Responsive Menu
Add more content here...


FOTO&VIDEO. Cum reuşesc o mână de oameni să readucă la viaţă un sătuc pitoresc din Sălaj prin tradiţie şi obiceiuri strămoşeşti – Tradiţie reînviată la Doh. “Danţu’ la şură” a adus Fiii Satului din nou împreună

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 157 views
A+A-
Reset

După ce a făcut sacrificii pentru a reabilita o casă tradiţională în localitate, Asociaţia Fiii Satului doreşte an de an să reînvie tradiţiile şi obiceiurile străvechi prin manifestări cultural-artistice, care să reunească fiii satului, de oriunde s-ar afla aceştia. În acest an, evenimentul a primit o altă înfăţişare – cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj şi al Primăriei comunei Măerişte s-a organizat, sâmbătă, 30 septembrie, prima ediţie a “Danţului la şură”, la care peste 200 de persoane s-au putut bucura de revederea cu consătenii lor şi cu cei apropiaţi

Voie bună, distracţie, socializare, mâncare tradiţională şi mult, mult danţ la şură. Cam despre asta a fost vorba sâmbătă, 30 septembrie, în satul Doh din comuna Măerişte. Asociaţii Fiii Satului, în parteneriat cu Primăria comunei Măerişte şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, a organizat prima ediţie a evenimentului cultural-artistic “Danţ la Şură”. Acest eveniment este o continuare a tradiţionalei întâlniri a “Fiilor Satului”, eveniment care şi-a consumat până acum 17 ediţii.

Sub noua “tutelă”, evenimentul s-a desfăşurat la Casa Tradiţională a Satului – o casă reabilitată acum câţiva ani cu sprijinul Asociaţiei Fiii Satului şi al Primăriei. Lângă Casa Muzeu, a fost reabilitată şi şura, acolo unde s-a desfăşurat evenimentul artistic-cultural de sâmbătă.

Fii ai satului Doh stabiliţi în Bihor, Cluj, Satu Mare, Alba, Arad sau alte judeţe, chiar şi din străinătate, s-au întors acasă pentru câteva ore şi au sărbătorit în comunitatea unde au copilărit.

Tradiţii reînviate la Doh

Prima ediţie a “Fiii Satului Doh” s-a consumat în 2004, iar la finele săptămânii trecute a avut loc a 18-a ediţie, chiar dacă de această dată s-a desfăşurat sub o nouă denumire. Scopul este însă acelaşi, iar voia bună, distracţia şi socializarea între membrii comunităţii a fost primordială.

A fost “reînviată” tradiţia danţului la şură. S-a dansat ca pe vremuri, iar majoritatea participanţilor au fost îmbrăcaţi în costum popular, de la cei mici şi până la cei mai în vârstă.

S-a dansat în şură, iar copiii de la Ansamblul “Tinerii Dănţăuşi” din Bobota (instructor Adrian Sârb) au încântat publicul prezent, atmosfera fiind întreţinută de o formaţie de ciatarâşi arvoniţi tocmai dă la Nuşfalău.

Prezenţe speciale la Casa Tradiţională

La fel ca precedentele ediţii, în mijlocul fiilor satului s-au aflat şi invitaţi speciali, reprezentanţi ai unor instituţii publice, implicaţi în organizarea evenimentului. Primăria comunei Măerişte a fost reprezentată de primarul Vasile Lazăr şi viceprimarul Paul Gal, şi ambii au ajuns la Doh în straie populare.

Consiliul Judeţean Sălaj a fost reprezentat de vicepreşedintele Claudiu Bîrsan, dar şi de Dănuţ Crişan de la Direcţia de Protocol sau Paul Maghiu – administratorul judeţului. Prezentă la eveniment a fost şi Dana Crişan – preşedintele femeilor liberale din Sălaj.

Remarcantă a fost şi prezenţa în mijlocul dohenilor a artistului Ioan Seleşi. Altfel spus, un fiu al comunei Măerişte, maestrul fiind originar din satul Criştelec. Alături de asistenta sa, acesta a prezentat şi un mic program artistic, aşa… pro bono.

Evenimentul a fost posibil datorită implicării Asociaţiei Fiii Satului, în special conducerii reprezentată de Ioan Leitan preşedinte, Gheorghe Tomolea vicepreşedinte şi Florin Asztalos secretar.

Primarul Vasile Lazăr a dat startul la danţ

N-a fost timp de prea multe discuţii şi nici măcar nu acesta a fost scopul, iar de la vorbe s-a trecut repede la fapte, iar cel care a dat startul danţului a fost tocmai primarul Vasile Lazăr, alături de soţia sa.

După o repriză de danţ, cei prezenţi şi-au putut încânta papilele gustative cu mâncăruri tradiţionale, fiind pregătite platouri cu slănină, brânză, cârnăciori, ceapă şi cu tradiţionalele sărmăluţe.

Un moment mai inedit a avut loc în curtea Casei Muzeu, acolo unde a fost adusă o autoutilitară căreia i-au fost lăsate obloanele, fiind improvizată acolo o scenă pe care au urcat copiii din zonă care vor să devină artişti, dar şi Ioan Seleşi.

Acesta a mai avut un moment speciala, în care alături de Gheorghe Tomolea, aminteau de danţul la şură din urmă cu zeci de ani. Acele momente au fost reeditate pentru ca generaţia tânără să înţeleagă mai bine danţu’ la şură!

Fiii satului i-au îmbrăcat în IE pe invitaţii speciali

Conducerea Asociaţiei Fiii Satului Doh a oferit şi câte o IE invitaţilor speciali. Au primit acest minunat dar, un simbol al tradiţiei româneşti, primarul Vasile Lazăr, dar şi Claudiu Bîrsan – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean sau Dănuţ Crişan de la Direcţia de Protocol, cei doi din urmă fiind consideraţi “fii ai satului” prin implicările lor din ultima vreme.

De altfel, Bîrsan a avut o contribuţie la înfiinţarea Asociaţiei în urmă cu mai bine de un deceniu. A primit o IE şi Ioan Leitan, preşedintele Asociaţiei, din partea lui Dănuţ Crişan pentru contribuţiile şi implicarea în organizarea evenimentelor de la Doh.

O fotografie cu un fiu al satului Doh, expusă la o Expoziţie în Slovacia!

În urmă cu mai bine de o lună de zile, o fotografie cu David Tomoleun băieţel din Doh – a fost selectată între cele mai bune fotografii care a reprezentat România într-o frumoasă expoziţie de fotografie intitulată “Culorile României”, expoziţie ce a avut loc în localitatea Bardejov (Slovacia).

Fotografia îi aparţine Adelei Rusu şi a fost realizată în cadrul taberei internaţionale “Sălaj – Frumuseţe, Tradiţie, Poveste” din anul 2023 în Casa Tradiţională din Doh. 

Expoziţia a fost realizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.

Ioan Leitan: “Dohenii au fost iubitori de danţ. Avem o şură şi ne mândrim cu ea”

Chiar dacă nu s-au întins cu vorba, a existat şi un moment, în care danţul a fost oprit, iar organizatorii şi invitaţii speciali le-a grăit celor prezenţi de la microfonul din mijlocul curţii. Mai întâi a vorbit profesorul Ioan Leitan, fiu al satului Doh şi preşedinte al Asociaţiei Fiii Satului.

“Ne-am gândit ca evenimentul din acest an să se desfăşoare sub o altă egidă, o tematică a întâlnirii noastre şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj şi a Primăriei Măerişte, am reuşit să gândim un proiect, o activitate comună pe care am denumit-o generic “Danţu’ la Şură”. De ce numele acesta? În primul rând, locuitorii satului, sau dohenii – cum le spunem noi, au fost iubitori de danţ. Aşa a fost viaţa de-a lungul timpului şi a fost printre puţinele posibilităţi de a se delecta. Mai ţin şi eu minte, aşa, ca un bătrân al satului deja, cu câtă nerăbdare aşteptam să vină Homoni de la Mălădia. Dădea semnalul când ajungea la Făget şi atunci lumea venea la Casa Danţului. Pe lângă faptul că au fost iubitori de danţ, înaintaşii noştri au fost şi talentaţi. În 1965 s-a dat un spectacol în cinstea colectivizării, iar printre cei selectaţi pentru a participa la spectacol a fost şi o trupă de dansatori din satul nostru, formată din generaţii, de la copii până la bătrâni, fapt care pe noi ne onorează. De ce la şură? pentru că o avem şi ne mândrim cu ea”, a spus Ioan Leitan.

Vasile Lazăr: “Vin de fiecare dată cu drag la Doh. Mă simt ca şi acasă. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze satul Doh”

Profesorul Ioan Leitan a fost urmat la microfon de către primarul comunei Măerişte Edilul a vorbit frumos despre sat şi despre oamenii din localitate şi chiar din comună. Vasile Lazăr chiar a avut un discurs emoţionant.

Eu vin de fiecare dată cu drag la Doh, pentru că aici mă simt ca şi acasă. Am ţinut să fie un moment de sărbătoare, în care să ne întâlnim, să socializăm, să ne simţim bine, pentru că acestea sunt lucruri foarte importante în viaţă. Mulţumesc Asociaţiei pentru implicare, Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar.
Vreau să vă spun că sunt deosebit de mândru că sunt în serviciul unor astfel de oameni minunaţi. Vreau să vă spun că vă iubesc şi că trebuie să ne rugăm în fiecare zi bunului Dumnezeu pentru că ne putem întâlni, suntem sănătoşi şi avem ce pune pe masă. De fiecare dată când ne întâlnim este un moment de sărbătoare. Îmi doresc ca în fiecare zi când vă întâlniţi unii cu ceilalţi să vă zâmbiţi, să vă bucuraţi pentru că viaţa asta e aşa de scurtă… Dragilor, vă îndemn să trăiţi frumos! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze satul Doh, comuna Măerişte şi ţara noastră dragă, România. Vă iubesc!”,
a exclamat Vasile Lazăr.

Claudiu Bîrsan: “În jurul unor astfel de evenimente culturale ne putem reuni ca şi comunitate. Un rol important îl au şi Primăriile. O administraţie bună poate readuce lumea în satul românesc”

A luat cuvântul şi Claudiu Bîrsan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, prezent la mai multe astfel de evenimente în ultimele luni. El s-a simţit ca şi acasă la Doh, fiind un “fiu spiritual” al satului. De altfel, acesta a avut o contribuţie în urmă cu mai bine de un deceniu la înfiinţarea Asociaţiei Fiii Satului Doh.

“În ultimele luni am umblat destul de mult prin comunităţile rurale din judeţul Sălaj. M-am tot gândit ce-am putea face pentru a revigora aceste comunităţi, pentru că multe se află într-o stare jalnică. Răspunsul îl avem de fapt, primul factor este o administraţie bună, care poate să implementeze o infrastructură bună şi care să readucă lumea în satul românesc. Vasile Lazăr este unul dintre cei mai buni primari din Sălaj. Avem o colaborare foarte bună cu dânsul. Pe lângă o infrastructură bună, avem nevoie de cultură şi de educaţie şi suntem la un eveniment cultural care îşi propune să renască o tradiţie. În jurul unor astfel de evenimente culturale ne putem reuni ca şi comunitate. Nu în ultimul rând, aceste comunităţi pot renaşte prin comunitate, prin Fiii Satului pentru că dumneavoastră ştiţi cel mai bine ce a reprezentat înainte această comunitate”, a spus Claudiu Bîrsan.

Casa Muzeu din Doh, un punct turistic important în comuna Măerişte

Asociaţia Fiii Satului a achiziţionat o casă tradiţională ce a fost reabilitată şi adusă la stadiul de “muzeu”. Casa de lângă biserică atrage anual mulţimi de turişti. Construită la începutul anilor 20′, casa tradiţională a fost cumpărată de Asociaţia Fiii Satului, care e renovată, iar acum cei care îi trec pragul văd cum trăiau odată urmaşii noştri.

Casa tradiţională are trei încăperi, înăuntru fiind expuse obiecte vechi, de la micile ulcele şi farfurii de lut cu motive florale, însoţite de ştergarele făcute parcă acum 100 de ani, până la războiul de ţesut.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 4 octombrie.

You may also like

Leave a Comment