Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Şimleu Silvaniei se schimbă la faţă sub conducerea celui mai tânăr primar din România

Deşi se află la conducerea Primăriei doar din anul 2021, Cristian Mihai Lazar, alături de echipa sa, a reuşit să finalizeze o multitudine de proiecte, iar altele se află în execuţie. Administraţia locală s-a folosit de toate sursele de finanţare, fie că vorbim de cele europene, guvernamentale sau locale. Printre cele mai mari proiecte aflate în execuţie se numără reabilitarea Spitalului, construirea unui bloc ANL, dar şi a primei creşe din oraş din 1989 încoace

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 61 views
A+A-
Reset

Cristian Mihai Lazar a fost ales primarul oraşului Şimleu Silvaniei în anul 2021. Va împlini 30 de ani pe data de 13 martie, fiind cel mai tânăr primar din România. A venit cu multe planuri când a preluat conducerea Primăriei, dorind să schimbe faţa oraşului în care s-a născut şi a crescut.

Într-un timp relativ scurt au fost finalizate mai multe proiecte de investiţii şi alte proiecte se află în execuţie. Este stufoasă şi lista obiectivelor propuse pentru anii următori, astfel că viitorul arată bine la Şimleu Silvaniei, sub conducerea primarului Cristian Mihai Lazar şi a echipei sale din Primărie.

Infrastructură pusă la punct

În mandatul său au fost finalizate lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare a oraşului, fiind cuprinşi 45,955 kilometri de magistrale de apă şi canalizare.

Totodată, au fost finalizate lucrările la podul rutier de pe strada 22 Decembrie 1989 şi – tot la capitolul infrastructură rutieră – trecem în revistă şi finalizarea podului pietonal care face legătura între zona cartierelor de blocuri Brădet – str. Cuza Vodă şi centrul oraşului. Aici au fost efectuate lucrări de reparaţii şi consolidare a pasarelei.

S-au efectuat lucrări şi în zona centrală, cuprinsă între Sinagogă şi sediul Poliţiei Orăşeneşti, toate reţelele de telecomunicaţii şi electrice au fost relocate în subteran.

Creşte confortul cetăţenilor

Tot la acest capitol putem vorbi despre construirea celor 7 staţii de autobuz – fiind facilitat accesul la transportul în comun, oferind călătorilor un spaţiu adecvat de aşteptare, protejat de intemperii.

Tot pentru siguranţa cetăţenilor s-a reuşit amenajarea a peste 3.300 mp de trotuar, de alei, de parcări în zonele cartier U.M. 1, Piaţa 1 Mai, cartier Gheorghe Lazăr, respectiv str. 1 Decembrie (blocurile de locuinţe din proximitatea staţiei de pompieri).A fost finalizat şi spaţiul de joacă pentru copiii din cartierul Gheorghe Lazăr, amenajat în integralitate şi dotat cu echipamente de joacă moderne.

Alte lucrări care au crescut confortul cetăţenilor au fost asfaltarea în cartierele Brădet (bl. A şi B, bl. 4 – 8), Gheorghe Lazăr şi cel al Unităţii Militare 1.

Au fost reabilitate şi străzile1 Decembrie (către unitatea de Pompieri), str. Pethe Ferenc, str. Prundului şi str. Grădinilor. Totodată, reţeaua de gaz a fost extinsă pe strada 22 Decembrie şi zona adiacentă.

Piaţa Agrolimentară, inaugurată cu mare fast

Anul 2023 s-a încheiat la Şimleu Silvaniei cu o investiţie majoră: Piaţa Agroalimentară. Suprafaţa totală a amplasamentului este de 2.720 de metri pătraţi, din care suprafaţa de expunere produse este de circa 8.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 7.934.075,5 lei cu TVA inclus. Inaugurarea a fost cu mare fast, printre invitaţii speciali aflându-se preşedintele Senatului – liderul PNL Nicolae Ciucă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor – Lucian Bode, europarlamentarii Daniel Buda şi Rareş Bogdan, dar reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Bază sportivă modernă la Cehei

Un alt proiect finalizat în mandatul tânărului edil este baza sportiva tip 2 din localitatea Cehei – aparţinătoare oraşului Şimleu Silvaniei. Proiectul a fost finanţat de CNI, fiind vorba despre construirea unui teren multifuncţional pentru handbal, baschet, volei şi tenis, cu sistem de iluminat pe timp de noapte, clădire pentru vestiare, alei pietonale şi spaţii verzi.

Proiecte finalizate în domeniul Educaţiei

În mandatul primarului Cristian Mihai Lazar au fost finalizate şi câteva proiecte în domeniul Educaţiei. Astfel, cu finanţare europeană au fost efectuate lucrări de reabilitare, extindere, modernizare, echipare a Grădiniţei  cu program prelungit nr. 2, în valoare de 5.464.653,12 lei.

Au fost efectuate lucrări asemănătoare şi la Grădiniţa cu program prelungit nr. 3, în valoare de 7.099767,65 lei cu TVA inclus.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim despre investiţia majoră ce a prevăzut modernizarea şi dotarea căminului de elevi a Liceului Tehnologic “Ioan Ossian”. A fost reabilitată clădirea căminului, camerele fiind recompartimentate, rezultând un număr total de 56 de camere, precum şi dotarea completă a acestora cu mobilier nou, în vederea creşterii confortului şi asigurării unor condiţii optime elevilor cazaţi în cadrul instituţiei. Este un cămin de elevi modern, la ultimele standarde, după cum menţionează autorităţile locale. Proiectul a fost finanţat prin fonduri europene neramburasabile şi a costat 8.679.108,05 lei.


Proiecte aflate în execuţie

Investiţie record: 11 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Orăşenesc!

Administraţia locală a obţinut finanţare de 11 milioane de euro prin Compania Naţională de Investiţii pentru reabilitarea Spitalului orăşenesc “prof. dr. Ioan Puşcaş”, proiect la care se lucrează în prezent. Un alt proiect la care se lucrează în prezent este reabilitarea clădirii nr. 1 a Şcolii Gimnaziale Silvania (centrul oraşului, vizavi de poliţie). Totodată, vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe.

Se lucrează la un nou bloc ANL

Un alt proiect la care se lucrează este construcţia unui nou bloc ANL cu un număr de 16 apartamente. Clădirea este amplasată pe strada Nicolae Bălcescu, în apropiere de sala de sport.

Prima creşă în Şimleu Silvaniei după Revoluţie

Spuneam mai sus că educaţia reprezintă un domeniu important pentru administraţia locală care îşi doreşte condiţii moderne pentru copiii şi elevii din oraş.

S-a plecat chiar de la bază, iar în acest sens se lucrează la construcţia unei creşe pe strada Nicolae Bălcescu, prima creşă din oraş după Revoluţia din 1989. Proiectul are o valoare de 12.331.995,78 lei cu TVA inclus.

Se lucrează şi la Complexul Multifuncţional “Măgura”

Un alt proiect de anvergură, aflat în execuţie este cel al Complexului Multifuncţional “Măgura”, în valoare de 5 milioane de euro, suma fiind obţinută din fonduri europene. Vorbim despre un parc pe o suprafaţă de 5.748 mp, în zona fostei maternităţi. Este un teren actualmente degradat pe care va fi construit şi un Centru Cultural Recreativ. După ce va fi reabilitată, clădirea fostului Spital “dr. Ioan Puşcaş” va funcţiona ca muzeu şi ca bibliotecă.

30 de blocuri vor fi renovate energetic

Prin PNRR s-a obţinut o finanţare europeană 100% pentru renovarea energetică a unui număr de 30 de clădiri rezidenţiale multifamiliale (blocuri). Se va monta tâmplărie nouă, din termopan, se vor zugrăvi faţadele şi se vor executa lucrări la acoperiş.

Modernizarea infrastructurii rutiere continuă prin Programul “Anghel Saligny”

Pe Programul “Anghel Saligny”, administraţia locală a pus accentul pe continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere. S-au obţinut aproximativ 27 milioane lei, sumă ce va fi folosită pentru lucrări de asfaltare, amenajare trotuare, realizare canale şi rigole pluviale. În proiect sunt cuprinse 23 de străzi, însumând o lungime totală  de 11.092 m.


Obiective propuse

Proiectul de reabilitare şi de punere în valoare a Cetăţii Bathory

  • Are cel mai avansat stadiu de realizare. Urmează obţinerea avizelor şi depunerea acestuia pentru obţinerea finanţării. Valoarea lucrărilor aproximativ 35 milioane de lei.

Proiectul de mobilitate urbană în valoare de 20 de milioane de euro

  • Este depus spre finanţare. Acesta cuprinde zona Cehei-Pustă, până la Unitatea Militară. Sunt vizate lucrări de reabilitare a străzii, se vor realiza piste de biciclete, trotuar, drum, iluminat, mobilier urban. Se va moderniza zona centrală, de la Poliţie până la Sinagogă-piaţetă semipietonală. Astfel, autorităţile vor pune în valoare centrul civic. Acest proiect este unul foarte mare, lucrările se vor întinde pe o distanţă de 11,6 km, valoarea proiectului fiind de aproximativ 20 milioane euro.

Proiectul de regenerare urbană a râului Crasna

  • Amenajarea secţiunii malului drept al râului Crasna, prin crearea unei zone de promenadă. Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 22 milioane lei.

Proiectul de regenerare şi restaurare urbană în cartierele din oraşul Şimleu Silvaniei

  • Proiectul cuprinde modernizarea completă a spaţiilor dintre blocuri, amenajare alei, străzi, spaţii de joacă, zone de socializare etc.

Implementarea transportului public

  • S-a obţinut finanţare europeană 100%, în valoare de aproape 2 milioane euro, pentru achiziţia a 3 autobuze electrice. Astfel, va fi crescută mobilitatea în oraş şi în localităţile componente. Urmează licitaţia pentru cele 3 autobuze.

Reabilitare energetică Grădiniţa nr. 1 cu program prelungit şi Grădiniţa nr. 4 cu program normal

  • S-a obţinut finanţare europeană în valoare de 775.423 lei, respectiv 1.180.463,46 lei. Urmează contractarea şi realizarea licitaţiei.

Modernizarea punctelor gospodăreşti de colectare a deşeurilor în cartierele din oraşul Şimleu Silvaniei

  • S-a obţinut finanţare pentru un număr de 22 insule ecologice digitalizate.

Modernizarea sistemului public de iluminat

  • Urmează contractarea finanţării şi achiziţia a peste 1.000 de corpuri de iluminat pe led digital.

Modernizare drumuri interioare

  • Pe lângă cele 23 de străzi aflate în execuţie, vor fi modernizate şi alte străzi care în prezent sunt pietruite.

Construire piste pentru biciclete

  • Pe o lungime de 5 km (de la Spumante „Silvania” până la zona industrială + localităţi apartinătoare ale oraşului, Cehei şi Pusta). A fost obţinută finanţare europeană în valoare de 5.661.105 lei. Urmează licitaţia pentru efectuarea lucrării.

Drum de legătură – descărcare trafic Şimleu Silvaniei – la Autostrada A3 – Braşov – Tg. Mureş – Oradea

  • Lucrarea se realizează în parteneriat cu CNAIR. Licitaţia pentru studiul de fezabilitate, în valoare de aproximativ 1 milion euro, este demarată zilele acestea.

Construcţie platforme colectare deşeuri

Preluare Cinematograf Măgura

  • Proiect de modernizare şi dotare – transformare în Centru Cultural Multifuncţional şi Recreativ.

Casa memorială Iuliu Maniu va fi pusă în valoare prin proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare

Reabilitare şi punere în siguranţă Pod de Fier – Piaţa 1 Mai

Amenajare de spaţii verzi în oraşul Şimleu Silvaniei

  • Plantare arbori, aranjamente peisagistice, realizare alei şi innobilare cu mobilier urban, iluminat ambiental / arhitectural.

Amenajare locuri de joacă, skatepark în oraşul Şimleu Silvaniei

Digitalizarea Spitalului Orăşenesc ”prof. dr Ioan Puşcaş”

Achiziţionarea de microbuze şcolare electrice

  • Mobilitatea elevilor şi creşterea gradului de siguranţă a acestora. Proiectul se derulează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj.

Renovarea energetică a unui număr de 18 clădiri rezidenţiale multifamiliale (blocuri)

  • Etapa a II-a: montare tâmplărie nouă din termopan,  zugrăvirea faţadelor şi executarea lucrărlori la acoperiş.

Construirea unui centru de asistenţă socială de zi


You may also like

Leave a Comment