Responsive Menu
Add more content here...


Și la Zalău, Ziua Maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită

Într-o atmosferă și o manieră absolut europeană, de bună conviețuire și manifestare culturală interetnică, vineri seara, pe data de 15 martie la statuia lui Wesselényi din centrul Zalăului a avut loc o adunare dedicată zilei Maghiarilor de Pretutindeni

by Mihai POP
0 comment 22 views
A+A-
Reset

Adunarea, ca și de altfel, manifestarea în întregul ei, a activităților dedicate pentru ziua de 15 martie, s-a desfășurat sub auspiciile organizației de Sălaj a UDMR și implicit în coordonarea și organizarea inițiată de către președintele acesteia, domnul deputat Seres Dénes și a staff-ului său.

În seara de 15 martie, momentul retragerii cu torțe și adunarea din jurul statuii lui Wesselényi din Zalău, cu depunerea de coroane a marcat încheierea manifestărilor din acea zi.

Altminteri, locul nu a fost ales întâmplător, deoarece Wesselényi, de la a cărui naștere, anul acesta se împlinesc 228 de ani, originar din Jibou, baron al acelor vremuri, prin exemplu personal renunță la vechile legi de sclavie, eliberând deopotrivă iobagi români și maghiari – deși legea nu îl obligă să o facă.

Deschide prima grădiniță gratuită de copii din Transilvania, construiește școli și introduce metode moderne de lucru a pământului pe moșia de la Jibou. În timpul Revoluției din 1848( ziua sărbătorită pe 15 martie), adopta o poziție echilibrată, fiind dezamăgit de radicalizarea participanților. În cinstea sa a fost ridicat în 1902 un grup statuar la Zalău, unde este sculptat alături de țăranul Pop Samson din Rona – salvat de la distrugere de către Iuliu Maniu.

Astfel, la eveniment au participat reprezentanții autorității locale în persoana primarului municipiului Ionel Ciunt, a viceprimarului Teodor Bălăjel, a reprezentanților Consiliului Județean Sălaj –Dinu Iancu Sălăjanu-președintele CJ Sălaj, a Prefectului județului Dari Toma, a subprefecților Gheorghe Bancea și Florin Florian, precum și alți participanți din categoria primarilor comunelor unde preponderența cetățenilor de etnie maghiară este reprezentativă.

Cu această ocazie, s-au ținut de către inițiatorii evenimentului, alocuțiuni atât în limba maghiară cât și în limba română, s-au depus coroane și jerbe de flori de către reprezentanții locali și de la nivel de județ, de către reprezentanți ai primăriilor din județ, precum și de către alte instituții, organizații locale și județene.

Într-un final, conchidem că, evenimentul a fost unul reușit, atmosfera de sărbătoare respectată și onorată în cel mai bun sens al ei, dovedind odată-n plus că nimic din ceea ce de peste un mileniu ne unește pe noi românii și maghiarii și pe ceilalți etnici cu care conviețuim laolaltă, trăitorii acestor acestor meleaguri, nu ne poate despărți vreodată!

You may also like

Leave a Comment