Responsive Menu
Add more content here...


Grevă japoneză la nivel național declanșată de către angajații muzeelor și bibliotecilor

Cadrele Bibliotecii Judeţene “Ioniţă Scipione Bădescu” din Sălaj împreună cele de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău se alătură protestului

by Tiberius NICODA
0 comment 41 views
A+A-
Reset

Angajații din muzeele și bibliotecile publice vor declanșa joi, 4 aprilie, seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află”, greva japoneză fiind primul pas înaintea grevei generale, programată pentru luna viitoare, a transmis miercuri, 3 aprilie, Federația Sindicală ,,CULTURMEDIA.”


Atfel că și cadrele Muzeului Județean de Istorie și Artă  Zalău împreună cu cei de la Biblioteca Județeană Sălaj vor lua parte la această grevă japoneză conform calendarului sindical ,,CULTURMEDIA”.Sindicaliștii amenință cu proteste de Noaptea Muzeelor și cu greva generală.Aceștia sunt nemulțumiți din cauza subfinanțării culturii și a salariilor. Dacă Guvernul nu va mări salariile celor aproximativ 8.000 de angajați din Muzee și Biblioteci, sindicaliștii din domeniu anunță că vor intra în grevăgenerală.Concret, Sindicatele din Federația,,CULTURMEDIA”  consideră că OUG 128/2023 referitoare la salarizarea personalului din învățământ conține prevederi „ce se constituie într-o flagrantă și neconstituțională discriminare” și reprezintă „o gravă ofensă” pentru personalul din muzeele și bibliotecile publice.Ordonanța de urgență care le-ar fi mărit salariile, de la 1 aprilie, nu a fost supusă la vot, așa cum se aștepta. Conform declarației președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă, Georgel Balaci,  spune că ministrul le-a promis că va fi pe ordinea de zi, de joi, a ședinței de guvern, însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care, joi, angajații vor declanșa protestele.

                 
Acest protest este primul demers în calendarul care va „culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru ,,Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor”, au transmis sindicaliștii. Ziua Internațională a Muzeelor va fi pe 18 mai. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Angajații greviști vor refuza ca  să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit, ceea ce poate duce la o încetinire a activităților obișnuite!

You may also like

Leave a Comment