Responsive Menu
Add more content here...


Criză la AJF Sălaj. Arbitri scoşi de la “naftalină” şi inventaţi peste noapte

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 21 views
A+A-
Reset

Pentru a acoperi toate jocurile, AJF Sălaj a apelat la arbitri care s-au retras din activitate de câţiva ani. Un exemplu poate fi cel din prima etapă a returului de la Liga a V-a, când Sorin Centea a putut fi văzut “tuşier” la două meciuri în aceeaşi zi. Şi mai surprinzătoare a fost prezenţa lui Lorin Latiş, care la 55 de ani a debutat ca şi arbitru de fotbal, după ce până acum a fost doar observator în cadrul AJF Sălaj. Ce-i drept Lorin Latiş este arbitru şi în campionatul de minifotbal, doar că acolo arbitrează cu fluierul, pe când în Liga a V-a a fost “tuşier”

Deşi a organizat cursuri de arbitri mai în fiecare an, CJA Sălaj se confruntă cu un mare deficit de arbitri. Se întâmplă acest lucru de ani buni, de prin 2015, când a apărut şi programarea jocurilor în cuplaje, astfel încât o brigadă de arbitri să acopere într-o zi două, chiar trei partide. Nu ştim cauzele pentru care s-a ajuns aici, însă ce este cert că AJF Sălaj a renunţat uşor la unii arbitri cu experienţă, iar din spate nu au venit foarte mulţi tineri. Asta deşi baremele de arbitraj au fost mărite, iar mai nou, după proiectul implementat de AJF cu Consiliul Judeţean, arbitrii primesc gratuit echipamente de joc, de prezentare şi materiale necesare desfăşurării activităţii.

Tot nu sunt suficienţi arbitrii  care să acopere cele 19 meciuri din Liga a IV-a şi Liga a V-a. În aceste condiţii, AJF Sălaj a făcut compromisuri şi a reactivat “cavaleri ai fluierului” care s-au retras de câţiva ani.

Deşi au agăţat fluierul, respectiv fanionul în cui, în urmă cu 3 ani şi între timp au devenit observatori, Paul Unimătan şi Gabriel Bârajac au revenit în iarbă şi au arbitrat meciuri în judeţ. S-a întâmplat şi în weekend, când Paul Unimătan a arbitrat jocul dintre Cetatea Almaşu şi Recolta Agrij, din Seria Est a Ligii a V-a, după care a condus partida din Liga a IV-a, dintre Rapid Zimbor şi  AS Juniorii Ip.

Şi Gabriel Bârjac a condus în acest an, partida din prima etapă, dintre Venus Giurtelec şi AS FC Chieşd, dar până la urmă prezenţa celor doi foşti abritri de Liga 1 la meciurile din judeţ nu poate fi decât benefică prin experienţa dobândită la nivel înalt.

În prima etapă din retur, un arbitru care nu a mai oficiat de peste 10 ani a fost reactivat. Este vorba de Sorin Centea, trecut şi el de prima tinereţe, dar care a avut parte de o revenire în forţă şi a arbitrat două meciuri în aceeaşi zi: Viitorul Băbeni – Cetatea Buciumi şi Dumbrava Ciocmani – Meseşul Treznea. Trebuie specificat că Sorin Centea a fost ani la rând unul dintre cei mai buni asistenţi din judeţul Sălaj, iar prin revenirea sa pe “dreptunghiul verde”, cei tineri au doar de învăţat. Primul a fost chiar fiul său – Eduard Centea – cu care a făcut brigadă la cele două jocuri de duminică.

Mai surprinzătoare a fost prezenţa lui Lorin Latiş, care la 55 de ani a debutat ca şi arbitru de fotbal, după ce până acum a fost doar observator în cadrul AJF Sălaj. Ce-i drept, Lorin Latiş este arbitru şi în campionatul de minifotbal, doar că acolo arbitrează cu fluierul, pe când în Liga a V-a a fost “tuşier”. A avut parte de un debut cu două jocuri, Lorin Latiş făcând parte din brigada care a condus jocurile dintre Kemer Camăr – Măgura Cehei şi Cetatea Valcău – Gloria Ban, ambele disputate duminică.

You may also like

Leave a Comment