Responsive Menu
Add more content here...


Săptămâna Patimilor: Semnificații, tradiții și obiceiuri

A început Săptămâna Patimilor. Credincioșii au intrat în Săptămâna Patimilor. Este Lunea Mare din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos: Săptămâna premergătoare Paștilor, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare

by Mihai POP
0 comment 174 views
A+A-
Reset

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este un moment încărcat de semnificații religioase pentru creștini, marcând ultima săptămână dinaintea Duminicii Învierii Domnului. În această perioadă. Tradițiile și obiceiurile, transmise din generație în generație sunt respectate cu sfințenie de către credincioși.

Slujbele desfășurate în biserică în aceste zile, cunoscute sub numele de Denii, au menirea de a reaminti credincioșilor evenimentele dramatice petrecute în ultimele zile din viața Mântuitorului. Cuvântul „denie”, provenit din slavona veche „vdenie”, semnifică priveghere sau slujbă nocturnă.

Lunea Mare din Săptămâna patimilor

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Aceasta este o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că, la judecata de apoi, Dumnezeu nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei care nu au rodit.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște.

Lunea Marea, tradiții în săptămâna Patimilor

Văzându-l de departe că vine de la casa tatălui spre ei, aceștia au zis: „Iată visătorul! Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem ca l-a mâncat o fiară sălbatică și vom vedea ce se va alege de visurile lui”.

Însă Ruben, unul dintre frații săi, le-a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în puțul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Este aruncat în puț, însă, este scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginți unor negustori.

Pentru a-și acoperi fapta, frații săi au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge.

Seara, ajunși acasă, i-au arătat haina lui Iacob, spunându-i acestuia că Iosif a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Tradiția populară spune că în această săptămână morții revin printre cei vii, aceștia fiind pomeniți în Joia Mare.

Urzicile și oțetul, interzise

Obiceiurile din această zi cuprind și o serie de interdicții alimentare. Potrivit tradiției, este nerecomandat să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.

De asemenea, în această săptămână, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.

Astfel, respectarea tradițiilor și a obiceiurilor în Lunea Mare și în Săptămâna Patimilor este un mod de păstrare a valorilor spirituale și culturale transmise din moși-strămoși.

You may also like

Leave a Comment