Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Mirşid îşi pune la punct utilităţile. Reţeaua de gaz este funcţională şi sunt pe final lucrările la reţelele de apă şi canalizare

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 81 views
A+A-
Reset

Locuitorii Mirşidului beneficiează de o reţea de gaz funcţională, iar în curând vor fi finalizate şi lucrările la reţelele de apă şi canalizare. Vor fi puse la punct şi şcolile din Popeni şi Mirşid, iar infrastructura rutieră este pusă la punct. Având toate aceste beneficii, dar şi o poziţie geografică bună, comuna condusă de Călin Bereschi devine din ce în ce mai atractivă. Aici, doar în ultimii ani, s-au stabilit peste 500 de persoane!

Mirşidul este printre puţinele comune din judeţ care se poate lăuda cu o reţea de gaz funcţională în toată comuna. Se bucură de o poziţie geografică excelentă, fiind la doar câţiva kilometri de municipiul Zalău şi oraşul Jibou, astfel că devine din ce în ce mai atrăgătoare. Sunt pe final şi lucrările la reţele de apă şi canalizare, iar în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, peste 95% dintre drumurile şi străzile comunei, sunt asfaltate! Pentru restul uliţelor neasfaltate, autorităţile locale sunt pregătite şi au obţinut finanţare pe Programul “Anghel Saligny”. Având în vedere acestea, administraţia de la Mirşid se gândeşte la modernizarea drumurilor agricole.

Populaţia e în creştere, astfel că şi şcolile din Popeni şi Mirşid urmează să fie modernizate cu fonduri europene, după ce anul trecut a fost amenajat un centru de zi pentru copii, o investiţie foarte utilă şi apreciată.

Condiţiile de aici se apropie de cele de la oraş, astfel că zona devine din ce în ce mai atractivă, dovadă stau cele peste 500 de persoane noi stabilite în comună doar în ultimii ani.

Sunt pe final lucrările la reţelele de apă şi canalizare

Cele două reţele au reprezentat o prioritate pentru administraţia locală care a obţinut finanţări pentru două proiecte în acest sens. În prima fază, autorităţile au obţinut o finanţare de aproximativ 15 milioane de lei pe PNDL II pentru reţele de apă şi canalizare în Popeni şi  canalizare în Mirşid. În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 90 la sută.

“Urmează să se facă joncţiunea între cele două sate şi legăturile uliţelor laterale cu coloana principală. Termenul de finalizare este sfârşitul acestui an. Până atunci există contract pentru lucrări. Aproape toate materialele sunt procurate, urmând doar să fie puse în manoperă. Aşteptăm cu nerăbdare să fie finalizată această lucrare, astfel încât oamenii să poată beneficia în aceste două sate de tot ce înseamnă confortul oferit de aceste utilităţi”, spune primarul Călin Bereschi.

Cel de-al doilea proiect prevede alimentarea cu apă a satului Moigrad, finanţare obţinută pe POIM. Lucrările sunt gata, însă, în proiect nu au putut fi incluse toate străzile din sat. Pentru extinderi, Primăria va căuta soluţii pe alte linii de finanţare.

În prezent, lucrările la acest proiect sunt finalizate în proporţie de peste 90%, însă reţeaua va fi funcţională abia când întreg proiectul pe POIM va fi finalizat.

Când ar putea începe şi lucrările la reţeaua de apă din Firminiş

Nu a fost uitat nici satul Firminiş. Astfel, autorităţile locale au câştigat un proiect pe Programul “Anghel Saligny” pentru alimentarea cu apă a satului Firminiş. 

Tot în cadrul acestui proiect a fost şi înlocuirea unei bucăţi de conductă  din satul Mirşid. Valoarea proiectului este de 5,5 milioane de lei. În prezent, se lucrează la finalizarea documentaţiei pentru proiectare, iar în perioada următoare se va trece şi la licitaţia lucrărilor. Primarul Călin Bereschi estimează că în primăvara anului viitor ar putea începe lucrările.

Tot la acest capitol, Primăria a pregătit documentaţia pentru un proiect ce prevede înfiinţarea unei reţele de canalizare în satele Moigrad şi Firminiş şi anumite extinderi în Mirşid şi Popeni pe străzi care nu au fost incluse în proiectul iniţial. Administraţia locală intenţionează să depună acest proiect la AFM sau PNRR dacă va fi deschisă o linie de finanţare în acest scop.

Reţea de gaz în toată comuna

Mirşid este una dintre puţinele comune din Sălaj care se bucură de reţea de gaz. În ultimii ani s-au făcut extinderi la această reţea în zona construcţiilor noi.

“Am încercat să asigurăm gaz, curent şi chiar apă unde am avut această posibilitate, astfel încât cei care îşi construiesc case să beneficieze de minimul confort de utilităţi care ar trebui să-l aibă o gospodărie”, spune primarul Călin Bereschi.

Utilităţile oferite de comuna Mirşid fac ca populaţia să fie  tot în creştere, iar zona din ce în ce mai atractivă.

“Este un lucru îmbucurător şi în ultimii ani a crescut şi valoarea imobilelor. Este o zonă atractivă, probabil datorită utilităţilor disponibile şi aşezarea geografică din judeţ, dar şi a serviciilor acceptabile care se pot oferi la nivel de comună”, a menţionat primarul comunei Mirşid.

Pe fonduri europene se modernizează şcolile din Popeni şi Mirşid

Până în urmă cu câţiva ani, în comună funcţionau patru şcoli. Cele de la Moigrad şi Firminiş şi-au încetat activitatea, iar copiii din cele două sate sunt aduşi cu microbuzul Primăriei la şcolile din Popeni şi Mirşid. Ambele şcoli funcţionale sunt cuprinse pentru modernizare pe fonduri europene.

Şcoala din Mirşid se va moderniza pe PNDL II, iar zilele acestea va fi selectat constructorul şi cât mai curând vor începe lucrările. Se vor investi aproximativ 1 milion de lei + TVA în prima fază. Totodată, autorităţile au pregătit şi documentaţia pentru izolarea termică a clădirii urmând să depună proiectul la AFM. 

În ce priveşte şcoala din Popeni, şi aici este pregătită documentaţia pentru reabilitarea energetică a clădirii, iar proiectul va fi depus pe PNRR sau AFM. Totodată, şcolile din Mirşid sunt cuprinse într-un proiect comun cu Consiliul Judeţean Sălaj pentru dotarea cu mobilier şi echipamente digitale, tot pe fonduri europene.

Sunt gata lucrările la capela din Mirşid. Urmează recepţia

În acest an au fost finalizate lucrările la capela din satul Mirşid. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei (300.000 de lei), dar şi al Secretariatului General al Cultelor (75.000 lei), iar pentru completarea sumei au contribuit şi cetăţenii din Mirşid. Proiectul e finalizat şi urmează să aibă loc recepţia lucrărilor.

Pe lângă investiţia de la Mirşid, autorităţile locale îşi propun construirea unei capele şi la Moigrad, printr-un proiect multianual din bugetul local. Anul viitor, tot din bugetul local ar putea începe şi lucrările la o capelă în satul Popeni.

Construirea unei capele în fiecare sat a fost o promisiune electorală din partea primarului Călin Bereschi şi până în anul 2025 ar putea fi finalizate capele în trei din cele patru sate ale comunei.

Drumurile şi străzile sunt asfaltate în proporţie de peste 95 la sută

Comuna stă bine la capitolul infrastructură rutieră, iar drumurile şi străzile sunt asfaltate în proporţie de peste 95%.

În curând, procentul va fi îmbunătăţit. Primăria a câştigat un proiect pe “Anghel Saligny” pentru asfaltarea a 3 km în Mirşid şi Popeni. Pe lângă asta, în cadrul proiectului va fi construit şi un pod lângă Şcoala din Popeni. Proiectul are o valoare de 5,5 milioane de lei.

“Suntem în stadiul de a finaliza obţinerea ultimelor avize şi, spre deosebire de apa de la Firminiş, s-ar putea ca sfârşitul acestui an să ne prindă cu achiziţia făcută şi cu selectarea constructorului, aşa că atunci când timpul va permite să putem emite ordinul de începere al lucrărilor”, spune primarul Călin Bereschi.

Proiect de 1 milion de euro pentru modernizarea drumurilor agricole

Cum infrastructura rutieră din intravilan este pusă la punct, Primăria îşi îndreaptă atenţia şi spre întreţinerea drumurilor de hotar. S-au făcut lucrări de amenajare cu un buldozer, dar şi pietruirea unor drumuri principale, lucrări suportate din bugetul local.

Însă, autorităţile locale au pregătit un proiect pe fonduri europene pe FEADR pentru asfaltarea drumurilor agricole.

Valoarea proiectului este de 1 milion de euro. Proiectul urmează să fie depus în cursul lunii octombrie şi prevede asfaltarea a 5 km în satele Firminiş, Popeni şi Mirşid.

În primăvară încep şi lucrările la centrul medical integrat

Primarul Călin Bereschi anunţă că s-au făcut paşi importanţi şi în cadrul acestui proiect şi lucrările vor fi scoase la licitaţie în curând.

“Ni s-a dat o derogare cu clauză suspensivă să putem avansa cu proiectul înainte de semnarea contractului de finanţare. Cred că la începutul anului viitor ar putea începe lucrările”, spune primarul comunei. Durata de execuţie pentru astfel de proiecte este de 12 luni.

Centrul de zi, o investiţie reuşită

Anul trecut a fost finalizat un centru de zi pentru copii. Investiţia este apreciată şi cele 25 de locuri sunt ocupate.

“Împreună cu învăţătorul şi angajaţii de la Asistenţă Socială, în fiecare zi se face un program după programul şcolar şi copiii beneficiază şi de o masă caldă. After school-ul este o investiţie reuşită. Sigur, sunt cheltuieli din bugetul local, care nu reprezintă o investiţie generatoare de venit, dar până la urmă, instituţiile publice trebuie să găsească surse de finanţare pentru a acoperi şi astfel de investiţii”, a menţionat Călin Bereschi.

Finanţări de aproximativ 2 milioane de lei pe PNRR

Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), comuna Mirşid a primit finanţare pentru două proiecte. Este vorba despre reabilitarea energetică a dispensarului uman din Mirşid, cu o valoare de aproximativ 700.000 de lei, dar şi a căminului cultural din Moigrad, cu o valoare de 1,3 milioane de lei.

Iluminatul public se modernizează în satele Mirşid şi Popeni

La Administraţia Fondului de Mediu, comuna Mirşid a depus un proiect pentru modernizarea iluminatului public în satele Mirşid şi Popeni.

Valoarea proiectului se ridică la aproape 1 milion de lei, cu finanţare integrală. În cadrul proiectului vor fi amplasate 300 de lămpi echipate complete în cele două sate.

Călin Bereschi: “Vom încerca să găsim resurse financiare pentru toate investiţiile care s-ar preta în comuna Mirşid”

“Vom încerca să găsim tot timpul resurse financiare atât din bugetul local, cât şi din fonduri guvernamentale sau europene pentru toate investiţiile care s-ar preta în comuna Mirşid. Cred că la ora actuală, comuna poate să treacă deja la acţiuni de înfrumuseţare a comunei şi mă refer întreţirea spaţiilor verzi, construirea unor parcuri de joacă pentru copii. Până acum am finanţat alte lucrări mai importante. Anul viitor vrem să facem cel puţin două parcuri de copii, în cel mai scurt timp.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu o colaborare cât mai bună cu angajaţii Primăriei şi cu locuitorii comunei, dorim să ducem la bun sfârşit lucrările pe care le-am început şi lucrările care se vor începe, astfel încât comuna să arate în fiecare an mai bine, pentru ca cetăţenii să beneficieze de cât mai multe facilităţi şi de un confort cât mai ridicat. Să dea Domnul să fie bine, pace, linişte şi înţelegere!”.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 20 septembrie.

You may also like

Leave a Comment