Responsive Menu
Add more content here...


INTERVIU. Cristian Lazar – tânărul primar al Şimleului – între sport şi administraţie

by Călin ONICAŞ
0 comment 132 views
A+A-
Reset

Fost sportiv de performanţă, edilul orăşelului de la poalele Măgurii este astfel un bun partener de dialog, atunci când e vorba despre administraţie şi sport. Când cele două componente sunt  îmbinate, cel mai tânăr primar de oraş din România chiar se simte în largul său. Într-un amplu interviu cu reporterii noştri, Cristian Lazar a vorbit despre modul  în care administraţia locală de la Şimleu Silvaniei se implică în fenomenul  sportiv – în construirea şi modernizarea bazelor sportive, dar şi susţinerea sportivilor

În anul 2020, Cristian Lazar devenea cel mai tânăr primar de oraş din România! La doar 27 de ani, el a ajuns edilul oraşului Şimleu Silvaniei. Reţeta sa de succes e clară: a îmbinat şcoala cu sportul, cele două componente având un rol important în stabilirea unui caracter puternic şi a unui om de succes.

Ca sportiv, a practicat ani buni voleiul de performanţă, perioadă în care s-a duelat la fileu cu nume importante ale acestui sport, precum internaţionalii Adrian Aciobăniţei şi Claudiu Dumitru!

Ca elev chiar a strălucit – Cristian Lazar a fost şef de promoţie şi a absolvit BAC-ul cu media 10! Ca avocat, şi-a dus la bun sfârşit proiectele atât la nivel intern, cât şi la nivel internaţional, în afaceri judiciare aflate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Curţii Europene a Drepturilor Omului sau pe rolul instanţelor altor state membre. A avut o colaborare bună şi cu echipa de fotbal ASU Poli Timişoara, căreia i-a reprezentat interesele.

De trei ani, tânărul edil face administraţie şi încearcă să ofere cetăţenilor din orăşelul de la poalele Măgurii şi celor din satele aparţinătoare cele mai bune condiţii. Pe lista obiectivelor de investiţii, un loc important îl  ocupă şi sportul. Administraţia publică de la Şimleu Silvaniei lucrează la modernizarea bazelor sportive. A fost inaugurat deja terenul multifuncţional de la Cehei, se munceşte din plin la Complexul multifuncţional MĂGURA şi vor începe lucrările la Stadion, acolo unde se doreşte amenajarea unui complex sportiv. Intenţia primarului este aceea ca întreaga comunitate să poată beneficia gratis de aceste baze.

În ce priveşte “sportul rege”, a avut loc un restart şi s-a început… de la firul ierbii – de la copii şi juniori, după cum ne spune chiar primarul.

INTERVIU

Reporter: Ce se întâmplă cu fotbalul din Şimleu Silvaniei? După câţiva ani frumoşi  în Liga a III-a, Sportul a retrogradat…

Atât fotbalul, cât şi sportul în general sunt nişte ramuri deosebit de importante în viaţă oricărei comunităţi sănătoase – la propriu şi la figurat.  Aşa încât, dată fiind această importanţă nu am altă preocupare decât să le asigurăm o creştere şi dezvoltare armonioase, continue şi sănătoase.

Ca să folosesc un termen din domeniu, pe partea de fotbal are loc o “repliere”, în vederea unei creşteri sănătoase şi durabile a sectorului. De aceea, s-a început de la firul ierbii – de la copii şi juniori. Acesta e scheletul, baza oricărei construcţii serioase. Pe scurt, dacă mă intrebaţi legat de fotbal: nu e punct, e… va urma!

Totul pentru copiii şi juniorii Şimleului – “Ei sunt viitorul” – Administraţia locală vrea să ofere gratis bazele sportive şi pregătirea cu antrenori pasionaţi şi specialişti din domeniu

Fotbalul din oraşul Şimleu Silvaniei nu înseamnă doar echipa de seniori, ci şi Centrul de copii şi juniori. Cum îşi propune Primăria să dezvolte în continuare <sportul rege>?

Din punct de vedere tehnic, Primăria, prin programele de finanţare lansate, susţine material activitatea clubului. Cum spuneam şi mai sus, viziunea noastră a administraţiei locale pe sport, se îndreaptă spre o construcţie cât mai sănătoasă şi pe termen lung, nu îmi plac lucrurile pasagere. Aşa încât se începe cu punctul esenţial – copiii si juniorii noştri. Ei sunt viitorul!

Clubul de fotbal e gestionat de către şimleuanul nostru, Csabi Lupo, cel care se află la început de drum, însă cu un potenţial mare. A fost la rândul lui component al loturilor naţionale de juniori, a jucat la Steaua Bucureşti, a fost o bună perioadă sub lupa unor reputaţi tehnicieni de acolo, deci a acumulat experienţă şi a invăţat de la cei mai buni să zic aşa. A conceput un plan mai amplu de dezvoltare a sectorului juvenil, a cooptat şi alţi antrenori tineri, Cătălin Chiş, Vlad Pop sau Răzvan Pop şi încetul cu încetul se încheagă o formulă cu potenţial alături de experienţa pusă la masă de catre prof. Bogdan Pop şi Vasile Paşca.

Mai mult, din câte cunosc şi mi s-a comunicat, în programul de pregătire sunt preconizaţi să apară periodic specialişti din domeniu (kinetoterapeuţi, foşti jucători de la echipa naţională, antrenori etc) să contribuie la anumite şedinte de pregătire cu specific.

Esenţial, şi cred că ăsta e punctul central în jurul căruia se dezvoltă întreaga noua construcţie – vreau ca aici, comunitatea şimleuană să ofere acces tuturor copiilor oraşului spre a se dezvolta prin sport. Asta înseamnă că părinţii nu trebuie să aibă constrângeri-financiare/materiale sau de altă natură când vine vorba de a-şi îndrepta copilul spre sport. În astfel de condiţii se creionează activitatea la fotbal.

“Îmi doresc o susţinere mai largă, semnificativă a sportului”

În oraş există mai multe cluburi sportive. Cum le susţine Primăria activitatea? Vorbim despre CS Omega, TenisPro sau ACS Silvania Sport.

Mă întorc şi amintesc din nou răspunsul din debut. E deosebit de important sportul, în viaţa oricărei comunităţi sănătoase. Atât cât ne permite cadrul legal, îi susţinem material sau logistic.

Avem programe de finanţare dedicate sportului, asociaţiilor sportive, în baza cărora entităţile de profil pot obţine finanţări, şi le şi obţin. Pentru activităţi concrete, cu analiza etapizată a graficului de progres şi în condiţii de transparenţă. Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, în momentul de faţă îmi doresc o susţinere mai largă, semnificativă a sportului.

În momentul de faţă, îmi doresc mai mult şi vom şi face mai mult. Urmează conceperea unui strategii integrate a sportului la nivelul întregii comunităţi. Vreau să lărgim şi să diversificăm paleta de opţiuni pentru copiii şi juniorii noştri. Avem potenţial şi pe alte ramuri: cum ar fi şi tenisul sau culturismul.

Încă o dată, jos pălăria Diana Tănăsescu!

Este clar că sportul este un important ambasador al unei comunităţi. Prin pugilista Diana Tănăsescu, Şimleul a ajuns pe buzele întregului continent, mai ales după medalia de argint câştigată la Campionatul European. Ce înseamnă pentru comunitatea locală aceste performanţe şi cum le răsplăteşte Primăria?

Performanţa Dianei este remarcabilă! Daţi-mi voie să o felicit şi pe această cale. La acest nivel, munca unui sportiv nu e nici pe departe răsplătită cum ar merita. Din păcate. Însă, noi Primăria, am încercat şi am ţinut să îi fim alături cât mai mult.

Am premiat-o în mai multe rânduri, secţia de box beneficiază de un parteneriat puternic cu autoritatea locală (rezultatele nici nu au întârziat să apară). Cum i-am spus-o şi Dianei, ceea ce facem noi este ceva simbolic, în comparaţie cu sacrificiul ei. Încă o dată, jos pălăria Diana!

Înainte de ambasador de imagine, sportul îţi modelează o întreagă comunitate, îţi insuflă nişte valori: competitivitate, seriozitate, fair-play, dedicare

Cât de important este sportul pentru o comunitate?

Nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna, sportul a reprezentat un pilon important pentru orice comunitate. Înainte de ambasador de imagine, sportul îţi modelează o întreagă comunitate, îţi insuflă nişte valori: competitivitate, seriozitate, fair-play, dedicare.

Şi fiecare membru al comunităţii reprezintă o rotiţă într-un întreg angrenaj. Or, dacă membrii unei comunităţi cresc cu aceste valori insuflate, cu siguranţă societatea respectivă va fi una spre care ne dorim să tindem cu toţii: valorile puse la locul lor si meritocraţia la loc de cinste.

Să creăm cât mai multe posibilităţi pentru tinerii şimleuani şi iubitorii de sport

Care este situaţia bazelor sportive din oraş şi satele aparţinătoare? Ştim că recent au fost finalizate lucrările la baza din Cehei. Au existat discuţii şi despre construirea unui nou stadion, ce puteţi să ne spuneţi despre aceasta?

Importanţa pe care o acordăm sportului se traduce şi prin investiţiile pe care o administraţie le face. Aţi amintit bine; recent am finalizat o bază sportivă modernă, cu teren multifuncţional. Tocmai în această idee, să creăm cât mai mult posibilităţi pentru tinerii şimleuani şi iubitorii de sport. Nu ne vom muta atenţia de la acest tip de intervenţii, şi ne propunem să continuăm cu ele şi în alte zone ale oraşului. Legat de construcţia unui nou stadion, lucrurile au rămas în picioare, nu e o idee la care s-a renunţat, nicidecum.

Însă, trebuie să prioritizezi ca administraţie: la noi la Şimleu Silvaniei un punct nevralgic este sectorul de sănătate, la care am ţinut şi ţin mult să reuşim să îl punem la punct. Aşa încât, când a venit vorba de investiţii majore, ne-am cantonat atenţia asupra Spitalului Orăşenesc.

Revenind la stadion, acolo ne dorim nu doar o arenă de fotbal, ci un complex sportiv. Spre exemplu, într-o primă variantă aflată în faţa mea era prevăzută şi construcţia unui hotel, locuri de parcare pe actualul amplasament etc. Am cerut schimbarea opticii: cum spuneam, vrem un complex sportiv. Am cerut să avem prevăzute şi terenuri de tenis, tenis cu piciorul sau volei. Nu erau ocupate spaţiile de dedesubtul tribunelor, erau goale: am cerut să le facem utile – cu sală de forţă, sală de bowling, tenis de masă etc.

De asemenea, stadionul nu prevedea pistă de atletism. Am cerut să avem şi pistă de atletism: dacă avem doi tineri cu potenţial în atletism, cum i-am putea descoperi dacă nu le oferim infrastructura?! Ca urmare, am solicitat o serie de modificări, documentaţia are un grad de maturitate de 80%, iar pe urmă îşi va continua parcursul şi în final sper să avem un complex sportiv în toată regula şi de invidiat aici, la noi, la Şimleu Silvaniei.

Complexul Măgura – Nişte zone moarte, aflate în paragină, primesc viaţă şi culoare

La Complexul Măgura, la care se lucrează în prezent, se doreşte îmbinarea culturii cu sportul şi mişcarea. Care este stadiul lucrărilor şi când va fi deschis publicului?

Este un proiect valoros pentru oraş. Investiţiile se ridică la peste 5 milioane de euro, finanţare europeană. Sunt vizate 3 obiective: reabilitarea fostului spital “Ioan Puscaş”, edificarea unui centru cultural la fosta maternitate a oraşului, respectiv realizarea unui nou parc tot în aceeaşi zonă.

Toate acestea, va aduce beneficii pentru toţi locuitorii oraşului. Nişte zone moarte, aflate în paragină, primesc viaţă şi culoare. Ritmul lucrărilor este bun, suntem peste graficul de execuţie, ceea ce înseamnă că ne-am făcut temele bine. Sper ca la începutul anului viitor să dăm în folosinţă şimleuanilor aceste obiective.

Baza sportivă de la CEHEI

În sport, ca în administraţie: trebuie să fii pregătit temeinic şi să fii dedicat

Ştim că aţi practicat ani buni sportul de performanţă. Cum v-a ajutat în viaţă acea experienţă?

Aşa este. Mă faci să devin nostalgic, după anii frumoşi ai voleiului. O spun fără cea mai mică reţinere: m-a ajutat deosebit de mult. Dincolo de sănătatea fizică, e vorba de principiile pe care sportul ţi le insuflă. În sport nu poţi să minţi. Ori eşti pregătit şi atunci reuşeşti, ori dacă nu eşti pregătit, nu poţi fenta asta în teren. Când intri în teren intri fix cu ce te-ai pregătit. Scara aceasta a valorilor nu a putut fi denaturată în sport, ceea ce e un lucru mare.

Mai mult, fără seriozitate şi dedicare, rezultatele întârzie să apară. Am văzut asta la fileu în 2013 la faza naţională a Olimpiadei Sportului Şcolar, când cu pregătire şi dedicare am reuşit să surmontăm aşteptările şi să ajungem să ne batem pentru medalii. Spun că le-am surmontat întrucât ne băteam cu centre de juniori de prestigiu. Îi aveam “parteneri” la fileu pe Aciobăniţei – care azi se bate cu granzii Europei sau pe Claudiu Dumitru – ridicătorul actual al Naţionalei de volei.

Lângă pregătirea temeinică, dedicarea poate să te arunce doi-trei paşi în faţă. Ori, toate aceste elemente sunt extrem de valoroase în viaţă, indiferent de domeniu, e esenţial să fii temeinic şi să fii serios pregătit. Iar cu dedicare chiar faci diferenţa. Aşa e şi în administraţia publică, dacă mă întrebaţi.

E frumos, ca să nu zic unic, ca profesionist să ai şansa să îţi pui la bătaie mintea, sufletul şi inima

Ca şi avocat aţi fost aproape de fotbal, în special de ASU Poli Timişoara, echipă pe care aţi reprezentat-o în mai multe speţe. Ce a însemnat acea colaborare? Ce experienţe aţi avut?

A fost o etapă remarcabilă, atât profesional, cât şi uman. Ca o paranteză, “colaborarea” mea cu Poli s-a născut mult înainte să apară partea profesională. Am păşit pe “Dan Păltinişanu” pentru prima dată pe la 8-9 ani, iar de atunci legătura a fost una de inimă, de suflet. Viaţa a făcut ca, după ani şi ani, drumurile noastre să se intersecteze şi profesional. După tot zbuciumul cu retrogradarea şi reorganizarea din 2012, povestea lui Poli a reînceput din Liga a-V-a. Cum îmi spunea Radu Paraschivescu: “acest club a fost purtat pe aripile suporterilor din mocirla fotbalului din Liga a V-a până în Liga a II-a”.

În tot acest periplu, au apărut o serie de speţe profesioanale: unele legate de datoriile acumulate anterior în perioada lui Marian Iancu – inclusiv în faţa TAS, altele legate de reprezentarea sutelor de suporteri în faţa instanţelor în urma unui derby cu UTA sau chiar legat de palmaresul echipei. A fost o colaborare frumoasă, inclusiv cu Universitatea Politehnică din Timişoara. E frumos, ca să nu zic unic, ca profesionist să ai şansa să îţi pui la bătaie mintea, sufletul şi inima pentru reuşita unui proiect juridic. Îmi pare rău că nu am reuşit să mă bucur şi de deznodăminte defintive ale acestor proiecte începute, întrucât am schimbat “baricada” şi am intrat în administraţie între timp.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 27 septembrie.

You may also like

Leave a Comment