Aproape 350 de structuri sportive sunt în Sălaj. Care este diferenţa între o asociaţie şi un club sportiv

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 79 views
A+A-
Reset

Adrian Fărcaş – directorul executiv de la DJST Sălaj ne-a prezentat situaţia structurilor sportive din judeţul Sălaj, diferenţele dintre o asociaţie sportivă şi un club sportiv, dar şi ce paşi trebuie urmaţi pentru a putea înfiinţa o structură sportivă


În Registrul Sportiv al judeţului Sălaj există până la ora redactării acestui articol un număr de 347 de structuri sportive. Din acest total, 252 sunt asociaţii sportive şi asociaţii sportive şcolare şi restul de 95 sunt cluburi sportive din care 7 de drept public şi 88 private.

Cele 252 de asociaţii sportive (AS) şi asociaţii sportive şcolare (ASS) s-au înfiinţat la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, acestea neavând personalitate juridică.

În schimb, cele 95 de structuri sportive cu personalitate juridică (CS) s-au înfiinţat la Ministerul Sportului, cin care 7 sunt cluburi sportive de drept public şi 88 de structuri sportive private (9 AJ-uri şi 79 cluburi sportive private), după cum urmează: fotbal, handbal, volei, atletism, sportul pentru toţi, şah, lupte libere, tenis de masă şi minifotbal.

Cele şapte structuri sportive de drept public sunt CSM Zalău, CSS Zalău, LPS Zalău, Palatul Copiilor Zalău, CS Hida, SCM Zalău şi SCO Jibou.

Cele 9 asociaţii judeţene pe ramură de sport sunt considerate şi ele structuri sportive de drept privat, după cum ne-a informat Adrian Fărcaş, directorul executiv al DJST Sălaj, cel care ne-a explicat şi care este diferenţa dintre asociaţiile sportive şi cluburile sportive.

“AS-urile pot participat doar la competiţii sportive locale şi judeţene şi nu au personalitate juridică. AS nu au dreptul de a participa în competiţii interjudeţene, naţionale şi internaţionale. Acestea se pot afilia doar la Asociaţia Judeţeană pe ramură de sport. În schimb, cluburile sportive pot participa la competiţii locale, judeţene, interjudeţene, regionale, naţionale şi internaţionale. Se pot afilia la Federaţiile Sportive Naţionale de resort pe ramura de sport. În plus, cluburile sportive pot depune proiecte pe fonduri nerambursabile la Primăria din localitatea unde îşi are sediul clubul sau la Consiliul Judeţean din fiecare judeţ în parte. Acestea sunt doar câteva aspecte importante prin care se diferenţiază cele trouă tipuri de structuri sportive”, ne-a explicat Adrian Fărcaş.

Cei care doresc să-şi înfiinţeze o asociaţie sportivă trebuie să depună la sediul DJST Sălaj mai multe documente precum o cerere de înregistrare în Registrul Sportiv, o cerere de acordare a avizului şi autorizării funcţionării structurilor sportive, contract de societate civilă autentificat la notar, contract de comodat şi actul şi statului constitutiv.

În schimb, cluburile sportive se înfiinţează la Bucureşti, la Agenţia Naţională pentru Sport (fostul Ministerul Sportului), iar DJST Sălaj oferă sprijin celor care doresc înfiinţarea unui club sportiv.

“Până la urmă, nu contează cantitatea, câte structuri sportive avem în Sălaj, ci calitatea, în sensul în care, este foarte important ca cele existente să aibă o activitate cât mai bogată în ramura sportivă practicată şi să aducă rezultate foarte bune pentru judeţul nostru”, a conchis Adrian Fărcaş.

You may also like

Leave a Comment