor generalist.

Astfel, în anul 2017, ea a fost admisă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș – secţia medicină generală.

Dacă muzica a făcut parte din viaţa ei vreo 12 ani neîntrerupţi, fosta premiată la diferite festivaluri a început să înveţe acum alte instrumente, nu muzicale, ci medicale…

Totul i se părea interesant, însă ruptura faţă de prima dragoste era prea grea, aproape imposibilă.

În aceste condiţii, Alexandra şi-a depus dosarul şi la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – învăţământ la distanţă, unde a fost admisă.

“Îmi place medicina, însă mi-am dat seama că nu mă vedeam fără muzică am decis să urmez şi Academia, unde sunt tot în anul doi. Materiile sunt cam aceleaşi ca şi la liceu, dar mult mai aprofundate şi expectantele profesorilor, evident, mai mari. Faptul că studiez şi vioara la ID e un factor de relaxare, iar atunci când în sesiunile de la medicină şi în general, când vreau să iau o pauză de la invăţatul ce devine inevitabil rutină, iau vioara în mână şi studiez. Programul uneori e obositor. De exempu, în weekendurile cu cursuri avem ore de dimineaţa de la 8 până seara la ora 21. Însă, faptul că fac ceea ce îmi place e o motivaţie mai mult decât suficientă”, a declarat Alexandra Iacob pentru Ştiri din Sălaj.

La Academia de Muzică, studenta noastră studiează cu Francesco Ionaşcu, un violonist de excepţie cu concerte şi în străinătate şi care a absolvit “Royal Academy of Music” din Londra!

“Faptul că lucrez cu astfel de profesori mă încântă. De fapt, la Cluj-Napoca am descoperit noi tehnici de abordare a studiului şi învăţ de fiecare dată ceva nou”, a subliniat “doctorița” cu ureche muzicală sau violonista cu mâini de doctor, ambele variante fiind valabile, deoarece tânăra din Zalău vreau să practice ambele activităţi.

Atrasă de chirurgie

Dacă în cariera muzicală era deja experienţă, Alexandra a făcut şi primii paşi în halatul alb la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

“În vară, mi-am făcut pratica pe secţia de Chirurgie şi a fost super. Deocamdată, asta mă atrage cel mai tare”, a încheiat Alexandra Iacob.

You may also like

1 comment

Liviu 12 October 2018 - 10:41

Bravo Alexandra! Felicitări! Tine-o tot asa! Succes pe mai departe!

Reply

Leave a Comment