Responsive Menu
Add more content here...


O nouă investiţie din fonduri europene la Valcău de Jos – Primăria a câştigat un proiect de aproape 2 milioane de lei pentru înfiinţarea unui centru de zi pentru copii

Veşti bune la Valcău de Jos. Recent, comuna a primit finanţare prin PNRR pentru crearea unui centru de copii. Pe lista proiectelor selectate spre finanțare se află doar 56 de UAT-uri din toată România

by Călin ONICAŞ
0 comment 789 views
A+A-
Reset

Valcău de Jos este una dintre comunele din Sălaj care de-a lungul anilor au tras sume importante de bani din fonduri europene. Aceasta, nu doar pentru administraţia locală, ci şi pentru tinerii fermieri, care au putut beneficia de consultanţă şi sprijin tocmai de la primarul Ioan Roşan pentru accesarea de fonduri europene pentru ferme mici si mijlocii.

Primăria Valcău de Jos se află din nou în top, în ce priveşte atragerea finanţărilor venite de la Uniunea Europeană. Recent, comuna a fost inclusă pe lista finală a proiectelor selectate spre finanțare în Componenta C13  din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce prevede capitolul reforme sociale.

Aceste investiţii îşi propun crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie în întreaga Românie. Această reformă socială se va dezvolta pe trei componente:

  • Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți
  • Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități
  • Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Punctaj foarte bun. Comuna Valcău, locul 20 în ţară pe lista UAT-urilor câştigătoare

Comuna sălăjeană a accesat prima componentă şi a primit finanţare pentru proiectul “Reabilitare și modernizare/creare centru de zi pentru copii expuși riscului de a fi separați de familie în Valcău de Jos”.

Pe lista celor 56 de UAT-uri câştigătoare (3 oraşe şi 53 de comune), Valcăul de Jos s-a clasat pe locul 20, cu un punctaj de 70 de puncte, în condiţiile în care proiectul de pe primul loc a obţinut 75 de puncte.

Valoarea investiţiei se ridică la aproape 2 milioane de lei, mai exact 1,908,243.87 lei. Din această sumă, peste 1.2 milioane de lei (1.282,472.27 lei) vine de la Uniunea Europeană, iar suma de 241,882.15 lei vine de la bugetul de stat ca şi TVA.  Cheltuielile neeligibile, ceea ce înseamnă contribuția beneficiarului, se ridică la suma de 383,889.45 lei.

Beneficiarii proiectului – peste 300 de copii din comunitatea de rromi Cerat

Investiţia din fonduri europene se va derula în localitatea Valcău de Sus, în cartierul de rromi (intitulat Cerat), iar beneficiarii proiectului vor fi nu mai puţin de 315 de copii din comunitate! 

Cu ajutorul autorităţilor locale, de-a lungul anilor, comunitatea de rromi din Cerat a beneficiat de condiţii din ce în ce mai bune, iar strădaniile Primăriei se văd, deoarece rromii din comună au putut fi integraţi în comunitate.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 24 aprilie.

You may also like

Leave a Comment