Responsive Menu
Add more content here...


Primarul Dan Ghiurco impresionează locuitorii din alte zone din Sălaj prin transformarea oraşului de pe Someş într-un centru urban sclipitor

by Mihai POP
0 comment 51 views
A+A-
Reset

Informaţia circulă acum mult mai eficient şi în volum mult mai mare decât oricând datorită reţelelor sociale, iar Jiboul stârneşte invidii prin dezvoltarea accelerată şi spectaculoasă din ultimii ani şi motivează cetăţenii din alte zone ale Sălajului să pretindă mai mult administraţiilor locale. Ideea e că şi-ar dori toţi un primar ca Dan Ghiurco.

Reconstruirea grădiniţei Prichindel şi transformarea uimitoare dintr-o construcţie depăşită din toate punctele de vedere într-una care bate toate standardele din zonă a stârnit spiritele în Sălaj. Construcţia nu are termen de comparaţie nici în judeţul nostru, nici în judeţele învecinate. Anunţul a fost făcut şi pe un grup de facebook destinat informării oraşului Cehu Silvaniei, unde a iscat o dezbatere interesantă prin faptul că pe grup se pune abrupt problema de ce la Jibou se poate şi la ei nu.

“Ştiri Cehu Silvaniei, cu ce ne încălzeşte pe noi că în Jibou s-a deschis din nou ceva? Mă miram când am văzut articolul şi mă întrebam, grădiniţa Prichindel? În Cehu? Unde e că nu am văzut încă. Ca după ce citesc să aflu că Cehu Silvaniei face haz de necaz şi relatează de Jibou. Deci felicitări primăriei şi primarului gospodar al Jiboului. Care depune eforturi pentru a moderniza Jiboul, arătând că se poate, dacă se vrea!…”, este observaţia făcută de un cehan pe reţelele de socializare. Apreciere pentru administraţia din Jibou şi frustrări pentru că în Cehu nu se întâmplă la fel.

Ce-i drept, administraţia din Jibou, condusă de primarul Dan Ghiurco în echipă cu viceprimarul Vlad Paşcalău, a reuşit să ridice mult standardele în oraş într-un timp scurt. Jiboul a avut parte în ansamblu de o transformare uimitoare prin modernizări şi oraşul are accente frumoase de modern, frumos, civilizat.

Prin comparaţie, celelalte două oraşe ale judeţului, Cehu Silvaniei şi Şimleu Silvaniei, par împietrite într-un trecut pe care oamenii nu-l mai vor. Vor modernizare ca la Jibou şi ca în municipiul Zalău, care au prins viteză şi au acum aer de oraşe europene civilizate. Şimleuanii au sperat în ultimele alegeri că prin alegerea tânărului fiu al fostului viceprimar vor putea face ceva şi promisiunile cumulate ale tatălui şi ale fiului se vor realiza. Însă declaraţia memorabilă strigată de pe scena de campanie electorală de liderul PNL Sălaj – Dinu Iancu Sălăjanu  – că ”De departe, Şimleu Silvaniei este cel mai dezvoltat oraş al judeţului Sălaj” a fost de rău augur.

Jiboul devine model de dezvoltare în judeţ

Pentru cine n-a fost de mult timp în oraşul Jibou, transformările îl vor surprinde. Pentru că oraşul a avut parte de o înfrumuseţare prin modernizare şi această modernizare devine tot mai cuprinzătoare. Administraţia condusă de primarul Dan Ghiurco din 2016 a făcut proiecte pentru care a obţinut finanţări imnportante – e vorba de bani mulţi –, proiecte cu care a dat oraşului altă faţă. Şi cetăţenilor o altă calitate a vieţii.

Au fost lucrări ample de modernizare a marilor artere, refacere a carosabilului, trotuarelor şi a iluminatului, care a fost înlocuit cu iluminat modern, pe LED. Banii europeni au fost puşi la lucru şi modernizările străzilor continuă acum în forţă. După acelaşi tipar. Au fost depuse încă trei proiecte pe mobilitate urbană care vor însemna modernizări pe străzile importante din Jibou şi pe rutele spre satele aparţinătoare, modernizări în valoare de 45 de milioane de euro!

Liceele, şcolile şi grădiniţele din Jibou, toate, sunt puse la punct la standarde europene. Condiţiile pentru elevi şi preşcolari sunt acum la nivelul de civilizaţie european. Şi se construieşte o nouă creşă pe strada Ronei.

Dar Jiboul este în plină dezvoltare, momentul actual este unul de tranzit spre oraşul care va deveni. Se fac modernizări ample în cartiere, iar cele făcute deja în zona Garoafelor sunt model prin amploare şi calitate. Se extinde reţeaua de gaz la satele aparţinătoarte – Var, Husia, Rona si Cuceu. S-a făcut proiect pentru finanţarea a încă unei şosele ocolitoare care să treacă pe lângă parcul industrial. Apropo, Jiboul este singura localitate din Sălaj care are în prezent un parc industrial modern cu care a atras investiţii şi o sumă de intreprinderi s-au stabilit aici şi produc bunuri cu valoare adăugată mare. Urmează reabilitarea a încă 16 blocuri cu bani europeni, pe lângă blocurile reabilitate. Blocurilor ANL li se vor adăuga încă două cu care Jiboul vrea să atragă specialiştii din sănătate şi învăţământ. Urmează modernizarea pieţei şi amenajarea unei zone de promenadă de-a lungul văii Sărata. Jiboul este singurul oraş din Sălaj care a reuşit să modernizeze complet colectarea gunoiului şi a introdus în subteran toate punctele de colectare.

Se construieşte în oraş un bazin de înot modern, mai este puţin până va fi gata. Şi aici e potrivit să amintim că stadionul a avut parte de o modernizare completă şi în oraş tocmai a fost inaugurată o sală de sport polivalentă care  oferă posibilitatea ca tinerii şi copiii să se înscrie de acum la sporturi de sală, pe lângă fotbal, unde sunt deja aproximativ 200 de copii înscrişi.

Adminsitraţia Ghiurco a obţinut bani pentru dotări moderne şi complete pentru Ambulatoriu. Dar pentru sănătatea jibouanilor se vrea mult mai mult. Dan Ghiurco a întocmit deja cel mai ambiţios proiect pe sănătate din judeţ, cel pentru construirea unui spital nou.

A devenit şi devine un oraş frumos Jiboul, vă invităm la Grădina Botanică, perla turismului sălăjean; aveţi ce vedea pentru că s-au făcut şi aici modernizări. Şi veţi vedea cu ocazia asta şi cum evoluează oraşul care a devenit model de dezvoltare pentru alte comunităţi din Sălaj.

You may also like

Leave a Comment