Responsive Menu
Add more content here...


Arbitrează pe “burta goală”. Cavalerii fluierului în Sălaj, neplătiţi de mai multe etape

by Călin ONICAŞ
0 comment 17 views
A+A-
Reset

Deşi mai multe formaţii au virat bani pentru baremurile de arbitraj pentru tot returul, arbitrii ce oficiează în competiţiile organizate de AJF Sălaj nu şi-au primit banii de patru etape

Debandadă mare la Comisia Judeţeană de Arbitri Sălaj. (CJA). Încă din primele etape desfăşurate în acest de an, mai multe formaţii din Liga a IV-a şi Liga a V-a au acuzat probleme de arbitraj. Din păcate, durere este şi de cealaltă parte a baricadei, deoarece arbitrii nu sunt instruiţi de persoane cu experienţă în cadrul Comisiei şi nu îşi primesc banii la timp pentru munca depusă pe teren…

Criză acută de arbitri la Comisia Judeţeană. Cine sunt oare vinovaţii pentru această situaţie dificilă?

Din păcate, numărul de arbitri este din ce în ce mai redus în Sălaj, iar prestaţiile unora lasă mult de dorit. În acest moment, lotul judeţean numără mai puţin de 50 de arbitri. Mai exact 47 de inşi16 arbitri de categoria I, 9 de categoria a II-a şi 22 de stagiari. Aceasta, în condiţiile în care numărul arbitrilor din lotul judeţean înainte de anul 2015 era mult mai mare (60 – 70 de arbitri activi). Mai mult, existau subcomisii pentru pregătirea arbitrilor la Şimleu Silvaniei, Jibou şi chiar la Cluj-Napoca (pentru studenţi).

Atunci, pentru partea teoretică existau lectori adevăraţi precum Mihai Timoc, Ioan Onicaş, Tiberiu Demian, Nicolae Chiş-Ciure sau Mihai Lucaciu oameni cu mare experienţă, care erau arbitri sau fuseseră arbitri divizionari de valoare. Acum, lectori şi îndrumători sunt Adrian Iancău, Alexandru Turian, Cătălin Morar, Raul Horvat sau Flaviu Seiche. Altfel spus, arbitri tineri fără experienţă care activează în ligile inferioare sau care bat la porţile Ligii a III-a.

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, printre actualii “cavaleri ai fluierului” se află oameni scoşi de la “naftalină”, care nu au mai oficiat partide de ani buni, se află arbitri care nu au reuşit nici să urmeze cursurile de arbitru, ca să nu spunem că există şi câţiva arbitri de… 14 – 15 ani.

Numărul de arbitri din lotul judeţean, mai mic decât numărul necesar de arbitri pentru oficierea partidelor dintr-un weekend

Aceşti 47 de arbitri există doar pe hârtie, deoarece la şedinţele săptămânale ale Comisiei de Arbitri participarea este extrem de redusă. Astfel, la şedinţa de joi, 14 aprilie, în sală au fost prezenţi vreo… 10 arbitri!?

Dacă facem un calcul simplu, vedem că numărul de arbitri care trebuiesc să oficieze meciurile dintr-o weekend e mai mare decât numărul total de arbitri. Pentru cele 5 meciuri din Liga a IV-a şi cele 14 meciuri din Liga a V-a e nevoie de 57 de arbitri!

Pentru a acoperi numărul necesar de arbitri sunt delegaţi şi arbitrii divizionari, dar aceştia mai sunt delegaţi şi la partidele din eşaloanele superioare sau la juniori republicani. Astfel, a fost găsită o soluţie de compromis cu brigăzi de arbitri care au oficiat câte două meciuri în aceeaşi zi. Această situaţie de avarie continuă însă de ani buni, fără ca cineva să rezolve acest neajuns.

Arbitrii, neplătiţi de 4 etape

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, arbitrii din Sălaj au şi un alt neajuns. “Fluieraşii” nu şi-au văzut banii pentru munca loc pentru ultimele patru etape! Acestea, în condiţiile în care există mai multe echipe care au plătit baremul de arbitraj pentru întreg returul. Unii conducători se simt astfel fraieriţi de AJF Sălaj.

Cam fraieriţi sunt şi arbitrii, cărora conducerea CJA le-a tot promis că problema cu banii să rezolvă, dar fără sens şi rezultat. Mai mult, conducerea ar fi spus că nu se pot plăti baremurile din ultimele patru etape din cauza faptului că Primăriile nu au virat banii în conturile AJF.

Nu ştim unde e adevărul. Cert este faptul că, în anul 2022, arbitrii şi-au văzut doar un singur barem, cel din prima etapă.

Există, însă, informaţii cum că există unii arbitri, care nu şi-au primit baremul de la unele partide oficiate în anul 2021 sau chiar din anul 2020. Acest subiect, însă, poate fi dezbătut cu o altă ocazie.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, aprilie 20 aprilie.

You may also like

Leave a Comment