Responsive Menu
Add more content here...


Mărturii TERIFIANTE din prima linie în lupta cu coronavirus în Sălaj. “Ne-am izolat de familie, dar nu putem fugi!”

by Mihai POP
0 comment 15 views
A+A-
Reset

Telefonul i s-a defectat de la atâta dezinfectant, a stat izolat de familie mai mult timp şi încă îl macină gândul că au murit oameni în faţa lui, acesta este rezumatul unui dialog cu un medic specialist pneumolog din cadrul Spitalului Judeţean 


Sunt sentimente pe care le poţi exprima cu greu, mai ales atunci când eşti în linia întâi şi te lupţi direct cu virusul, intri în contact cu pacienţii despre care ştii sigur că sunt infectaţi cu coronavirus. Unii reuşesc să câştige bătălia cu acest virus, dar rămân marcaţi de infecţie, alţii, din nefericire, pierd pentru totdeauna lupta crudă cu un virus despre care în continuare ştim foarte puţine. Cu greu, am reuşit să vorbim cu un medic pneumolog despre situaţia din judeţul Sălaj. Amalia Găvriluţ – doctor specialist pneumolog – a acceptat, în cele din urmă, să ne mărturisească cât de dificilă este lupta, în prima linie, cu noul coronavirus. Doamna doctor Amalia Găvriluţ ne-a mărturisit că a fost şi este în continuare o luptă grea. Cu modestie, afirmă că nu doar ei duc o luptă în prima linie, ci şi noi, toţi ceilalţi.

S-a izolat de familie şi a rupt legătura cu tot ce se întâmpla în exterior

Începutul pandemiei a fost o perioadă grea pentru medicii din Sălaj, dar şi pentru Amalia Găvriluţ. Era pregătită, însă nu ştia ce o aşteaptă cu adevărat până la primele cazuri confirmate. A urmat apoi o perioadă în care a stat izolată de familie, tocmai pentru a-i proteja pe membrii acesteia. De atunci, viaţa ei ca medic a însemnat doar mers la spital şi mers acasă. Viaţa socială se duce spre zero. Până şi telefonul i s-a defectat din cauza dezinfectantului.

“Din aprilie de când au fost primele cazuri trăiesc aşa – merg la spital, intru în casă, merg la spital, intru în casă. Orice chestiune de exterior e destul de greu de tolerat.  Acceptăm că asta e meseria noastră, trebuie să ne asumăm şi nu putem fugi! E nedrept să nu stăm acolo şi să nu facem ce avem de făcut. Eram pregătiţi cu tot ce se putea. Toate măsurile le-am îndreptat în timp. Pur şi simplu ne-am izolat de familie, am început să ne facem treaba. Am început să folosim echipamentele, să fim în contact cu toate informaţiile cu acest subiect şi încercam să facem ce e mai corect. Am încercat să adaptăm totul, nu aveam unde pleca pentru că asta e meseria noastră”, ne spune doctoriţa Amalia Găvriluţ pentru Ştirile din Sălaj.

Nu au crezut că vor controla numărul de pacienţi infectaţi

Doctoriţa susţine că au existat perioade când au crezut că nu vor mai putea face faţă numărului de persoane infectate. Totuşi, remarcă faptul că restricţiile au avut succes.

Doctoriţa crede însă că nu trebuie să ne relaxăm. Deşi am început să fim mult mai relaxaţi, aceasta consideră că oricând lucrurile pot degenera. Doctorul susţine că toate măsurile de restricţie au fost binevenite, deoarece, dacă de Paşte – de exemplu – românii se adunau la mese festive, numărul cazurilor putea exploda, inclusiv în judeţul Sălaj.

“Au fost perioade când, sincer, nu am crezut că vom reuşi să controlăm numărul de pacienţi. Restricţiile au ajutat, mai ales în perioada Pascală. Cred că dacă nu erau restricţiile nu reuşeam. Eu sunt în continuare rezervată şi impactată emoţional. Şi de faptul că sunt pacienţii cu coronavirus, dar şi faptul că avem alţi pacienţi gravi, cronici şi trebuie să îi îngrijim, nu putem spune că staţi, gata, că e coronavirus”, ne spune doctorul Găvriluţ.

Primele cazuri de infecţie în Sălaj

Doctoriţa susţine că medicii de pe Secţia de Pneumologie au identificat primele cazuri din judeţ. Între timp s-a realizat o conexiune foarte bună între cele două secţii, de Infecţioase şi Pneumologie, iar lucrurile funcţionează bine în Sălaj.

“Noi ştiam că vor apărea cazuri, doar că speram că nu atât de curând. Primele cazuri le-am identificat noi, la pacienţii noştri la Pneumologie. Toţi pacienţii pe care îi diagnosticăm pozitiv îi mutăm pe secţia Infecţioase şi îi punem la terapia naţională şi în programele naţionale pe acest diagnostic. După ce se vindecă de infecţie, revin din nou la noi şi suntem aşa pe un canal deschis Pneumologie – Infecţioase ca să rămânem liberi şi disponibili. Primii pacienţi nu au stat în spital zile întregi că sunt suspecţi. Au fost testaţi de îndată ce au intrat, doar că la început dura şi două zile până aveam un test, dar lucrurile s-au simplificat”, mărturiseşte doctoriţa.

VICTORIE! Pacientul s-a vindecat

Fiecare pacient care se vindecă de coronavirus este văzut ca o bătălie câştigată, o victorie în faţa duşmanului cotropitor care încearcă să pună stăpânire pe noi, pe omenire. Gustul victoriei este puţin dulce, însă, pentru că pacienţii rămân încărcaţi emoţional, iar apoi sunt monitorizaţi.

“O vindecare de coronavirus este o victorie. Cred că orice om care trece prin infecţie rămâne cu un oarecare impact emoţional. Au fost şi multe decese, cazuri care au evoluat sever în ciuda suportului pe respiraţie cu ventilatoare sau intubaţi. Extrem de severe înseamnă în câteva ore.  Acum suntem în curs să-i evaluăm pe cei care s-au vindecat pentru că ei rămân cu oarecare disfuncţii. Cazurile moderat-severe rămân cu oarecare dificultate respiratorie la cel mai mic efort. Noi îi evaluăm în vederea consecinţelor care ar putea urma după infecţie”, mai ne spune vizibil emoţionată doctoriţa.

Încărcătura emoţională este imensă pe umerii doctorilor

Doctoriţa recunoaşte că încărcătura emoţională este de nedescris, imensă. Totuşi trebuie să-şi stăpânească emoţiile pentru că nu are unde fugi. Trebuie să o ia din nou şi din nou din acelaşi loc şi să meargă iar şi iar la muncă cu puterea de caracter de care au dat dovadă până acum. Trebuie, în fiecare zi, să demonstreze că sunt tari, pentru ca şi pacienţii să poată să lupte cu boala. Pacienţii au nevoie de o echipă medicală puternică lângă ei, să simtă că sunt aproape de aceştia. E greu, aşa cum recunoaşte şi doctorul, dar se fac toate eforturile pentru a lupta cu toate forţele cu acest virus.

“Toată pandemia, tot contextul medical e greu, e emoţiont. Categoric că rămâi cu o chestie foarte grea de dus, dar e şi riscul de a lua virusul. În acelaşi timp, trebuie să fii prudent cu echipa cu care lucrezi. În momentul în care vezi că omul se degradează trebuie să faci totul pentru el, chiar dacă ştii că e infectat. Nu poţi să fugi pentru că e datoria ta ca doctor să rămâi acolo. Garda se încheie, tu mergi acasă. Apoi ai două săptămâni în care trebuie să te monitorizezi şi tu şi echipa, să-ţi gestionezi emoţia şi să continui. A doua zi trebuie să o iei de la capăt. Să faci aceeaşi gardă. Trebuie să îţi faci meseria, să continui şi să găseşti resurse să o faci. Pe lângă toate acestea trebuie să urmăreşti să faci totul corect, să stai distanţat şi în spital. Să stiţi că noi, care lucrăm cu pacienţii, trebuie să funcţionăm ca echipă şi să fim atenţi la toţi şi la tot ce se întâmplă. Încerc în fiecare zi să mă adun cum pot mai bine şi să susţin şi pacienţii. Dacă eşti foarte marcat… simt că nu îmi fac datoria. Eu trebuie să fiu alături de pacienţi şi să merg înainte”, spune Amalia Găvriluţ.

Nu trebuie să ne relaxăm!

Doctoriţa susţine că virusul este în continuare printre noi. Deşi s-au luat o serie de măsuri de relaxare, nu trebuie să fim sceptici şi să ne culcăm pe o ureche. Trebuie să ne protejăm continuu pentru a nu lua infecţia. Trebuie să respectăm toate măsurile de igienă, de la purtarea corespunzătoare a măştii până la dezinfecţia mâinilor.

“Nu aş vrea să ne relaxăm referitor la măsuri pentru că până acum ce s-a dat ca indicaţii a părut că funcţionează. Trebuie să rămânem prudenţi şi responsabili”, spune Amalia Găvriluţ.


Datele statistice arată că judeţul Sălaj stă încă bine la capitolul decese cauzate de coronavirus. Dintr-un total de 107 cazuri confirmate, 80 de persoane s-au vindecat datorită eforturilor constante ale medicilor. Din nefericire, însă, 13 persoane au pierdut bătălia cu infecţia.


Trebuie încă de la bun început să spunem că ne scoatem pălăria în faţa unor asemenea oameni, care îşi riscă viaţa şi îşi dedică poate chiar totul pentru a ne salva pe noi, cei care oricând putem ajunge în faţa uşilor albe de la unitatea spitalicească sau pe paturile de unde nu ştii dacă mai ieşi acelaşi om. Noi – cei care suntem atât de singuri în lupta cu boala – dacă nu ar fi ei, salvatorii din spitale care ne mai oferă o şansă la viaţă! JOS PĂLĂRIA în faţa medicilor care luptă în prima linie împotriva noului coronavirus.

You may also like

Leave a Comment