Responsive Menu
Add more content here...


Comuna Plopiş continuă dezvoltarea. Cel mai mare proiect din istoria comunei se apropie de final

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 83 views
A+A-
Reset

Proiectul în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pe PNDL II, ce prevede asfaltarea a 33 km de străzi şi uliţe din Făgetu se apropie de final, lucrările fiind realizate în proporţie de 80 %. În schimb, au fost finalizate lucrările la reţeaua de canalizare din Plopiş, iar pe final sunt şi lucrările la reţeaua de apă. Comuna se dezvoltă şi cu ajutorul fondurilor europene, iar o sursă bună de finanţare o reprezintă şi Compania Naţională de Investiţii

Comuna Plopiş se află la limita judeţului Sălaj cu judeţul Bihor. Este o comună cu peisaje de poveste care se întinde pe o suprafaţă de peste 80 km². Este o zonă pitorească cu un potenţial turistic crescut. De altfel, în localitatea Iaz se află Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, unul dintre cele mai vizitate obiective din comună, alături de mlaştina de la Iaz. Administraţia locală are misiunea de a crea facilităţi şi o infrastructură bună, astfel încât comuna să se dezvolte pe toate planurile, iar primarul Nicolae Criste, alături de echipa sa din Primărie, a reuşit în mare parte să asigure asta.

Desigur, ca peste tot, mai sunt lucruri de pus la punct şi în comuna Plopiş. Dar, în prezent, infrastructura rutieră se prezintă bine, iar în curând va fi finalizat un proiect de aproximativ 30 de milioane de lei ce prevede asfaltarea străzilor şi uliţelor din localitatea Făgetu. Recent, s-au finalizat şi lucrările la reţeaua de canalizare din Plopiş şi sunt pe final lucrările la reţeaua de apă. În total, aproape 200 de gospodării vor fi racordate la cele două reţele importante.

La Iaz s-a amenajat un parc cu bani de la bugetul local, iar la Făgetu, pe lângă drumuri asfaltate, s-a realizat şi o mică bază sportivă. Pe “Anghel Saligny”, autorităţile locale vor continua modernizarea infrastructurii rutiere, în timp ce – cu ajutorul fondurilor europene – se va reabilita sediul Primăriei, urmând a fi amplasate şi două staţii de reîncarcare pentru autovehiculele electrice. Tot cu fonduri europene va fi achiziţionat şi un tractor nou la Primărie.

Trebuie menţionat şi faptul că în comună funcţionează patru servicii sociale: două centre de zi, un centru medico-social şi o unitate de îngrijiri la domiciliu.

Lucrări finalizate la reţeaua de canalizare din Plopiş. În curând, sunt gata şi lucrările la reţeaua de apă

Un alt proiect important derulat prin PNDL II este reţeaua de canalizare. Autorităţile au reuşit să obţină aproximativ 7 milioane de lei pe programul guvernamental pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare de 7 km în centrul comunal. Lucrările au început în 2021 şi au fost finalizate luna trecută. În proiect sunt prevăzute şi racordurile celor 173 de gospodării. Autorităţile locale sunt în faza de recepţie a lucrărilor.

Ne gândim la extinderea reţelei în Plopiş şi chiar înfiinţarea unei reţele de canalizare la Iaz. Însă, trebuie să fim atenţi pentru că în Iaz drumurile sunt înguste, au 4 metri şi cu eventualele lucrări s-ar deteriora infrastructura rutieră şi atunci am avea nevoie de un proiect complex în care după ce venim cu apă şi canal să putem reabilita drumul”, spune primarul comunei.

Cât despre reţeaua de apă, lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%, reţeaua având acelaşi traseu precum cea de canalizare. Chiar dacă sunt două proiecte diferite, de care s-au ocupat două firme diferite, autorităţile locale au reuşit să găsească înţelegere la ambele astfel încât lucrările s-au derulat fără probleme.

De menţionat că cele două reţele folosesc trasee diferite, astfel că reţeaua de canalizare merge pe acostament, în timp ce reţeaua de apă pe trotuar. Valoarea proiectului reţelei de apă este de aproximativ 6 milioane de lei.

Patru servicii sociale în comună

Nu mai puţin de patru servicii sociale funcţionează în comună. Este vorba despre două centre de zi, unul în Plopiş şi unul în Făgetu. Beneficiarii sunt aproximativ 40 de copii de la şcolile din Plopiş şi Făgetu. Există şi un centru medico-social de care beneficiază 12 persoane vârstnice.

Sediul este la punctul sanitar Iaz, însă asistentul medical, asistentul social şi îngrijitorul se deplasează la domiciliul nevoiaşilor.

Totodată, în comună funcţionează şi o unitate de îngrijiri la domiciliu, similar cu centrul medico-social, dar aici asistentul vizitează zilnic persoanele nevoiaşe.

Compania Naţională de Investiţii, o sursă bună pentru dezvoltare

La Compania Naţională de Investiţii, comuna Plopiş a depus mai multe proiecte de investiţii. Primul ar fi despre modernizarea  străzilor şi uliţelor rămase neasfaltate din proiectele anterioare. Ar fi vorba despre aproximativ 18 km. Un alt proiect ar fi construirea unei săli de educaţie fizică şi sport la Plopiş, dar şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale Plopiş. Toate acestea se află pe lista sinteză.

În schimb, un proiect aprobat pe CNI este construirea unei săli de sport la Făgetu. Autorităţile amenajează deja terenul de lângă şcoală, urmând ca ulterior să predea amplasamentul Companiei Naţionale de Investiţii care se va ocupa de finalizarea acestui proiect.

Teren de sport la Făgetu

Printr-o investiţie de la bugetul local, în localitatea Făgetu, la şcoală, a fost amenajat un teren de sport de dimeniunea 50 x 15. Acesta este împrejmuit şi în prezent se lucrează la porţi. A costat 180.000 de lei.

Tot pentru Făgetu, Primăria are pregătite trei proiecte ce prevăd reabilitarea Şcolii Gimnaziale, a centrului de zi, dar şi a căminului cultural din localitate. Acestea vor fi depuse la AFM, odată ce va fi deschisă noua sesiune de finanţare.

Peste 20 de km sunt deja asfaltaţi în Făgetu, în cadrul celui mai mare proiect din istoria comunei

O investiţie de aproximativ 30 de milioane de lei, prin PNDL II, se apropie de final. Vorbim despre modernizarea infrastructurii rutiere din Făgetu, proiect în cadrul căruia se asfaltează 33 km de drumuri, străzi şi uliţe. În prezent, primarul Nicolae Criste estimează că lucrările sunt finalizate în procent de 80%.

Sunt prevăzute lucrări de asfaltare, reabilitarea şanţurilor şi lucrări pentru siguranţa circulaţiei, precum şi modernizarea acceselor în gospodării. Din cei 33 de km, au fost asfaltaţi 20, iar restul sunt deja pregătiţi pentru asfaltare. Autorităţile locale sunt încrezătoare că până în vara anului viitor, proiectul ar putea fi finalizat.

“Este un proiect foarte important. Constructorul s-a mişcat bine, lucrările efectuate până în prezent sunt de calitate, iar cetăţenii sunt mulţumiţi. Aproape toate gospodăriile din Făgetu vor avea asfalt în faţa porţii. Este o lucrare frumoasă şi utilă în acelaşi timp. Se simte o revigorare a zonei, a crescut atractivitatea, dar şi potenţialul turistic”, spune Nicolae Criste.

Pe “Anghel Saligny” continuă modernizarea infrastructurii rutiere

Pe Programul “Anghel Saligny” s-a obţinut finanţare pentru proiectul de reabilitare şi modernizare străzi în satele Plopiş şi Iaz. Este vorba despre aproximativ 7 km şi include construcţia a două poduri pe traseu, unul în Plopiş şi unul în Iaz. 

În prezent, Primăria se află în stadiul de clarificări, urmând ca în curând să fie semnat şi contractul de finanţare. Lucările efective ar putea începe anul viitor. Valoarea proiectului este de 15 milioane de lei.

Parc la Iaz

În ultima perioadă, la Iaz s-au derulat diverse lucrări de modernizare, printr-un proiect de 500.000 de lei finanţat de la bugetul local. Au fost realizate alei, locuri de parcare, iar în centrul comunal a fost amenajat şi un parc, urmând a fi extins iluminatul public, iar în parc să fie montate băncuţe.

Grădiniţă modernă la Plopiş

Un proiect finalizat cu succes cu bani de la bugetul local este cel de reabilitare şi modernizare a grădiniţei din localitatea Plopiş. Lucrările au fost finalizate anul trecut, iar preşcolarii se bucură de condiţii moderne.

Capelă la Plopiş. Urmează Iaz

Prin fonduri europene, la Plopiş a fost construită o capelă. Este funcţională, fiind o investiţie apreciată de cetăţeni. Autorităţile se gândesc acum şi la construcţia unei astfel de clădiri şi la Iaz. Momentan, se caută un teren care să fie undeva la mijlocul celor 5 cimitire din sat. Sunt discuţii pentru găsirea celei mai bune variante.

Tractor nou, din fonduri europene

Pe fonduri europene, prin GAL, Primăria vrea să achiziţioneze un tractor nou pentru parcul auto. Prin GAL primeşte 20.000 de euro, suma urmând a fi completată cu bani de la bugetul local. Parcul auto al Primăriei mai cuprinde un buldo, miniexcavator, remorcă şi utilaj de deszăpezire.

Sediul Primăriei se modernizează cu bani europeni

Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Primăria Plopiş a obţinut finanţare pentru două proiecte. Este vorba despre reabilitarea şi eficientizarea energetică a sediului Primăriei. Un proiect în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, prin care vor fi efectuate lucrări de refacere a şarpantei, va fi montat un sistem cu panouri fotovoltaice şi diverse lucrări de izolare, pompe de căldură, refacerea instalaţiilor electrice etc.

Un al doilea proiect câştigat este în valoare de 300.000 de lei şi prevede montarea a două staţii de reîncărcare pentru autovehicule electrice, una în Plopiş şi una în Iaz. De menţionat ar fi  faptul că, prin parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, comuna Plopiş va beneficia, pe PNRR, de un microbuz electric pentru şcolari, urmând ca şi şcolile să fie dotate tot printr-un proiect al CJ Sălaj.

În comună funcţionează trei şcoli gimnaziale, o şcoală primară, dar şi trei grădiniţe, la Iaz, Plopiş şi Făgetu. În total, sunt aproximativ 320 de preşcolari şi şcolari care învaţă în comună.

“Primăria şi Consiliul Local încearcă să asigure un serviciu public de calitate tuturor membrilor comunităţii şi toate investiţiile care se realizează vin în sprijinul lor. Noi încercăm să venim în ajutor comunităţii şi sperăm că tot ceea ce se face va fi folosit aşa cum trebuie. Să le fie de folos”.

Nicolae Criste – primarul comunei Plopiş

Mai multe pe acest subiect, în ediția ziarului Știrile din Sălaj de miercuri, 13 septembrie.

You may also like

Leave a Comment