Un preot din Sălaj, pe listele de la europarlamentare!

by Călin ONICAŞ
0 comment 300 views
A+A-
Reset

Originar din municipiul Zalău, Chris Terheș este preot greco-catolic în Statele Unite ale Americii și în paralel candidat pentru alegerile europarlamentare, unde va candida pe listele PSD


Cristian Terheș este originar din municipiul Zalău şi are origini din satul Fizeş (comuna Sîg). Sălăjeanul a urmat Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a fost hirotonit la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, însă este plecat din ţară de foarte mulţi ani.

De mai bine de două decenii, părintele greco-catolic a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Peste Ocean, şi-a „americanizat” prenumele. Chris Terheş este preot la misiunea Sfântul Ioan Botezătorul din Orange County (California).

Totodată, este liderul „Romanian Community Coalition”, cea mai largă coaliție a românilor – americani, prin care ia poziție cu privire la lupta anticorupție din România.

În SUA, a studiat jurnalismul şi relaţii publice

În America, părintele Chris a studiat jurnalism la Fullerton College și relaţii publice la Santiago Canyon College, fiind o figură extrem de activă în rândul celor care au denunțat abuzurile din Justiție.

S-a remarcat ca un fervent militant anti-PSD și pro-justiție, iar la Referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu din anul 2012 a făcut lobby în favoarea acestuia în Congresul american.

Şi la alegerile din 2014, preotul şi-a continuat prelegerile, după care pozițiile sale publice s-au schimbat treptat.

Astfel, congresmanii mobilizați care în anul 2012 fuseseră montaţi de Chris Terheş împotriva PSD a fost în 2016 împotriva justiției din România, la fel ca şi Coaliția condusă de preotul din Sălaj.

Poziţia 4 pe listele PSD, la europarlamentare

Apropierea sa spre doctrina de stânga l-a adus pe preotul Chris în curtea PSD, iar partidul condus de Liviu Dragnea l-a promovat în prima linie la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Astfel, sălăjeanul a fost inclus pe listele social-democraţilor, ocupând poziţia a patra, după Rovana Plumb, Carmen Avram şi Claudiu Manda.

Candidatul PSD a intrat rapid în „pâine”, astfel că în ultima perioadă a străbătut ţara şi a făcut popasuri şi în diferite comune din Sălaj, precum Horoatu Crasnei sau Ileanda.

„Printre altele, în cadrul întâlnilor pe care le-am avut cu lideri aleşi şi cetăţeni din Transilvania am discutat despre situaţia autostrăzilor. Am solicitat, de aceea, o întrevedere cu ministrul transporturilor – Răzvan Cuc, pentru a afla direct de la domnia sa stadiul construcţiilor de autostrăzi. Întâlnirea a fost una constructivă şi am cunoscut un ministru neobosit şi foarte hotărât să finalizeze construcţia de autostrăzi în regim accelerat. Din poziţia de europarlamentar, voi sprijini toate proiectele de modernizare a infrastructurii din România”, spune candidatul PSD.

Întâlnirile din teritoriu au adus un capital de simpatie faţă de candidatul social-democraţilor.

„Pentru mine, reîntâlnirea cu domnul Cristian Terheş a reprezentat confirmarea pe deplin a impresiei deja făcută, din presa scrisă televizată și mediul online. Omul are toate calitățile necesare funcției de europarlamentar, dar de departe patriotismul îi curge prin vene, nealterat și inepuizabil”, a punctat Cornel Lar – primarul comunei Ileanda.

Potrivit declaraţiei de avere publicate de BEC, Chris Terheş are mai multe apartamente în Zalău sau Oradea, o casă în localitatea Măriuş (judeţul Satu Mare), un teren de peste 7.000 de metri pătraţi şi sute de mii de dolari în contul unei bănci americane.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea l-a suspendat pentru că s-a implicat în politică

Deşi slujeşte de peste 20 de ani în America, sălăjeanul rămăsese încardinat în dieceza de la Oradea.

Însă, imediat după ce PSD l-a „înrolat” pentru europarlamentare, Episcopia Greco-Catolică de Oradea l-a suspendat de la slujire, deoarece preoții greco-catolici nu pot fi simultan preoți și politicieni.

„În urma liberei alegeri a părintelui Cristian Terheş de a se implica în politică, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea face următoarele precizări: conform Dreptului Canonic al Bisericilor Orientale, clericii „nu vor lua parte activă în partidele politice”, drept urmare, Episcopia a decis ca părintele Cristian Terheş să fie eliberat de exerciţiul funcţiilor sacerdotale; Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea se delimitează de orice afirmaţie cu caracter politic atât ale părintelui Cristian, cât şi a oricui altcuiva; opţiunea politică a părintelui nu reprezintă poziţia oficială a Episcopiei noastre, ea fiind rezultatul manifestării libertăţii personale a părintelui”, se arată într-un comunicat al Bisericii Greco-Catolice.

Există însă şi posibilitatea obţinerii unei delegări speciale din partea episcopiei de care aparține.

Părintele Chris a menţionat însă că nu va mai sluji în casa Domnului, atâta timp cât va fi implicat în politică.

„Cum e şi normal, cât timp voi fi în politică, n-am să îmi mai exercit public funcţiile sacerdotale. De unde voi fi, am să continui să-mi slujesc semenii şi ţara aşa cum am făcut-o şi până acum”, a explicat Chris Terheş.

You may also like

Leave a Comment