Responsive Menu
Add more content here...


Cu şi despre sport, cu profesorul Florian Chiş din Halmăşd

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 13 views
A+A-
Reset

Cadru didactic mai bine de 40 de ani şi director al şcolii din Halmăşd – Florian Chiş – este cel care ani la rând s-a ocupat şi de destinele sportului din comună. La 77 de ani are amintiri frumoase, despre reuşitele elevilor săi la competiţiile sportive judeţene şi interjudeţene, dar mai ales cu performanţele obţinute la Halmăşd, de către echipa de fotbal, al cărui delegat şi suporter a fost mereu. Florian Chiş deplânge acum situaţia sportului din comună, care nu mai are echipă de fotbal. În schimb, nici la şcoală, parcă emulaţia sportului nu mai este la nivelul la care a fost în trecut

Născut la Fizeş, Florian Chiş (n.17.03.1945) a ajuns în Halmăşd în anul 1969, şi a lucrat la şcoală mai bine de 40 de ani, timp în care a fost director al instituţiei şi profesor de Biologie. I-a plăcut  sportul încă din copilărie, astfel că şi la Halmăşd, Florian Chiş s-a ocupat de destinele sportului din comună. Şi a făcut-o foarte bine, ca dovadă fiind rezultatele pe care elevii Şcolii Gimnaziale ”Avram Iancu” le-au avut la Cupa Văii Barcăului, Cupa Văii – faza finală sau la competiţiile interjudeţene la care şcoala din Halmăşd a participat.

Până să se ajungă la obţinerea unor rezultate, a fost nevoie de multă muncă, dar şi sacrificii, Florian Chiş implicându-se pentru ca la Halmăşd să se contruiască un teren de fotbal, dar şi un teren în curtea şcolii.

”Când am ajuns în Halmăşd, aici nu era o bază sportivă cum s-a cuvenit. S-a făcut terenul de fotbal şi s-a lucrat foarte serios cu copii. Nici la şcoală nu a existat o bază sportivă, decât ceva improvizat, dar am reuşit să realizăm o bază sportivă a şcolii, cu teren de minifotbal, volei şi handbal”, spune Florian Chiş, cel care a fost preşedintele Consiliului Comunal de Educaţie Fizică şi Sport.

Rezultatele bune nu au întârziat să apară la competiţii. Şcoala din Halmăşd s-a remarcat la handbal, dar şi la minifotbal. Profesorul Florian Chiş îşi aminteşte cu drag de toate acestea, dar şi de prezenţele la competiţiile interjudeţene.

”Au fost rezultate frumoase, iar ani la rând, la handbal, şcoala din Halmăşd a fost pe primul loc la Cupa Văii Barcăului, dar şi la faza finală a Cupei Văilor. Ne-am remarcat şi la minifotbal şi am fost cu elevii la competiţiile interjudeţene. Îmi aduc aminte că am fost pe la Cluj-Napoca, la Timişoara, la Bistriţa sau Satu Mare. Prin aceste competiţii am făcut cunoscut numele comunei noastre şi în afara judeţului”, spune Florian Chiş.

Fostul director al şcolii din Halmăşd, despre sportul din ziua de azi. ”Interesul în rândul tinerilor a dispărut”

Despre sportul din Halmăşd se poate vorbi doar la trecut, iar Florian Chiş regretă acest lucru. Spune că în comună, interesul în rândul tinerilor a dispărut, deşi sunt condiţii pentru practicarea sportului.

”Tinerii din ziua de azi nu mai sunt atraşi din sport, iar interesul a dispărut. S-a redus simţitor baza de selecţie şi interesul pentru activitate, fiindcă nu mai ai cu cine.Se mai duc copii la teren, în weekend, dar fac ce vor ei să facă, fiindcă organizat nu mai e nimic”, spune cu tristeţe Florian Chiş.

A fost delegatul echipei Flacăra Halmăşd şi nu a ratat niciun meci!

Halmăşdul a însemnat ceva în fotbalul sălăjean. Flacăra a fost echipa care a câştigat campionatul şi faza judeţeană a Cupei României, jucând în această competiţie cu Sănătatea Cluj şi Seso Câmpia Turzii.

Gruparea din Halmăşd a susţinut şi un baraj de promovare în Liga a III-a, în 2012, când a jucat la Satu Mare cu Plimob Sighetu Marmaţiei.

De la Flacăra Halmăşd a pornit ”microbul” fotbalului spre Şimleu, oraşul de sub Măgură reuşind să aibă echipă în Liga a III-a, iar mai apoi şi în Liga a II-a. Florian Chiş a fost părtaş la toate aceste performanţe, fiind delegatul echipei din Halmăşd ani la rând. ”Au fost rezultate remarcabile şi am fost prezent la toate meciurile, chiar şi în deplasare. Din Halmăşd s-a ajuns la Liga a III-a, iar apoi în Liga a II-a. Chiar şi la FC Silvania am fost la multe meciuri. Pentru mine a fost o încântare. Sunt amintiri frumoase”, spune fostul director al şcolii din Halmăşd.

Înainte de Flacăra Halmăşd, Florian Chiş s-a ocupat în trecut şi de Recolta, echipă care a activat în divizia zonală, actuala Liga a V-a.

De ani buni, comuna a rămas fără echipă, iar Florian Chiş deplânge această situaţie şi nu este prea optimist că vin vremuri mai bune.

Fenomenul fotbalistic nu prea mai are cum să revină. În ce priveşte banii, primarul ar fi făcut ce trebuia să facă, dar nu sunt tineri şi nu ai cu cine. Nu vine nimica din spate şi nu ai pe cine te baza”, spune fostul director.

Prezent la meciuri din Liga a IV-a, la Nuşfalău, Cosniciu sau Ip

Dacă vremurile fotbalistice au apus în Halmăşd, Florian Chiş se mai delectează cu meciuri de fotbal din Liga a IV-a, astfel că este prezent în localităţile învecinate pentru a urmări meciurii.

”Mă mai duc la Cosniciu, la Nuşfalău, pe la Ip pentru a vedea activităţi sportive şi  meciuri din Liga a IV-a. Îmi place sportul foarte mult”, spune omul de sport care locuieşte în Halmăşd.

Clădirea vestiarelor de la baza sportivă din Halmăşd, pe post de dispensar uman şi farmacie

De câţiva ani, la Halmăşd nu s-a mai jucat un meci oficial de fotbal. Astfel, baza sportivă, care era una modernă pentru nivelul Ligii a IV-a, a ajuns să fie folosită pe post de dispensar uman şi farmacie, ne-a informat fostul director Florian Chiş. În comună, dispensarul uman se află în reabilitare, astfel că activitatea a fost mutată la baza sprotivă. Mai există o bază sportivă şi la Drighiu. Şi aceasta zace pustie din lipsa activităţii, însă această bază sportivă a fost ridicată la standarde înalte şi cu mici cosmetizări poate găzdui chiar şi meciuri din eşaloanele superioare.

You may also like

Leave a Comment