Responsive Menu
Add more content here...


Foto – Fenomen inedit pe cerul României, inclusiv din Sălaj. Cerul s-a înroșit la apusul soarelui

by Mihai POP
0 comment 147 views
A+A-
Reset

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul României și nu numai ci inclusiv din Ucraina și Slovenia. Mulți dintre locuitorii județelor din nordul țării au susținut că au văzut acest fenomen în seara zilei de duminică, 5 noiembrie. Spectacolul luminos a fost declanșat de o furtună geomagnetică generată de o explozie solară


Deși vorbim despre luminile nordului, care se văd de regulă doar la polii magnetici ai Pământului, specialiștii spun că este posibil să le zărim și noi în anumite condiții, cum ar fi după o erupție solară puternică.

Natura a oferit un spectacol de culoare şi lumină, în seara zilei de duminică, 5 noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare cod galben de vijelie pentru judeţul Sălaj. Vijelia a început la apusul soarelui. Cerul Sălajului s-a înroşit pur şi simplu, oferind un spectacol de culoare. Numeroşi sălăjeni au imortalizat fenomenul şi au publicat imaginile.

Astfel de imagini cu cerul colorat în nuanțe de roșu au apărut pe rețelele de socializare, iar cei care le-au făcut susțin că sunt din Sălaj, Tulcea, București, Timiș, Cluj și inclusiv din țările vecine Ucraina și Slovenia.

Specialiștii au mai spus că acest fenomen este extrem de rar pentru latitudini sudice.

Ce este Aurora Boreală

Temperatura din miezul Soarelui este enormă. La această temperatură are loc o reacție de fuziune nucleară a hidrogenului. Ca urmare, particulele încărcate electric sunt aruncate din atmosfera Soarelui și scapă în spațiu. Acestea ajung la un moment dat la Pământ și interacționează cu câmpul magnetic al Terrei (numit magnetosferă), creând o perturbare în magnetosferă. Apoi, aceste particule ale vântului solar, încărcate cu o energie mare, se ciocnesc cu gazele care compun atmosfera Pământului (în principal oxigen si azot). Aceste coliziuni determină emisia de lumină vizibilă. Această lumină vizibilă o numim Auroră Polară (Boreală în emisfera nordică și Australă în emisfera sudică).

Un alt factor de luat în calcul la estimarea probabilității vizibilității aurorei este puterea emisferică (hemispheric power), care cuantifică o energie totală calculată la nivel global. Acesta variază între 5 si 150 GW. Pentru o valoare de 20 GW sau mai mică, este posibil să se estimeze că nu vor exista deloc sau vor apărea foarte puține aurore vizibile, și aceasta numai în zona ovalului auroral Kp = 0. O valoare mai mare de 50 GW înseamnă că activitatea este crescută și șansele de a vedea aurora boreală sunt foarte mari pe o zonă mai largă. Valorile și mai mari corespund furtunilor geomagnetice, prin urmare unor aurore foarte intense, vizibile până la latitudini foarte sudice.

Culorile aurorei

Culorile Aurorei Polare se datorează naturii și altitudinii atomilor din atmosferă, care sunt loviți de particule încărcate energetic, ce vin de la soare. Fiecare element chimic emite lumină vizibilă de o anumită culoare. La altitudinea la care se regăsesc Luminile Nordice, atmosfera este în mare parte formată din oxigen, care emite o lumină verde în câteva secunde. Acesta este motivul pentru care aurora este predominant verde.

You may also like

Leave a Comment