Responsive Menu
Add more content here...


POVESTE DE SUCCES. Marius Dobai, de la ospătar în Jibou la patron de restaurant în Munchen

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 12 views
A+A-
Reset

Născut şi crescut în orăşelul de pe Someş, Marius Dobai şi-a luat inima în dinţi în urmă cu cinci ani şi a plecat în Germania. A lucrat într-un restaurant nemţesc, a făcut curat în hoteluri şi de mai bine de un an a deschis alături de un prieten un restaurant cu specific românesc, tocmai în capitala regiunii Bavaria


Cu toţii avem câte o poveste de viaţă, iar fiecare dintre noi tinde să-i dea o însuşire, fie o poveste de succes, fie una destul de grea. Până la urmă, succesul sau povestea de succes nu are o definiţie clară, iar pentru fiecare suflet poate să aibă o altă semnificaţie.

Dacă pentru unii, succesul înseamnă să ai bani şi maşini scumpe, pentru alţii, succesul înseamnă să ai prieteni pe care să te poţi baza atunci când ai nevoie.

Una peste alta, nu intrăm prea mult în această dezbatere, deoarece astăzi ne-am propus să prezentăm povestea unui sălăjean care a pornit de jos şi a ajuns în prezent să deţină un restaurant cu specific românesc, tocmai în Germania, la Munchen. S-a născut şi a crescut în Jibou şi de la munca prestată în diferite restaurante din micuţul orăşel de pe Someş a ajuns acum să deţină Restaurantul Transilvania, în capitala regiunii Bavaria.

Drumul nu a fost uşor, însă, în rândurile de mai jos, vom afla cum a reuşit Marius Dobai să-şi ia inima în dinţi, să renunţe la România şi viaţa de aici pentru un trai mai bun în Germania şi, mai ales, cum a reuşit să deschidă un restaurant cu specific românesc la Munchen.

A plecat din România doar cu un bagaj şi 100 de euro în buzunar

Marius Dobai s-a născut în Jibou la data de 5 august 1981. A copilărit în micuţul orăşel de pe Someş, iar de la vârsta de 18 ani a început să lucreze în diferite restaurante din orăşul sălăjean.

Până la vârstă de 33 de ani a muncit în Jibou, după care şi-a luat inima în dinţi şi a decis să părăsească ţara, destinaţia fiind Germania. Şi-a dorit un trai mai bun şi a luat această decizie, deşi nu ştia prea multe despre viitoarea lui destinaţie. A plecat cu un bagaj şi 100 de euro în buzunar…

“Din cauza sistemului din România, în anul 2014 am ales să plec în Germania, o ţară de care nu ştiam foarte multe lucruri. Am mers la risc cu un simplu bagaj şi cu 100 de euro în buzunar”, îşi aminteşte Marius Dobai.

La început, în Germania comunica prin semne

Nu ştia limba germană, dar cu toate acestea, Marius a reuşit să-şi găsească un loc de muncă, fiind angajat într-un restaurant nemţesc. Jibouanul făcea curăţenie şi câteodată era şi spălător la bar.

Se înţelegea cu colegii prin semne sau cu ajutorul Google Translate, toată această aventură durând 4 luni.

“Mă înţelegeam prin semne sau cu ajutorul Google Translate, aceasta fiind comunicarea cu colegii în cele patru luni cât am lucrat acolo. Am hotărât să plec, deoarece patronul restaurantului nu dorea să îmi facă actele necesare pentru a putea rămâne în Germania”, spune Marius.

A lăsat gastronomia pentru domeniul hotelier

După experienţa avută la restaurantul din Munchen, jibouanul nostru a decis să schimbe din nou macazul, de această dată în mod radical. Astfel, a lăsat domeniul gastronomiei pentru domeniul hotelier.

Şi-a găsit de muncă la un hotel renumit din oraş, acolo unde a făcut parte din personalul de curăţenie.

“În acest hotel am cunoscut foarte mulţi români, deoarece toţi care făceam curat în camere eram români. Mi-am văzut de munca mea, am oferit respect şi mi-am câştigat simpatia multor oameni”, ne mărturiseşte jibouanul.

Tot la acest hotel, sălăjeanul l-a întâlnit şi pe Ionuţ Bărănescu, un tânăr din Cisnădie (judeţul Sibiu). Cei doi aveau ambiţii mari şi nu îşi doreau ca restul vieţii să facă curăţenie prin camerele unui hotel din Munchen.

Din om ce făcea curat într-un hotel, a devenit patron de restaurant

Prin urmare, cei doi aveau să-şi ia inimile în dinţi şi împreună să lupte pentru a-şi îndeplini un vis, acela de a avea propriul restaurant. Astfel, a luat fiinţă “Restaurantul Jack’s”, un local cu specific românesc.

Afacerea părea că merge bine, iar românii treceau pragul restaurantului care le aducea aminte de acasă. De precizat că în Munchen şi zona metropolitană trăiesc aproximativ 40.000 de români!

Deşi părea că totul merge bine, după doar 5 luni de funcţionare, restaurantul a fost închis.

“Am deschis restaurantul Jack’s cu greu şi cu mulţi bani. După 5 luni de funcţionare, am hotărât să închidem restaurantul, deşi românii veneau într-un număr foarte mare, dar proprietarii clădirii unde funcţiona restaurantul erau nemţi şi aceştia nu voiau să accepte clienţi români şi angajaţi români”, ne-a spus Marius Dobai.

Jibouanul şi-a urmat visul şi a deschis alt restaurant în Munchen

Timp de un an de zile, Marius Dobai şi prietenul lui nu s-au lăsat descurajaţi de faptul că primul restaurant a fost închis şi au început să găsească o cale să deschidă un nou restaurant, astfel că au urmat zeci de întâlniri, spaţii vizitate, refuzuri şi piedici care le-au mai tăiat avântul celor doi.

“Am avut diferite programări pentru alt restaurant, dar eram refuzaţi pe motiv că suntem români şi că un restaurant românesc nu o să funcţioneze niciodată la Munchen. Speranţele începeau să scadă şi credeam că nu vom găsi o locaţie, până într-o zi când am găsit un anunţ pe un site pentru preluarea unui restaurant. Ne-am prezentat la întâlnire, fără nicio speranţă că îl vom putea prelua, deoarece erau foarte mulţi interesaţi de această locaţie care se afla în incinta unei Baze Sportive”, spune Marius.

Pentru mulţi români din Germania, Restaurant Transilvania înseamnă… acasă

Totuşi, în ciuda tuturor obstacolelor şi a sentimentului de nesiguranţă, cei doi au primit un telefon, la doar două zile de la acea întâlnire, era tocmai proprietarul Bazei Sportive.

“Am primit un telefon, tocmai de la proprietarul Bazei Sportive prin care ne anunţa că doreşte să ducem toate documentele la restaurant. Ne-am prezentat cu o imensă bucurie în suflet şi primim vestea pe loc că putem să preluăm noi acest restaurant”, îşi aminteşte cu bucurie Marius Dobai.

În luna iunie 2018 a fost semnat contractul între cele două părţi, conform celor spuse de jibouanul nostru, iar în data de 18 august a avut loc şi marea deschidere. Numele noului restaurant este Restaurant Transilvania, iar la deschidere au fost peste 100 de invitaţi.

“Restaurantul Transilvania merge foarte bine, avem clienţi care vin de la sute de kilometri şi într-un an de zile am reuşit să organizăm peste 105 evenimente! Am reuşit să punem steagul României, atât pe terasa de care dispunem, cât şi în incinta restaurantului, un lucru de care sunt foarte mândru. Văzând că avem foarte multe nunţi, botezuri şi diferite evenimente, am hotărât să înfiinţăm o formaţie numită Transilvania, la care solist este tocmai asociatul meu, Ionuţ”, ne spune Marius Dobai.

Marius Dobai: “Totul este posibil atunci când ai credinţă în Dumnezeu”

Jibouanul este recunoscător pentru ceea ce este în prezent şi ţine să amintească aportul important pe care l-a avut Adriana Tillich în ascensiunea lui pe plan profesional.

“Doamna Adriana este sora mea de suflet pentru mine. Este o femeie extraordinară care face lucruri frumoase pentru românii din Munchen şi nu numai. Dânsa este şi fondatoarea Ansamblului Ciuleandra Munchen, un ansamblu folcloric format din câţiva tineri frumoşi care reprezintă cu mare mândrie steagul şi portul românesc în toată Germania”, spune Marius.

Sigur, am prezentat în câteva rânduri povestea lui Marius şi cum orice este posibil, trebuie doar să fii perseverent. Probabil este greu de descris în cuvinte munca şi truda pe care a depus-o jibouanul de-a lungul anilor pentru a ajunge ceea ce este în prezent. Însă, la 38 de ani, Marius Dobai consideră că orice este posibil atunci când ai credinţă în Dumnezeu.

“Vă spun sincer că nu este uşor să o iei de la zero într-o ţară străină fără să şti limba sau să ai pe cineva, dar totul este posibil atunci când ai credinţă în Dumnezeu. Când îţi doreşti cu adevărat ceva, acea dorinţa se va îndeplini. Bucuria mea cea mai mare, a unui simplu om, este atunci când la evenimentele organizate văd zâmbete şi fericire pe chipul oamenilor, deoarece în această viaţă nu totul se rezumă la bani. Vă mulţumesc că aţi ascultat povestea mea şi nu uitaţi, oricând veţi trece prin Germania, vă aştept cu mare drag la Restaurant Transilvania, un loc unde sunt bineveniţi toţi românii, un loc pe care clienţii îl numesc ACASĂ. Vă mulţumesc, al vostru sălăjean, Marius”, au fost cuvintele de final ale jibouanului nostru.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care va apărea miercuri, 8 ianuarie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

 

You may also like

Leave a Comment