Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Gârbou se dezvoltă pe toate planurile

Comuna se dezvoltă sub comanda unui primar harnic, înţelept, respectuos şi într-o bună colaborare cu majoritatea cetăţenilor din cele şapte sate aparţinătoare. Alianţa primarului Alexandru Spătar nu este cu un partid, ci cu cetăţenii comunei pentru care se luptă să ofere cele mai bune condiţii

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 76 views
A+A-
Reset

Comuna Gârbou cunoaşte o dezvoltare pe toate planurile în ultimii ani. În cei peste 20 de ani de când este primar, Alexandru Spătar, împreună cu viceprimarul Silviu Magdaş şi echipa din Primărie, a reuşit să crească nivelul de trai în comună prin proiectele implementate de-a lungul anilor. Misiunea sa nu s-a încheiat şi încă mai sunt multe de pus la punct, dar – cu ajutorul lui Dumnezeu – toate vor fi duse la bun sfârşit. Administraţia locală a accesat fonduri guvernamentale, europene şi, unde nu a reuşit să atragă fonduri, a apelat şi la bani din bugetul local, totul pentru ca cetăţenii comunei Gârbou să beneficieze de condiţii decente pentru prezent.

2,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii din comună

Pe fonduri europene, prin AFIR, infrastructura din comună se va moderniza printr-un proiect în valoare de aproximativ 2.5 milioane de euro. Aici vorbim despre alimentarea cu apă în comuna Gârbou, canalizare menajeră şi staţie de epurare în comuna Gârbou, reabilitarea căminului cultural din localitatea Călacea, înfiinţarea unui after-school şi modernizarea drumurilor şi străzilor din comună, cel din urmă fiind şi finalizat.

Tot un proiect finalizat pe AFIR este şi cel de modernizare a Drumului Comunal DC 46: Gârbou – Solomon şi artere rutiere în localităţile Gârbou şi Popteleac, un proiect în valoare de 3.3 milioane de lei.

Pe AFIR au fost achiziţionate şi mai multe utilaje. Un buldoexcavator în valoare de 46.000 de euro,  dar şi un tractor cu accesorii în vederea dotării Serviciului Public de Lucrări Publice din comuna Gârbou.

Fondurile europene, o sursă optimă pentru dezvoltare

Comuna Gârbou a apelat şi apelează în continuare la fondurile europene pentru dezvoltare. Unul dintre cele mai atractive programe din prezent este PNRR, administraţia locală depunând mai multe multe proiecte. Unul dintre acestea prevede achiziţionarea a două microbuze electrice. Tot pe fonduri europene s-a obţinut finanţare pentru amplasarea a două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în valoare de 292.900,65 lei. Proiectul se află în stadiul de implementare: s-a făcut achiziţia lucrării şi au început deja lucrările (foto). În acest moment se amplasează cablul electric pentru cele două staţii.

Primarul Alexandru Spătar a semnat contractul de finanţare şi pentru proiectul ce prevede elaborarea / actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului şi planificare urbană, valoarea proiectului fiind de 527.221,17 lei cu TVA inclus.

Tot pe PNRR a fost semnat contractul de finanţare şi pentru achiziţionare de mobilier urban inteligent, sistem de supraveghere şi sistem plată online taxe şi impozite, valoarea fiind de 433.492,96 lei.

Centru comunitar integrat în localitatea Gârbou

Tot pe PNRR se va înfiinţa un centru comunitar integrat. Valoarea proiectului este de 200.000 de euro, dintre care 140.000 de euro pentru lucrări de reabilitare şi 60.000 de euro pentru dotări. Proiectul se află în stadiu de implementare în faza de eliberare DALI. În perioada următoare vor începe şi lucrările, centrul urmând a fi amplasat în centrul comunal.

Tot pe PNRR au mai fost depuse alte două proiecte. Este vorba despre ,,Extindere sistem de alimentare cu apă si canalizare menajeră în Comuna Gârbou, judeţul Sălaj”, în valoare de aproximativ 82 de milioane de lei cu TVA inclus, dar şi “Reabilitarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gârbou, c1+c2, în vedera încadrării ca ŞCOALĂ VERDE”. Valoarea acestui proiect este de 3,6 milioane de lei.

Şcoala primară din Gârbou se reabilitează

Tot cu ajutorul fondurilor europene prin PNRR, Şcoala cu clasele I – IV din localitatea Gârbou va fi reabilitată din punct de vedere energetic. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 1,9 milioane de lei cu TVA inclus, fiind semnat deja contractul de finanţare. Tot la nivel educaţional s-a obţinut finanţare şi pentru proiectul “Asigurarea egalităţii de şanse pentru elevii comunei Gârbou prin îmbunătăţirea dotărilor necesare unui sistem educaţional performant”, în valoare de 112.564,48 lei.

Să menţionăm că administraţia locală a asigurat deja masa lemnoasă pentru şcolile din comună, dar şi pentru instituţiile publice, pentru următorii doi ani! Totodată, Primăria a făcut demersuri pentru ca toţii cei 126 de preşcolarii şi elevii din comună să poată beneficia de programul “Masa Caldă”. Aceasta ar fi o premieră pentru comunitatea din Gârbou, iar edilul comunei a primit promisiuni că şi acest proiect va fi implementat cu succes.

Garaj pentru parcul auto al Primăriei

Primăria Gârbou are un parc auto bine pus la punct, după ce în ultimii ani a tot achiziţionat utilaje pe fonduri europene. Un autoturism marca Dacia Logan MCV, microbuz şcolar, UNIMOG, buldoexcavator cu tocător, două tractoare, două remorci şi o vidanjă se află în patrimoniul Primăriei. Pentru acestea, autorităţile locale au început demersurile pentru construirea unui garaj.

“O Primărie nu poate să funcţioneze fără utilajele corespunzătoare. Sunt utilaje de care avem nevoie şi pe care le şi închiriem la cerere. De altfel, buldoexcavatorul aproape că nu are zi liberă. Comuna Gârbou este a patra din Sălaj ca şi suprafaţă teritorial administrativă. Din nefericire nu este foarte populată şi ne afectează un pic la accesarea de fonduri. Dar, chiar şi aşa, am accesat multe proiecte, o  parte sunt finanţate şi altele urmează să primească finanţare”, spune Alexandru Spătar.

Cinci proiecte depuse pe “Anghel Saligny”

Pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, Primăria Gârbou a depus cinci proiecte. Este vorba despre “Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Gârbou”, în valoare de 37 de milioane de lei, “Reţea de canalizare ape uzate şi staţie de epurare” în valoare de aproximativ 28 milioane de lei, “Reţea alimentare cu apă potabilă” în valoare de 12,5 milioane de lei, “Modernizare drumuri de interes local privind asigurarea conectivităţii şi accesibilităţii comunei Gârbou la drumurile de interes judeţean şi naţional din zonă”, un proiect de aproape 29 de milioane de lei. Nu în ultimul rând, a fost depus un proiect pentru înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale împreună cu comunele Creaca, Bălan, cele trei UAT-uri formând o asociaţie. Valoarea proiectului este de aproape 130 de milioane de lei. În prima tranşă va fi alocată suma de 20 de milioane de lei pentru cele trei comune, urmând ca pe parcursul lucrărilor să fie primită şi restul sumei.

S-a obţinut finanţare pentru două dintre acestea. Este vorba despre reţeaua de alimentare cu apă, suma alocată fiind de 5 milioane de lei şi reţea de canalizare şi staţie de epurare, suma alocată fiind de 13 milioane de lei.

luminat public modern

În ultimii ani, în comună au avut loc lucrări de modernizare a iluminatului public. Toate lămpile vechi au fost schimbate cu LED-uri, investiţie ce se va amortiza în 4-5 ani după cum estimează Alexandru Spătar. Există câte o lampă pe fiecare stâlp din comună, cele peste 900 de lămpi amplasate funcţionând toată noaptea, spre mulţumirea cetăţenilor.

Prin CNI se modernizează infrastructura rutieră

La Compania Naţională de Investiţii au fost depuse mai multe proiecte. Se doreşte construirea unei săli de sport în centrul comunal, lângă Şcoala Primară. Acolo a fost o construcţie veche ce a fost demolată, terenul fiind pregătit pentru eventuala construcţie a sălii de sport.

Tot pe CNI se doreşte reabilitarea căminelor culturale din Popteleac, Cernuc şi Solomon.

Însă, ce este concret este că, pe CNI, comuna Gârbou va primi 3 milioane de lei pentru modernizarea Drumului ce face legătura între Călacea şi comuna Recea-Cristur (judeţul Cluj). Pe PNDL 1 s-au modernizat aproximativ 7 km din acel drum, iar pe CNI se vor asfalta cei aproximativ 4 km rămaşi. Durata de execuţie ar fi un an de zile. Primarul Alexandru Spătar va semna în zilele următoare contractul de finanţare.

Tot la capitolul infrastructură rutieră, trebuie punctat faptul că se reabilitează Drumul Judeţean 108 S.

“Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean mi-a promis că va fi reabilitat drumul şi s-a ţinut de cuvânt. Am fost dus cu zăhărelul de ani buni cu privire la acest drum. Actuala conducere s-a ţinut de cuvânt şi până la vară va fi gata drumul!”, spune cu satisfacţie în suflet primarul comunei Gârbou.

De menţionat ar fi şi faptul că, în baza colaborării bune cu Consiliul Judeţean Sălaj, anul viitor va fi reabilitat şi Drumul Judeţean 108 B Surduc – Dealul Cernucului, cu şanţuri betonate şi trotuare unde va permite zona. Cinci sate vor beneficia în urma acestui proiect – Surduc, Brîglez, Fabrica, Gârbou şi Cernuc, drumul având o lungime de 21,6 km.

Soluţii găsite pentru capele

În centrul comunal se va construi o capelă cu bani de la bugetul local, valoarea investiţiei fiind de 700.000 de lei. Lucrările vor începe în această vară, după cum estimează primarul. În schimb, în celelalte sate s-au găsit soluţii ceva mai ieftine, iar clădirile dezafectate au primit o altă destinaţie. Spre exemplu, la Călacea, a fost amenajată capela într-o fostă sală de clasă. La Fabrica s-a procedat la fel, iar în aceeaşi clădire funcţionează acum capela, Biserica Ortodoxă, dar şi o sală festivă. La Popteleac, capela s-a amenajat într-o clădire în care funcţiona Grădiniţa.

“Cu resurse limitate, am reuşit să rezolvăm o doleanţă a cetăţenilor. Acum, oamenii din toate  satele sunt mulţumiţi”, precizează edilul comunei.

Alexandru Spătar: “Mi-aş dori să avem mai mulţi investitori în comună”

“Mi-aş dori să avem mai mulţi investitori în comună. Avem infrastructura pregătită. Pe viitor, prioritar pentru mine este să avem reţea de apă şi canalizare în fiecare sat şi pe urmă îmi doresc foarte mult ca toate drumurile ce vor fi afectate de aceste lucrări să fie reabilitate complet cu betonarea şanţurilor şi rigole pluviale. Cu această ocazie, doresc să transmit mulţumiri domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj şi echipei PNL care mă susţin necondiţionat şi pentru buna colaborare pe care o am cu instituţiile de la nivel de judeţ. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor de muncă, colaboratorilor şi cetăţenilor comunei Gârbou care au dat dovadă de înţelepciune şi respect. Îmi cer scuze pentru deranjul provocat de lucrările efectuate la infrastructură, dar merită tot efortul pentru că aceste lucrări sunt necesare pentru dezvoltarea comunei noastre. Consider că am dat dovadă de înţelepciune şi respect. Nu a apelat nimeni la mine fără să rezolv problema în măsura posibilităţilor şi spiritul legii şi doresc pe această cale să le transmit tuturor multă sănătate. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi, atât din punct de vedere spiritual, cât şi material. Le doresc tuturor sărbători cu pace, bucurie, alături de cei dragi şi să aibă în continuare încredere în mine. Toate aceste proiecte începute şi cele care urmează să fie  finanţate le vom duce la bun sfârşit”.

You may also like

Leave a Comment