Responsive Menu
Add more content here...


Cu Stefan Nikolic despre viaţă, fotbal şi… cum s-a adaptat la Zalău

Într-un amplu interviu, atacantul de la SCM Zalău ne-a povestit cum au fost începuturile carierei sale, despre momentele plăcute şi mai puţin plăcute din carieră, cum a ajuns şi cum se simte la Zalău, oraş în care a ajuns în ianuarie 2023

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 39 views
A+A-
Reset

White painted wall texture background

Despre Stefan Nikolic s-a scris şi s-a vorbit mult. Fotbalistul de la SCM Zalău nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul dintre cei mai titraţi fotbalişti care au evoluat sub Meseş. Are în palmares două titluri de campion, dar şi o Supercupă a României. Toate cucerite cu Steaua Bucureşti, cum se numea la acea vreme echipa lui Gigi Becali.

Din ianuarie 2023, muntenegreanul a ajuns la Zalău. La un an de la mutarea sa sub Meseş, redactorii Sportul Sălăjean au profitat de pauza competiţională pentru a purta un dialog cu atacantul care are prezenţe şi în echipele naţionale ale Muntenegrului (tineret şi seniori). Nikolic ne-a povestit cum au fost începuturile lui în fotbal, despre debutul la profesionişti, cea mai frumoasă şi cea mai neplăcută perioadă din carieră, dar şi despre cum s-a acomdat la Zalău, un oraş micuţ, fără viaţă de noapte, liniştit, total opusul a ceea ce era el obişnuit în România.

Cum a început totul

Stefan Nikolic s-a născut la data de 16 aprilie 1990 în oraşul Nikšić, al doilea oraş ca mărine din Muntenegru. A început fotbalul în anul 2000 la Sutjeska Nikšić, una dintre echipele de tradiţie din această ţară. A evoluat până în 2005 aici, după care s-a transferat la OFK Belgrad pe când avea 14 ani. Urma să semneze un contract de profesionist la 17 ani şi jumătate, însă, din cauza unor probleme ale preşedintelului clubului nu s-a mai întâmplat asta.A ajuns în Belgia, unde a debutat pentru Lierse. “Îmi aduc aminte că am fost în probe la Mouscron, acolo unde în urma unui meci amical m-a remarcat Lierse, club la care am şi ajuns. Am debutat la 18 ani şi în primele două meciuri am marcat două goluri. A fost un început bun mai ales că era prima experienţă la seniori. Belgia este o ţară foarte profesionistă şi am petrecut doi ani frumoşi acolo”, îşi aminteşte Nikolic.

Cum s-a înţeles cu Gigi Becali

După experienţa din Belgia, Nikolic a fost aproape să semneze cu o echipă din prima ligă a Portugaliei, însă, nu s-au înţeles asupra conractului.  Un telefon de la antrenorul Vladimir Petrovic, antrenor la Poli Timişoara atunci, l-a adus pentru prima dată în România. “Am auzit doar lucruri bune despre Poli Timişoara, o echipă mare, de tradiţie în fotbalul românesc”, ne-a spus Nikolic. Ulterior, au apărut problemele la echipa timişoareană, iar atacantul şi-a continuat cariera la Steaua Bucureşti, cum se numea la acea vreme echipa lui Gigi Becali, alături de care Nikolic a cucerit două campionate şi o Supercupă a României.

“Pot spune că a fost o perioadă frumoasă, una dintre cele mai frumoase din carieră. Cât despre relaţia cu Gigi Becali, el era patron, eu eram jucător. Eu încercam să-mi fac treaba pe teren. Gigi Becali vorbeşte mult şi când joci bine te laudă şi când nu te critică, dar a fost o relaţie profesională, nimic ieşit din comun”, menţionează atacantul muntenegrean.

Cel mai frumos oraş

Pe lângă experienţele din Belgia, România şi Coreea de Sud, atacantul a mai evoluat în campionate din Bulgaria, Croaţia, Polonia, Kazahstan, Bosnia&Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Malaezia şi Italia, înainte de a ajunge la SCM Zalău.

“Am multe amintiri plăcute de-a lungul carierei şi n-am putea nominaliza câteva, nu-mi amintesc acum. Iar despre întâmplările amuzante, aş prefera să le fac publice doar după ce-mi termin cariera”, ne-a spus Nikolic, cu zâmbetul pe buze, care ne-a spus totuşi ce oraş i-a plăcut cel mai mult.

“Mi-a plăcut foarte mult la Belgrad, un oraş foarte fain, la Bucureşti, dar şi la Sofia. Sunt oraşe mari în care mi-am făcut prieteni şi am amintiri foarte frumoase”, ne-a spus Nikolic.

Unde s-a simţit cel mai rău

În carieră, Stefan Nikolic a trecut pe la mai multe echipe. Dacă în România s-a simţit şi încă se simte foarte bine, la polul opus se află experienţă avută în Coreea de Sud. În ianuarie 2014 se transfera de la Steaua la Incheon United.

“Cel mai neplăcut moment din carieră a fost în Coreea de Sud. Chiar dacă aveam cel mai mare contract, nu aveam satisfacţie acolo. Nimeni nu vorbea engleză. Nu mi-a plăcut nici mâncarea, era o cultură cu totul diferită. În echipă am avut şi brazilieni care nu vorbeau engleza, iar coreeni care ştiau engleza alegeau să nu o vorbească. Am avut translator şi la antrenament. Eram şi singur atunci, nu aveam familie. A fost cea mai grea perioadă şi după 6 luni am cerut rezilierea contractului”, spune Nikolic.

Câteva gânduri despre fotbalul românesc

Faţă de perioada în care evolua pe prima scenă a fotbalului românesc, nivelul pare în prezent unul mult mai scăzut, iar echipele noastre cu greu mai scot capul în Europa, deşi la acea vreme, Steaua reuşea să elimine echipe precum Ajax sau să evolueze cu formaţii precum Chelsea etc. Discuţia ar fi mai amplă despre ce s-a întâmplat cu fotbalul românesc, iar Nikolic a fost destul de rezervat în a da un verdict.

“Jucătorii români sunt foarte talentaţi, dovadă şi ultimele transferuri ale lui Drăguşin sau Moldovan. Însă, poate şi problemele financiare de la cluburi ar fi un motiv. Cât despre mentalitate, e greu de discutat. Noi, oamenii din Muntenegru, Serbia sau Croaţia avem sângele fierbinte şi nu acceptăm aşa uşor eşecul, poate şi aici este o diferenţă, dar nu vreau să mă pronunţ, nu sunt în măsură”, ne-a declarat Stefan Nikolic.

Primul impact cu Zalăul

Portarul Bogdan Miron l-a convins să vină la Zalău, cei doi fiind colegi la Sepsi Sfântu Gheorghe. Chiar dacă nu auzise de Zalău până în acel moment, Nikolic s-a lăsat convins de proiectul de la SCM, iar ulterior a fost cucerit şi de oraş.

“Mi-a zis Bogdan Miron că este un club ok şi oraşul este foarte fain. Aşa este, oamenii de aici sunt foarte primitori şi gospodari. De echipă nu am ştiut că există. Îl mai cunoşteam doar pe Artur Pătraş cu care am jucat la Poli, iar în vară a venit şi Kascelan pe care îl ştiu de mulţi ani. M-am adaptat bine, sunt căsătorit, am doi copii şi pentru noi este un oraş frumos în care avem tot ce ne trebuie. Ne simţim foarte bine la Zalău”, spune atacantul de la SCM Zalău.

Băiatul său merge la grădiniţă în Zalău

Stefan Nikolic este un băiat cuminte acum, şi-a întemeiat o familie şi are doi copii, o fetiţă de un an şi jumătate şi un băieţel care în luna martie va împlini 4 ani. Băiatul se află la grădiniţă la Zalău şi mai vine şi la antrenamentele tatălui său, însă, este prezent şi cu cea mai mică grupă de la SCM, unde se pregăteşte alături de cei mici pentru a-i călca pe urme tatălui.

Ce spune despre acest sezon

Stefan Nikolic este golgheterul echipei în acest sezon cu 13 goluri marcate în campionat şi Cupa României, un sezon în care cu toţii îşi doresc promovarea în Liga a II-a.

“Dacă nu eram susţinut de conducere, antrenori şi colegi, nu aş fi marcat atâta. Ţin să le mulţumesc pe această cale. Încerc să-mi ajut echipa cum pot, nu doar cu goluri. Suntem un colectiv foarte bun, avem încredere unii în alţii şi sper să continuăm în acest ritm şi în partea a doua a sezonului, să facem mândrii toţi sălăjenii cu o promovarea în Liga a II-a”, menţionează atacantul care în aprilie va împlini 34 de ani.

“Echipa a avut un succes extraordinar cu calificarea în grupele Cupei României. Mă bucur că stadionul a fost plin, am simţit şi noi sprijinul lor şi chiar au fost momente foarte faine pentru noi ca jucători, dar şi pentru suporteri. Îi aşteptăm în număr cât mai mare şi la meciurile de campionat. Pentru noi, abia acum începe cel mai important moment din acest sezon. Trebuie să ne gândim la baraj, nu ne ascundem, ne dorim cu toţii să promovăm şi avem nevoie de sprijinul suporterilor pentru a ne îndeplini obiectivul”, spune Nikolic.

Hulit la început

Acum este “idolul” tribunei de pe Municipal care îl alintă “Nicu”, însă, începutul relaţiei a fost ceva mai dificil, atacantul trecut pe la Steaua fiind chiar huiduit la primele sale meciuri.

“E ceva normal. Am jucat la cluburi mari şi lumea care vine la stadion are pretenţii, iar în primele meciuri nu a ieşit cum au dorit ei, să marchez câte trei, patru goluri în fiecare meci. Dar după au văzut că eu dau sută la sută pentru echipa asta. Oamenii vin la stadion şi au tot dreptul să-şi exprime opinia”, ne-a declarat muntenegreanul, care aşteaptă lumea în număr mare la stadion.

Cu cine se înţelege cel mai bine

“Mă înţeleg foarte bine cu Bogdan Miron, atât pe teren, cât şi în afara acestuia. Îl ştiu de prin 2017, de la Sepsi. Suntem prieteni foarte buni, ne înţelegem şi pe teren, chiar dacă el este portar. Dar, mă înţeleg bine cu toată lumea, toţi sunt băieţi de nota 10”.

Cum a învăţat limba română

Stefan Nikolic vorbeşte fluent limba română, o limbă considerată destul de grea de fotbaliştii străini. Nu şi de atacantul muntenegrean de la SCM care a învăţat limba noastră mai mult de nevoie, pe vremea când evolua la Steaua.

“Nu mi s-a părut o limbă grea. În primul an, la Timişoara vorbeau câţiva băieţi limba sârbă în vestiar şi mi-a fost uşor. Însă, după ce am ajuns la Bucureşti, nimeni nu vorbea nici măcar engleză şi a trebuit să învăţ româna. Am reuşit să o învăţ de la televizor, de prin ziare, dar şi folosind google translate”, îşi aminteşte atacantul.

Prezent şi pe reţelele de socializare

Este prezent şi pe reţelele de socializare, mai mult pe instagram pentru că şi-a pierdut accesul la contul de facebook în urmă cu doi ani. Nikolic ţine să precizeze asta, după ce un cont fals de al său a fost implicat într-o “dispută” în mediul online.

“Sunt prezent pe instagram pentru că la contul de facebook nu mai am acces direct de vreo doi ani, însă, postările de pe instagram se publică automat şi pe contul respectiv. Am văzut că sunt şi mai multe conturi false, unul chiar urmărit de vreo 14.000 de persoane. Nu e contul meu acela. Pe această cale vă rog să daţi raport acelui cont pe care sper să-l închidem”, este rugămintea lui Nikolic.

Planuri după ce agaţă ghetele în cui

Stefan Nikolic ne-a mărturisit că încă se simte bine din punct de vedere fizic şi cât timp se va simţi în stare, va continua să joace. Totuşi, atacantul are un mic plan şi după ce îşi va agăţa ghetele în cui.

“Nu m-am gândit dacă m-aş stabili în România, dar nu se ştie niciodată. Voi juca până mă mai ţine corpul şi după retragere aş dori să înfiinţez o şcoală de fotbal în oraşul natal. Nu mă atrage ideea de antrenor principal, nu am motivaţia necesară în prezent. Aş vrea să fac un fel de academie la Nikšić. Însă, cum spuneam, nu mă gândesc mult la asta pentru că încă pot să joc”, ne-a mărturisit Stefan.

Mesaj pentru suporteri

“Le doresc un an fericit tuturor suporterilor noştri şi cel mai important este să fim sănătoşi şi iubiţi. Dragi zălăuani vă aşteptăm să veniţi în număr mare să ne susţineţi şi la vară să ne bucurăm împreună de o promovare în Liga a II-a”.

You may also like

Leave a Comment