Responsive Menu
Add more content here...


INEDIT. Jr. NBA League România, la prima oprire în județul Sălaj

În 2024, Jr. NBA League România ajunge în premieră în județul Sălaj. În a patra ediție a întrecerii, două școli din Zalău, respectiv câte una din Jibou, Cehu Silvaniei și Horoatu Crasnei vor reprezenta francize importante din cea mai puternică ligă de baschet a planetei

by Sportul Salajean
0 comment 109 views
A+A-
Reset

Cea mai amplă ediție de până acum regăsește la start școli din Argeș, Dâmbovița, Prahova, București, Ilfov, Cluj, Mureș și Sălaj. Astfel, s-a decis organizarea competiției într-un format de două ligi, în fiecare dintre acestea existând Conferința de Vest și Conferința de Est.

Sălajul, prezent în premieră în proiectul Jr. NBA League România, face parte din Conferința de Est a Ligii de Nord. Alături de județul nostru, în acest mini-campionat au fost repartizate instituțiile de învățământ din Cluj și Mureș.

Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială „Gyulaffy László” Cehu Silvaniei, Școala Gimnazială Nr. 1 Horoatu Crasnei și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou vor reprezenta Sălajul în cea de-a patra ediție a Jr. NBA pe teritoriul României.

În cadrul draft-ului de la Cluj-Napoca din 4 aprilie, județul Sălaj a fost extras în Divizia Atlantic, unde au fost puse la dispoziție francizele Brooklyn Nets, New York Knicks, Boston Celtics, Toronto Raptors și Philadelphia 76ers. În urma tragerii la sorți repartizarea a arătat astfel:

  • Brooklyn Nets – Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău
  • New York Knicks – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău
  • Boston Celtics – Școala Gimnazială „Gyulaffy Laszlo” Cehu Silvaniei
  • Toronto Raptors – Școala Gimnazială Nr. 1 Horoatu Crasnei
  • Philadelphia 76ers – Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou

Pe scurt despre francizele pe care elevii le vor reprezenta

Înainte să trecem la prezentarea regulilor și a programului efectiv, vom face o scurtă trecere în revistă a francizelor pe care copiii vor avea ocazia să le reprezinte în acest proiect.

Brooklyn NetsUn nume care a atras tot mai multe vedete din NBA și celebrități din Statele Unite ale Americii în special după trecerea din New Jersey spre Brooklyn, în 2012. Alb-negrii au avut în mai mulți ani diverse superstaruri în lot și erau văzuți cu șanse bune în Conferința de Est, unde nu și-au fructificat însă niciodată cu adevărat potențialul.

New York Knicks Una dintre cele mai iconice francize din tot sportul de peste ocean, Knicks a excelat cu precădere în perioada romantică a baschetului. Titlurile din 1970 și 1973 au fost urmate de alte finale în anii ’90. NYK evoluează în Madison Square Garden, considerată Mecca baschetului nord-american.

Boston CelticsIstoria bogată și rivalitatea cu LA Lakers au pus-o pe Celtics în postura de a fi una dintre francizele ușor de recunoscut în sportul mondial. Cele 17 titluri NBA plasează echipa ce joacă în TD Garden la egalitate cu marea rivală din Los Angeles în vârful ierarhiei din baschetul nord-american.

Toronto Raptors Singura campioană NBA care provine din Canada, Raptors a încheiat cum nu se poate mai bine anul 2019. În Toronto au evoluat mai mulți jucători spectaculoși în cele aproape trei decenii de existență și franciza a devenit unica reprezentantă a Canadei în cea mai puternică ligă din lume.

Philadelphia 76ers Roș-alb-albaștrii au parte de un trecut important, cu foarte multe nume cu greutate date în istoria NBA. Singurele titluri, trei la număr, provin dintr-o altă eră a baschetului de peste ocean, iar ultimii ani au fost caracterizați de motto-ul „Trust The Process”, prin care Sixers încearcă să revină la gloria de altădată.

Regulile competiției

Dedicată elevilor din ciclul primar (clasele I-IV), competiția va avea câteva reguli bine puse la punct. Meciurile se vor disputa pe parcursul a 4 sferturi, de câte 8 minute. În plus, toate formațiile vor evolua în format mixt, fiind obligate să aibă în permanență cel puțin o fată pe teren.

Regulamentul specific care se va aplica este asemănător cu cel din competițiile de baby și mini-baschet (U10 și U12).

Până în prezent, prin intermediul Jr. NBA League România, un număr de aproximativ 1.300 de elevi au beneficiat de un cadru organizat care are la bază principiul că sportul îi ajută pe copii să fie mai sociabili, îi atrage să lucreze ușor împreună cu ceilalți și să înțeleagă ce înseamnă fair-playul. Pe lângă beneficiile sociale, prin intermediul Jr. NBA League România elevii au descoperit că sportul este și o metodă grozavă de a se distra.

Programul turului

Cele cinci echipe vor juca pe sistemul tur-retur, rezultând astfel 20 de meciuri în total în Divizia Atlantic. Fiecare școală va disputa în total 8 partide (4 în tur – 4 în retur). Primele două clasate vor ajunge în playoff, unde se vor alătura primele două clasate din Cluj și Mureș, iar celelalte două locuri disponibile vor fi decise în funcție de clasamentul Conferinței de Est.

Divizia Atlantic va debuta la Zalău pe 11 și 13 aprilie, sub următorul program:

Joi, 11 aprilie

Nets – Knicks – ora 14:00

76ers – Celtics – ora 15:00

Raptors – Nets – ora 16:00

Knicks – 76ers – ora 17:00

Raptors – Celtics – ora 18:00

Sâmbătă, 13 aprilie

76ers – Raptors – ora 10:00

Celtics – Knicks – ora 11:00

Nets – 76ers – ora 12:00

Knicks – Raptors – ora 13:00

Celtics – Nets – ora 14:00

Primele cinci partide vor avea loc la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, iar următoarele cinci la Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”.

Sursa foto: Jr. NBA România

You may also like

Leave a Comment