Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Proiecte importante la Jibou. Totul pentru dezvoltarea şi modernizarea micuţului oraş de pe Someş. GALERIE FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 18 views
A+A-
Reset

Administraţia condusă de Dan Ghiurco a implementat la Jibou mai mult proiecte, iar cel mai mare chiar este în plină desfăşurare, e vorba de modernizarea şi extinderea străzii Odorheiului. S-a lucrat intens la schimbarea aspectului zonei centrale, la parcuri şi spaţii de joacă, iar un proiect important finalizat recent este introducerea în subteran a punctelor de colectare a deşeurilor menajere. Autorităţile locale pun în continuare accentul pe sport şi speră ca din acest an să înceapă construcţia la sala de sport şi la bazinul de înot! Totodată, Primăria este alături de Rapid Jibou, iar edilul oraşului îşi doreşte ca echipa de fotbal să devină numărul 1 în Sălaj, iar în cel mai scurt timp să promoveze în Liga a III-a


Dan Ghiurco- primarul oraşului Jibou- “Locuitorii să privească cu înţelegere perioada de şantier din oraş. Vor fi şi alte şantiere, dar după ce vom finaliza toate proiectele, lucrurile vor arăta mult mai bine. Fac apel la proprietarii de apartamente să mă solicite la întâlniri şi să le spunem care sunt avantajele înfiinţării acelor asociaţii de proprietari, să ştie foarte clar că nu putem accesa fonduri europene de izolare a blocurilor, dacă nu sunt constituite asociaţii de proprietari. Aceasta este prima condiţie şi îi rog să facă demersurile. Să vină la Primărie şi să ceară lămuriri. Noi le punem la dispoziţie tot ce înseamnă informaţie şi susţinere. Aştept ca lucrurile să se mişte ca să putem pregăti proiectele pentru noul exerciţiu financiar, 2021 – 2028”.

Jibou – Scurt istoric:

Jibou (în maghiară Zsibo, în germană Siben) este un oraş format din localitatea componentă Jibou și din satele Cuceu, Husia, Rona și Var. Conform recensământului din anul 2011, Jiboul are o populație de 10.407 locuitori. În Jibou există una dintre cele mai interesante grădini botanice din România, situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselenyi.

De asemenea, în partea dinspre Zalău, există din vechime Băile Jibou, care folosesc efectele curative ale unui izvor de apă minerală sărată, cu proprietăți asemănătoare celor de la Băile Herculane. Orașul este amplasat în partea de nord-est a județului Sălaj, pe malul stâng al râului Someș, la confluența cu Agrijul. Localitatea se află la 25,7 km est de municipiul Zalău – reședința județului.

Este al treilea oraș ca mărime din Sălaj, după Zalău și Șimleu Silvaniei. Constituie un nod feroviar important, punctul de întâlnire a căilor ferate ce vin dinspre Dej, Baia Mare și Zalău (de unde se poate merge mai departe la Sărmășag, Tășnad, Carei, Valea lui Mihai, Oradea și Budapesta).

Jiboul a constituit în trecut un punct de popas important pe drumul sării de la Dej, care era adusă fie cu căruțele, fie cu plutele pe firul Someșului. El a fost jefuit și ars de oștile turceşti în 1660, când din turnul bisericii reformate s-a aruncat o mamă cu pruncul la piept. În 11 noiembrie 1705, oștile transilvane conduse de principele Francisc Rakoczi al II-lea au fost surprinse de trupele austriece conduse de generalul Ludwig von Herbeville și au fost risipite, eveniment care a devenit subiectul altor legende locale.

La castel, în 25 august 1849, a capitulat ultima armată revoluționară pașoptistă din Europa, formată din circa 8.000 de soldați comandați de generalul Kazinczy.

După construirea căii ferate și darea în funcțiune a gării (1890), în oraș s-a stabilit o importantă comunitate evreiască, care a fost deportată la Auschwitz în primavara anului 1944. Depoul C.F.R. datează din 1937. După război, Jiboul a funcționat ca centru de raion până în 1960 și a devenit oraș în 1968. Localitatea a fost inundată de revărsarea râului Someș în 1970, inundație provocată de ruperea unui dig în amonte.

După 1945, în clădirea Judecătoriei a fost mutat Spitalul Orășenesc. După 2000, au început lucrările la noul sediu al Judecătoriei, o clădire modernă, terminată și inaugurată în 7 noiembrie 2008. În anul 2005, localnicii au aniversat 800 ani de la prima atestare documentară. În 2008 s-au împlinit 40 de ani de la declararea localității ca oraș.

În mai puţin de trei ani de mandat, Dan Ghiurco a reuşit să schimbe faţa Jiboului.  Dintr-un oraş ce părea plictisitor şi fără o infrastructură pusă la punct, micul orăşel de pe Someş a devenit mult mai atractiv odată ce s-au demarat câteva proiecte importante pentru dezvoltare.

Principala preocupare a administraţiei locale a fost ca drumurile din oraş şi din satele aparţinătoare să fie puse la punct, astfel că în zonă a început un adevărat şantier. Lucrările continuă astfel că, cea mai importantă arteră din oraş, a intrat într-un amplu proces de modernizare.

Dar, despre toate realizările administraţiei locale şi despre proiectele ce se vor implementa la Jibou, puteţi vedea în acest reportaj, realizat de redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean, ca urmare a vizitei în oraşul de pe Someş şi ca urmare a amplei discuţii purtată cu primarul Dan Ghiurco.

Se lucrează intens la strada Odorheiului

Două proiecte care au fost depuse pe PNDL  au fost deja implementate şi se lucrează intens la Strada Tudor Vladimirescu şi strada Odorheiului, care este într-un amplu proces de modernizare. Se lucrează la canalizarea pluvială, la mărirea suprafeţei carosabile, la introducerea prin subteran a reţelelor electrice, de gaz şi a fibrelor optice.

Potrivit contractului, lucrarea ar trebui să fie finalizată până la finalul acestui an. Tot prin PNDL, un alt proiect a fost deja implementat, este vorba de reabilitarea Grădiniţei Nr. 2.

Infrastructura se modernizează şi cu bani din bugetul local

Administraţia locală nu neglijează nici satele aparţinătoare oraşului Jibou, iar printr-un proiect cu finanţare de la bugetul local se vor moderniza străzile din Var şi Cuceu. Se vor face canalizări pluviale betonate, se vor pune la punct acostamentele, dar se va reface şi accesul la fiecare proprietate. De altfel, administraţia locală are în plan extinderea reţelei de gaz în satele în care încă nu există această facilitate, este vorba de Cuceu, Rona şi Husia.

În atenţia Primăriei se află şi modernizarea străzii ce duce la grădina botanică, care se va moderniza tot cu bani de la bugetul local.

“Am sperat să reuşim modernizarea ei printr-o finanţare externă, dar nereuşind acest lucru am luat decizia de a o moderniza cu bani de la bugetul local. La grădină vin foarte mulţi turişti. Este o arteră circulată de primăvara şi până toamna”, a spus primarul.

Tot din bugetul local, cu aproximativ 2 milioane de lei s-au mai pus la punct străzi din Jibou şi din satele aparţinătoare.

“S-au  finalizat, în jur de 12 străzi, două parcări, una pe strada Libertăţii, lângă cimitirul reformat şi alta pe strada Liceului, de-a lungul străzii, în vecinătatea grădinii botanice”, ne-a informat primarul.

Se va reabilita piaţa agroalimentară

Centrul Jiboului are un alt suflu, după ce anul trecut a fost pus la punct parcul de lângă Judecătorie, iar pe marginea arterei principale au fost plantate flori ornamentale. Această arteră a devenit tot mai aglomerată, dar administraţia locală vrea să facă ceva în acest sens. Astfel, în perioada următoare se vor instala parcometre şi parcarea din oraş se va taxa.

“Sperăm ca prin introducerea acestor aparate de taxare, vom reuşi să îi determinăm pe cei care vin din afara oraşului şi care parchează pe zona centrală să aibă staţionări de scurtă durată”, a precizat primarul.  Tot din bugetul local se doreşte şi reabilitarea pieţei agroalimentare. “În anii trecuţi am mai avut un proiect, dar acesta nu mai corespunde şi vrem să facem un proiect nou. Ne dorim ca piaţa să fie de tipul celei din Zalău, de la Astralis, cu spaţii bine compartimentate”, a mai spus Dan Ghiurco.

Autorităţile locale au mai gândit un proiect cu finanţare de la bugetul local pentru iluminatul pietonal.

“Vrem să reuşim o creştere a iluminatului pietonal, atât pe zona centrală, cât şi pe arterele principale, fiindcă actualul iluminat nu acoperă toate nevoile. Am văzut acest gen de iluminat pietonal în Baia Mare,  cu corpuri orientate spre trotuare”, ne-a informat primarul.

Administraţia locală mai are un proiect mare şi pentru iluminatul public în oraş şi în satele aparţinătoare, care a fost depus pe axa 3 prin Programul Operaţional Regional.

Blocuri ANL şi în Jibou!

Administraţia locală este aplecată la nevoile jibouanilor şi încearcă să aducă îmbunătăţiri pe toate segmentele. Un demers foarte important a început Primăria încă din iarnă, când a fost depusă o solicitare la Agenţia Naţională de Locuinţe pentru construcţia a două blocuri.

Locaţia a fost deja identificată, e vorba de cartierul Garoafelor, iar construcţia ar putea începe chiar din acest an.

“Un bloc va fi pentru specialiştii din sănătate şi învăţământ, iar al doilea pentru tineri. Solicitarea este în premieră la Jibou şi am făcut demersurile de anul trecut. Chiar săptămânile trecute domnul director de la ANL a făcut o vizită şi la Jibou, a agreat locaţia şi mi-a transmis că putem intra în respectivul program, cel mai probabil din această toamnă. Cred că în 12 – 18 luni, proiectul poate fi implementat”, a spus Dan Ghiurco cu tărie.

Un nou parc cu teren de tenis

La Jibou, modernizarea străzilor se va face într-o ordine firească, după ce a fost extinsă reţeaua de apă şi canalizare. Administraţia locală a lucrat intens şi la înfrumuseţarea oraşului, iar zonele de recreere arată mult mai bine după ce au fost modernizate. Anul trecut, parcul de lângă Judecătorie a cunoscut o transformare, fiind refăcut spaţiul verde, iar apoi s-au montat bănci şi pergole.

Din acest an, în oraş va fi funcţionabil un nou parc, cel din cartierul Castanelor. Spaţiul respectiv arăta precum o mică “junglă”, cu o vegetaţie foarte mare, dar zona a fost curăţată şi anul trecut a început construcţia unui parc cu un loc de joacă pentru copii. A fost refăcut spaţiul verde, s-au montat bănci, aparate de fitness, pistă de alergare dar s-a construit şi un teren de tenis.

”Acest parc s-a făcut cu bani de la bugetul local. Proiectul e finalizat în proporţie de 85% şi va fi terminat în maxim două luni. Practic, o zonă care era în paragină a fost transformată într-un parc foarte fumos”, a punctat edilul Jiboului.

Trei instituţii şcolare din oraş vor fi reabilitate

La Jibou se pune accentul şi pe educaţie, iar autorităţile locale vor să asigure cele mai bune condiţii pentru elevi şi preşcolari. Trei instituţii şcolare se vor reabilita în oraş, iar proiectul pentru reabilitarea Grădiniţei “Prichindel” prinde deja contur, fiind în faza de precontractare. Celelalte  instituţii şcolare care se vor moderniza sunt Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” şi Liceul Tehnologic “Octavian Goga”.

La liceu este prevăzută şi construirea unei săli de sport, valoarea proiectului fiind de 13 milioane de lei. Aceste două proiecte sunt în faza de evaluare, dar primarul este optimist că şi aceste două proiecte vor prinde contur.

Lucrările la sala de sport şi la bazinul de înot ar putea începe în acest an

Iubitorii de sport şi mişcare au primit o veste foarte bună anul trecut, când autorităţile locale au depus o solicitare la CNI pentru construirea unei săli de sport şi a unui bazin de înot în zona stadionului. S-au obţinut deja toate avizele, iar primarul Dan Ghiurco s-a întâlnit recent cu viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu şi cu  Irina Pătrăşcoiu – directoarea CNI, care i-au dat veşti bune.

“Am ridicat problema celor două obiective pe care le-am solicitat anul trecut şi am primit răspunsul că suntem în lista de sinteză, care a fost trimisă de CNI către Ministerul Dezvoltării. În aceste condiţii, lucrările ar trebui să înceapă din acest an. Nu doar pentru jibouani, ci pentru toată zona, ar fi o realizare enormă să avem un bazin de înot şi o sală de sport modernă”, ne-a declarat Dan Ghiurco.

Tot în zona stadionului, unde cu mai bine de 10 ani s-a început construcţia unui campus, dar s-au ridicat doar fundaţiile, Primăria are un proiect de construire a unui centru multifuncţional. Se are în vedere construirea a două clădiri, una destinată persoanelor vârstnice care să aibă un loc de recreere şi de socializare, iar cealaltă clădire va fi pentru femeile aflate într-o situaţie de risc. Fiind un proiect integrant s-a solicitat modernizarea străzilor Nuferilor şi Stadionului.

 S-a semnat primul proiect  prin P.O.R. pentru anveloparea blocurilor

Prin Agenţia de Dezvoltare Regională, Primăria Jibou doreşte creşterea performanţelor energetice la blocurile din oraş. Lucrurile se mişcă într-o direcţie bună, astfel că – în cursul lunii martie, primarul Dan Ghiurco a semnat primul proiect de anvelopare a blocurilor prin POR 2014 – 2020.

E vorba de lucrări de intervenţie privind creşterea performanţelor energetice la blocurile O1 şi O2. Pentru ca şi alte blocuri să poată intra într-un astfel de program, primul lucru esenţial este înfiinţarea unor asociaţii de proprietari, pentru accesarea fondurilor europene. Tot prin Agenţia de Dezvoltare Regională, pe Axa 8 s-a depus un proiect de dotare a ambulatoriului Spitalului Orăşenesc, valoarea acestuia fiind de 8.5 milioane lei.

Jiboul are în subteran toate punctele de colectare a deşeurilor!

Din acest an, Jiboul a devenit singurul oraş din ţară care are în subteran toate punctele de colectare de deşeuri menajere. Acest proiect a fost demarat cu bani de la bugetul local şi a fost început anul trecut când s-au şi finalizat primele trei puncte de colectare, pentru ca în acest an  să fie finalizate alte şase puncte. În total sunt nouă puncte de colectare subterană, dar totodată, autorităţile au mai amenajat şi trei puncte de colectare selectivă.

“Lucrarea este finalizată şi avem nouă module de colectare subterană. Am reuşit integral să acoperim toate cartierele de blocuri, dar am mai reuşit şi montarea a trei puncte de colectare selectivă cu cartelă. Ne dorim să avem puncte de colectare selectivă în toate cartierele. La fiecare punct s-au montat şi camere de luat vederi”, a spus primarul.

Autorităţile locale rămân alături de echipa de fotbal şi nu renunţă la visul ca Rapid Jibou să promoveze

Fotbalul este cam singurul sport reprezentativ în oraşul de pe Someş şi se trăieşte intens prin Rapid Jibou, un club cu tradiţie în fotbalul sălăjean. Gruparea de pe Someş a fost şi prin Liga a III-a în urmă cu ani buni, dar acum se află în al patrulea eşalon, pe care l-a câştigat ultima dată în 2013.

De atunci, jibouanii s-au consolat doar cu clasări pe podium sau cu câştigarea fazei judeţene a Cupei: În acest sezon, formaţia antrenată de Ciprian Roja va rata ambele trofee. Aflată pe locul 3, la 8 puncte în spatele liderului, Rapidul s-a consolat că nici în acest an nu va câştiga titlul, dar cu toate acestea, autorităţile locale rămân alături de echipa de fotbal şi nu şi-au luat gândul de la Liga a III-a, unde speră ca echipa locală să ajungă chiar din sezonul următor.

“La echipa de fotbal, realizările nu au fost pe măsura aşteptărilor. Din păcate, am făcut câţiva paşi greşiţi care ne costă şi se vede locul ocupat în clasament. Nu suntem încântaţi de poziţia noastră, dar am primit asigurări de la băieţi că dacă ne vom întări vom putea emite pretenţii în sezonul următor. Ne dorim să fim numărul unu la nivel de judeţ şi apoi să tindem spre Liga a III-a. Nu ne-am luat gândul de la acest obiectiv. Echipa a avut susţinere materială şi financiară, dar şi aşteptările comunităţii trebuie îndeplinte. Iubitorii de fotbal din Jibou îşi doresc ca echipa să promoveze şi eu trebuie să ţin cont de acest lucru”, a declarat interlocutorul.

Dan Ghiurco: “Locuitorii să privească cu înţelegere  perioada de şantier din oraş”

Am plecat de la Jibou impresionaţi de numărul mare de realizări ale administraţiei conduse de Dan Ghiurco. Am întâlnit un primar dedicat pentru dezvoltarea oraşului de pe Someş, care cere înţelegere din partea locuitorilor pentru şantierele care sunt în plină desfăşurare.

“Locuitorii să privească cu înţelegere perioada de şantier din oraş. Vor fi şi alte şantiere, dar după ce vom finaliza toate proiectele lucrurile vor arăta mult mai bine”, a spus Dan Ghiurco. În final, edilul Jiboului a mai avut şi un îndemn pentru locuitorii oraşului.

“Fac apel către proprietarii de apartamente să mă solicite la întâlniri şi să le spunem care sunt avantajele înfiinţării acelor asociaţii de proprietari. Ei trebuie să ştie foarte clar că nu putem accesa fonduri europene de izolare a blocurilor, dacă nu sunt constituite asociaţii de proprietari. Aceasta este prima condiţie şi îi rog să facă demersurile necesare. Să vină la Primărie şi să ceară lămuriri. Noi le punem la dispoziţie tot ce înseamnă informaţie şi susţinere. Aştept ca lucrurile să se mişte ca să putem pregăti proiectele pentru noul exerciţiu financiar, 2021 – 2028”, a încheiat Dan Ghiurco.

You may also like

Leave a Comment