Responsive Menu
Add more content here...


Sălajul este pe locul trei într-un top al judeţelor cu cei mai mulţi rromi din România

by Eduard FARCAS
0 comment 2.1K views
A+A-
Reset

În judeţ, etnia rromă reprezintă 6,9% din totalul populaţiei. Doar judeţele Mureş şi Călăraşi sunt peste noi, unde raportat la numărul de locuitori, etnia rromă reprezintă peste 8 %


Planul de Dezvoltare al Regiunii de Nord-Vest ne dezvăluie faptul că în judeţul Sălaj, 6,9% din totalul populaţiei este de etie rromă. Asta înseamnă că din cei 246.810 de sălăjeni, câti au fost înregistraţi cu domicliul stabil în judeţ la începutl anului de către Institutul Naţional de Statistică, un număr de 17.000 de sălăjeni sunt declaraţi ca aparţinând etniei rrome.

Tot în top se află şi judeţul vecin, Bihor, unde ponderea rromilor este de 6,1 la sută.  Clasamentul este condus de judeţul Mureş unde sunt înregistraţi 8,8 la sută persoane de etnie rromă şi judeţul Călăraşi cu 8,1 la sută rromi din totalul populaţiei.

Dintre vecini, în judeţul Satu-Mare rromi sunt în proprţie de 5,3 la sută, în Bistriţa-Năsăud procentul rromilor este de 4,4%, în Cluj de 3,4% iar în Maramureş de doar 2,7% din totalul populaţiei.

În regiunea Nord-Vest, unde este inclus şi Sălajul numărul celor care s-au declarat ca aparţinând acestei minorităţi etnice
a crescut faţă de ultimul recensământ, fiind de 96.013 persoane în 2002 şi 113.618 persoane în 2011.

“Deşi populaţia romă în general nu se înscrie în tendinţa naturală de scădere ca restul populaţiei, creşterea numărului romilor în datele statistice oficiale se poate datora mai degrabă disponibilităţii unui număr mai mare de romi de a-şi asuma oficial apartenenţa etnică şi de a se identifica ca atare. Ponderea romilor în totalul populaţiei regiunii a crescut cu 1,05% faţă de 3,50% la recensământul anterior”, se arată în studiu.

Cei mai mulţi rromi sunt la Jibou şi Mal

Conform unor date neoficiale din 2007 al Biroului Regional Nord-Vest al Agenţiei Naţionale pentru Romi, în judeţul Sălaj, înafara Zalăului, comunitatea ajunge la peste 600 de persoane în localităţile Mal şi Jibou, în timp ce în Bihor cea mai mare populaţie de romi se găseşte la Săcuieni (peste 3.000 de persoane), la Oradea (peste 2.000 de persoane), la Batăr (peste 1.000 de persoane şi la Diosig (peste 1.700 de persoane)

You may also like

Leave a Comment