Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Lozna începe să se dezvolte sub nou administraţie! GALERIE FOTO

by Eduard FARCAS
0 comment 2.6K views
A+A-
Reset

Primarul Alin Pocol a dus la bun sfârşit aproape toate promisiunile din campania electorală, printre care amintim terminarea pasarelei auto peste Someş din Cormeniş sau construirea unui pod în Valea Loznei. Acum lucrează intens la proeictele ce vizează asfaltarea drumurilor din comună, care nu au mai fost modernizate din 1989 


Alin Pocol, primarul comunei Lozna: “Vreau să mulțumesc locuitorilor din comună pentru încrederea pe care mi-au oferit-o la alegerile locale de anul trecut. Nu mi-am dorit să ajung primar ca să stau doar aici, ci mi-am dorit să am această funcție pentru că vreau să fac ceva pentru comunitate, să mă implic în dezvoltarea comunei. Când nu voi mai avea chef să fac treabă, mă voi retrage singur, plec de bună voie. Eu nu am venit aici să fac vechime în muncă, ci să pun umărul la dezvoltarea comunei. Vreau să spun că a trecut doar un an și jumătate din mandat și deja am realizat majoritatea dintre lucrurile pe care mi le-am propus. Ușa biroului meu va fi mereu deschisă și voi încerca pe cât posibil să fiu tot timpul în mijlocul cetățenilor și să vadă că în mine au tot timpul un sprijin. Acum, le doresc sărbători frumoase, pline de bucurii alături de familiile lor, să se bucure de ceea ce au și să aibă încredere în mine că voi face treabă la cârma Primăriei”.

Comuna Lozna este situată pe Valea Someşului, la o distanţă egală faţă de oraşele Zalău şi Baia Mare, aproximativ 50 de kilometri. În satul Lozna se găseşte Biserica de lemn monument istoric ce poartă hramul “Sfântul Dumitru”. Construită în anul 1813, edificiul este unul dintre principalele atracţii turistice din comună.

Momentul edificării bisericii este amintit prin placa amplasată pe balustrada corului, placă ce poartă următoarea inscripţie în limba latină: “Aedificatum Hoc Templum Anno Domini 1813”. Biserica a fost renovată după aproape o sută de ani, mai exact în 1906. Comunitatea din Lozna a acceptat unirea cu Biserica Romei încă din anul 1700, registrele matricole începând a fi ţinute din anul 1824. Casa parohială, aflată la aproximativ 400 metri faţă de biserică, în anul 1947, era din lemn şi avea trei camere, fiind construită în anul 1840. Parohia a fost vizitată canonic de către episcopul unit de Cluj-Gherla, dr. Iuliu Hossu, în data de 31 august 1926.

În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată şi de către istoricul Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică şi concisă a picturii, nu mult după săvârşirea ei. “Lozna are o bisericuţă de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meşter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinţi noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi şi a împodobit şi păretele din afară cu un straşnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nicio şcoală”, spune Iorga.

În comună se află şi Biserica de Lemn din Preluci ridicată în anul 1875, dar şi Biserica de Lemn din Valea Loznei care a fost construită în anul 1870 din lemn de stejar. Pictura bisericii a fost refăcută în anii 1985-1986 fiind astfel acoperită pictura iniţială a bisericii. În inventarul din 23 Aprilie 1945, biserica este evaluată la 1000 pengo. Pentru biserica de lemn din Valea Loznei, din formularul de asigurare întocmit la 15 Decembrie 1914 aflăm că biserica avea lungimea de 13 m, era lată de 5,75 m, înalţimea pereţilor este de 2,3 m, pereţii fiind din lemn, acoperişul din şindrilă, turnul din lemn, acoperit şi acesta cu şindrilă, valoarea de asigurare fiind de 2000 coroane. În anul 1917 credincioşii din Valea Loznei trimit o adresă protopului căruia îi solicită să sfinţească biserica în data de 27 Octombrie a aceluiaşi an, ca urmare a lucrărilor aduse bisericii: un padiment nou şi repararea ferestrelor. Amintim că satul Cormeniş a fost atestat documentar în anul 1554 iar satul Preluci în anul 1625.

Am ajuns în această săptămână la Lozna, o comună care încet face progrese sub noua administraţie liberală condusă de primarul Alin Pocol. Comuna nu a fost niciodată un pol de atractivitate socio-economice, fiind situată într-o „margine de lume”.

Ascunsă după cursul Someşului şi după stâncile ce se înalţă semeţe în Cliţ, Lozna nu a reprezentat o atracţie pentru firme şi nici pentru populaţie, astfel că aşezarea este una dintre cele mai mici din judeţ, iar lipsa economiei şi a populaţiei se vede cu ochiul liber. Nu sunt străzi asfaltate, nu sunt condiţii decente de trai. Însă, a venit timpul şi pentru dezvoltarea comunei. Sub noua administraţie s-au demarat deja câteva proiecte importante pentru comunitate, care vor aduce un plus în viaţa sătenilor. Altfel spus, comunitatea este formată din oameni gospodari, care muncesc aşa cum ştiu mai bine şi îşi fac traiul cât mai bun. Unul dintre ei este şi primarul ales anul trecut – Alin Pocol.

După ce a demonstrat că este un bun gospodar şi a arătat lumii că ştie să îşi întreţină propria gospodărie, tânărul a intrat în lupta electorală şi a câştigat. Alin Pocol a avut sprijinul comunităţii deoarece este iubit de oameni fiindcă a demonstrat tot timpul că preocuparea lui principală este bunul mers al lucrurilor în Lozna. Nu este un primar autoritar, nu dă cu pumnul în masă, ci din contră, este omul dintre oameni, persoana pe care se pot baza toţi cei din comunitate. Este primarul de care avea nevoie comuna ca să iasă din starea de conservare pe care o resimte de 20 de ani şi să înceapă să se dezvolte.

Noua administraţie are planuri măreţe, însă nu va reuşi să facă în patru ani cât nu s-a reuşit în douăzeci, dar va încerca să facă cât mai multe. Are în plan asfaltarea de străzi, reabilitarea sediilor instituţiilor şi chiar dezvoltarea economiei şi inclusiv a turismului din comună. Trebuie să spunem însă că au fost duse la bun sfârşit deja mai multe proiecte importante pentru comunitate precum terminarea pasarelei pietonale peste râul Someş din Cormeniş, demararea lucrărilor la podul din Valea Loznei sau reabilitarea sediului Primăriei şi a unor instituţii din comună, cât şi rezolvarea problemei medicului de familie.

Oamenii locului apreciază deja proiectele îndrăzneţe ale primarului şi admit la fiecare colţ de stradă, în fiecare discuţie despre comună, faptul că Alin Pocol sigur va mai prinde un mandat la cârma administraţiei – dacă îşi va dori – pentru că lucrurile deja se mişcă în comunitate şi asta se vede cu ochiul liber.

Alin Pocol: “Am venit la cârma Primăriei, pentru a dezvolta comuna”

Am ajuns şi noi la Lozna în zilele trecute, iar primul lucru după ce am văzut cât de apreciat este de comunitate, a fost să-l întrebăm pe primar cum a ajuns în această funcţie şi – în special – ce l-a determinat să intre în lupta electorală.

„Nu am venit aici pentru că nu am serviciu. Mie nu îmi este ruşine să muncesc. Orice se întâmplă în comună, eu sunt acolo, în mijlocul oamenilor, în câmpul muncii. Anul trecut de exemplu, în iarnă, eu personal m-am urcat în tractor şi am mers să deszăpezesc drumurile din sat. Nu sunt adeptul primarului care stă doar în birou şi vreau ca oamenii să vadă că au pe cine conta, pentru că am venit aici, la cârma Primăriei, pentru a dezvolta comuna, nu pentru faptul că nu am serviciu. Dacă nu voiam să dezvolt aşezarea, stăteam acasă cu treburile mele, pentru că aveam ce face”, ne-a dezvăluit Alin Pocol.

Prima reușită – achiziționarea  unui tractor

Primul proiect al administraţiei Alin Pocol din comună a fost achiziţionarea unui tractor. Era şi nevoie de acest utilaj ca de aer în comunitate, spune primarul. Utilajul a fost cumpărat anul trecut, imediat după instaurarea lui în Primăria Lozna. Valoarea achiziţiei se ridică la 1,2 miliarde de lei vechi.

”Utilajul este dotat cu toate sculele necesare, are încărcător, lamă de zăpadă şi altele. Este foarte util, iar iarna              trecută l-am folosit la deszăpezire”, susţine liderul administraţiei locale.

Tot anul trecut a fost depus un proiect prin Grupul de Acţiune Locală ”Valea Someşului”, în valoare de 50.000 de euro, prin care se va achiziţiona la Primărie un buldoexcavator dotat aşa cum trebuie. Utilajul urmează să fie achiziţionat în cel mai scurt timp.

Lucrări de modernizare la sediul Primăriei și al Căminului Cultural Lozna

Primăria Lozna şi Căminul Cultural din centrul comunal îşi au sediul în aceeaşi clădire. Una care nu a mai suferit modernizări din urmă cu peste 20 de ani. Primarul a reuşit anul trecut în decembrie să schimbe acoperişul pentru că ploua înăuntru. Investiţia a fost realizată cu bani din bugetul local. Tot anul trecut s-a reuşit împrejmuirea clădirii şi realizarea unui sistem de încălzire centrală în cămin.

“E cea mai mare sală de evenimente din zonă. Am schimbat inclusiv pardoseaua, am pus geamuri termopan, am dotat-o ca la carte. Acum lucrăm la realizarea băilor pentru că până acum ele erau în curte. Pe lângă acestea, am construit şi o magazie de lemne”, arată Alin Pocol.

Totodată, administraţia locală a primit bani de la Guvern prin care se va construi un garaj pentru utilajele care au fost achiziţionate de către Primăria Comunei Lozna.

Școala din Cormeniș a fost reabilitată

În comună, dintre instituţiile şcolare, mai funcţionează doar şcoala din Lozna şi cea din Cormeniş, iar populaţia totală şcolară se ridică la doar 93 de elevi. Totuşi, primarul Alin Pocol a decis să reabiliteze şcoala din Cormeniş. Au fost modernizate mai multe săli de clasă şi au fost montate geamuri noi.

„Punem accent pe educaţie, chiar dacă populaţia şcolară nu este atât de mare. Copiii trebuie să aibă condiţii decente pentru a urma cursurile, de aceea am şi decis să reabilităm şcoala din satul Cormeniş, acolo unde am montat geamuri noi şi am refăcut mai multe săli de clasă. Acum, copiii au condiţii mult mai bune pentru învăţătură, iar asta mă bucură”, spune primarul.

Pasarelă auto peste râul Someș

Anul trecut, a fost finalizată pasarela auto peste râul Someş de la Cormeniş.

„Pasarela era    realizată, dar nu era circulabilă. De ani buni, stătea aşa nefinalizată. Am tras tare de firma din Oradea care se ocupa de această pasarelă peste Someş şi într-un final au terminat lucrările. Investiţia a fost realizată din bani de la Guvernul României. Cred că de nouă ani au fost începute lucrările, dar parcă nimeni nu voia să le termine. Se lucra mai mult în campania electorală, ca să vadă lumea că se face ceva în comună, în restul timpului, nu vedeai picior de muncitor acolo. Acesta a fost un obiectiv promis de mine în campania electorală. Am spus oamenilor că dacă voi ajunge primar mă voi ocupa de terminarea acestei pasarele peste Someş. Şi aşa a şi fost. A fost un obiectiv promis pe care l-am realizat în scurt timp după ce am ajuns la cârma Primăriei”, ne-a declarat Alin Pocol.

Lucrări importante în satul Valea Loznei

Administraţia locală a făcut demersuri la Compania Naţională de Investiţii pentru a accesa finanţare, cu care să poată reabilita Căminul Cultural din Valea Loznei. Dacă nu se începeau lucrările, construcţia stătea să cadă jos şi să se aleagă praful de ea. Administraţia locală a reuşit să primească de la CNI suma de 555.000 de lei, iar din vară se lucrează la modernizarea clădirii.

„Anul viitor va fi gata căminul cultural din Valea Loznei! Clădirea stătea să cadă şi de aceea am accesat prin Compania Naţională de Investiţii această sumă de bani”, spune primarul.

O altă lucrare importantă în sat este construirea unui pod peste vale care să faciliteze accesul oamenilor dintr-o parte în alta a satului şi spre comuna Zalha, iar valoarea lucrărilor se ridică la 310.000 de lei. Înainte, acolo exista un pod de lemn, care stătea să cadă în orice moment, iar maşinile de la pompieri sau salvare nu puteau niciodată să îl traverseze.

„Lucrările au început de o lună de zile, iar în curând va fi circulabil. Anul viitor vom pune acolo şi o balustradă. Podul s-a realizat cu bani din bugetul local. Dimensiunile podului sunt de 10 metri pe 6 metri şi era o necesitate. Era o urgenţă construirea lui”, admite liderul administraţiei locale.

Şi tot la Valea Loznei se lucrează la aducţiunea apei potabile. La ora actuală, are loc licitaţia pentru lucrări, iar suma alocată din buget este de 20 de miliarde de lei vechi. Trebuie să spunem că celelalte sate, adică Lozna, Preluci şi Valea Leşului, au apă dintr-un singur foraj, astfel că de multe ori se întâmplă ca presiunea să fie foarte mică. Primarul crede că – la Valea Loznei –  lucrările vor începe în primavară şi vor consta inclusiv într-un foraj nou şi realizarea unui bazin de captare a apei.

Drumurile din comună se asfaltează cu bani de la Guvern

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, autorităţile locale vor primi bani pentru două proiecte importante, şi anume asfaltarea Drumului Comunal 30 şi asfaltarea unor străzi din comună. Urmează în curând să fie semnat contractul pentru cele două lucrări importante. Drumul Comunal 30 are o distanţă de 9,5 kilometri şi face legătura între Valea Loznei – Preluci – Lozna.

Celălalt proiect prevede asfaltarea a 20 de kilometri de străzi din sat. Astfel vor fi asfaltate toate uliţele din Lozna, va fi asfaltată scurtătura din Lozna spre Preluci, dar şi drumul Preluci – Suseni (care este un cătun). Totodată se va asfalta drumul Preluci până la drumul judeţean 109E care este denumit drumul Valea Seacă şi va mai fi asfaltat şi drumul din Cormeniş spre pasarela pietonală.

„Nu s-a turnat demult asfalt în Lozna şi chiar aveam nevoie de acest proiect de investiţii. Sper ca de anul viitor să văd deja asfalt pe unele uliţe din comună pentru că avem nevoie de aşa ceva. Mă bucur că am realizat şi am fost acceptaţi cu aceste proiecte şi sper ca lucrările să fie demarate cât mai repede”, a continuat primarul.

Școala din Lozna va fi reabilitată

Primăria a făcut demersuri pentru a atrage de la CNI bani prin care să poată reabilita Şcoala Gimnazială Lozna. Unitatea şcolară nu a mai fost reabilitată de aproape zece ani.

„Am făcut demersuri pentru a primi bani prin care să putem moderniza şcoala. Înăuntru am făcut băi anul trecut, iar acum lucrăm la încălzire. Sper să primim bani de la Bucureşti pentru a putea să reabilita aşa cum trebuie şcoala din centrul comunal. După reabilitare, copiii vor avea condiţii decente de învăţătură. Oricum, eu voi sprijini şi voi interveni constant în dezvoltarea şcolii, iar până când va intra în reabilitare voi face mici lucrări pe care le pot pentru a o moderniza”, spune Alin Pocol.

Camere de supraveghere și iluminat pe bază de LED

Anul trecut au fost montate şase camere de supraveghere asupra centrului comunal. S-a ajuns la această decizie pentru că nu mai există pază comunală, dar se vor mai monta alte trei camere la intrările în comună. Totodată, se lucrează acum la un proiect prin care se doreşte trecerea iluminatului public pe LED. Primarul caută la această oră finanţare pentru acest proiect.

„După ce am rămas fără pază comunală am luat decizia să montăm aceste camere de supraveghere pe care le-am achiziţionat din bugetul propriu. Acum caut finanţare pentru a putea trece pe iluminatul cu LED”, spune primarul.

A fost rezolvată problema medicului de familie

În comună existau doi medici veterinari, dar niciunul de familie. Noua administraţie a decis să amenajeze aşa cum trebuie dispensarul pentru că acesta era în paragină. Apoi, s-a rezolvat şi problema medicului de familie.

“Cetăţenii erau înscrişi în Letca la medicul de familie unde era o doamnă doctor din Dej care a plecat acasă. Am fost personal la DSP la doamna Marincaş să ne autorizeze, apoi am mers la CAS să rezolvăm şi acolo problemele şi de comun acord am reuşit să aducem un doctor la Lozna, pe domnul Mihai Iacob care are acum consultaţii în fiecare zi de joi. Este o victorie importantă pentru noi, pentru că oamenii nu mai trebuie să meargă la Letca la consult, vine doctorul aici! Am  vorbit şi pentru realizarea unei farmacii însă proiectul a căzut. Acum, noi căutăm pe cineva care doreşte să investească într-o farmacie, pentru ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să meargă la Letca pentru a-şi cumpăra medicamente”, a precizat Alin Pocol.

Valea Loznei a fost regularizată

Cursul de apă care străbate comuna a fost regularizat astfel încât să nu mai fie probleme cu inundaţiile.

„Am regularizat Valea Loznei în zonele inundabile din comună. Am avut sprijinul Serviciului de Gospodărire a Apelor. În total, au fost cinci kilometri de vale care au fost regularizaţi din Lozna până la intrarea în Preluci”, arată primarul.

Oamenii trăiesc din agricultură

Principala activitate economică din comună este agricultura. Există aici firma “Patru Spice”, care are în arendă 300 de hectare unde cultivă porumb, soia şi rapiţă. Firma are şi un depozit mare de cereale. Mai există şi câţiva fermieri mai mici. Ioan Bindia are 20 de vaci de lapte şi este foarte cunoscut în piaţa din Zalău pentru calitatea produselor.

Sunt şi numeroşi crescători de oi: în Valea Loznei sunt patru, în Preluci s-a aşezat un cioban din Sibiu, iar în Lozna sunt alţi doi. Mai sunt şi trei săteni care se ocupă cu legumicultura, având mai multe sere şi solarii.

Internetul va ajunge şi în Valea Loznei 

Un proiect al primarului este acela de a duce fibra optică de internet în Valea Loznei.

“Suntem în tratative cu firmele de internet pentru a trage fibra optică în Preluci şi Valea Loznei. Acolo se ajunge foarte greu, iar acum se lucrează la proiect pentru a vedea dacă se merită sau nu pentru firma de cablu introducerea internetului. Eu îmi doresc să pot să duc şi acolo fibra optică şi să legăm gospodăriile şi la internet”, spune primarul.

Trebuie să amintim că odată tras internetul la Valea Loznei, cablul va ajunge şi la Zalha, pentru că cele două aşezări sunt foarte apropiate.

Valea Leşului – satul de vacanţă

Situat la poalele unei stânci golaşe pe care se află o cruce imensă, satul Valea Leşului se trasnformă într-un sat turistic. Au început deja zeci de persoane să vină aici şi să îşi construiască cabane pe malul râului Someş pentru că peisajul este unul nemaipomenit, presărat parcă, cu locuri desprinse din basm.

Satul este aşezat lângă o stâncă golaşă şi Valea Someşului. Dacă înainte preţul unui ar de teren în Valea Leşului era de 100 de lei, acum preţul s-a triplat, datorită dezvoltării sale ca sat de vacanţă unde oamenii îşi construiesc căbănuţe şi vin în weekend să se relaxeze.

Competiţii de motociclism şi ciclism în Lozna!

Câţiva tineri din comună vor să dezvolte turismul de aceea s-au gândit să pună în practică câteva idei îndrăzneţe, una dintre ele fiind şi realizarea unei competiţii de ciclism montan şi de motociclete!

“În Valea Leşului există o zonă de vacanţă cu multe cabane. Un băiat vrea să aducă aici pe un teren mai multe rulote pentru campare şi să realizeze în premieră o competiţie de motociclete. Traseul va porni de la crucea din vârful Dealului Leşu şi va fi unul montan, cu finalitate lângă râul Someş. Alţi doi fraţi din Valea Loznei – plecaţi la muncă în Anglia – sunt în procedura de cumpărare de teren, unde vor să facă un traseu de ciclism montan pe zona Fîntînele Rus – Zalha – Văleni – Cristolţ – Valea Loznei”, spune primarul.

Dacă se vor realiza, cele două investiţii – cu siguranţă – vor atrage mulţi turişti spre comuna Lozna.

Oamenii cu care comuna se mândreşte

Fiu al satului şi cetăţean de onoare al comunei Lozna este Văru’ Săndel. Primarul are doar cuvinte de laudă la adresa artistului, susţinând că tot timpul acesta sprijină comunitatea locală cu tot ceea ce îi stă în putinţă. Tot în Lozna îşi are originile şi preşedintele Patronatului Român. În vârstă de 70 de ani, Gheorghe Naghiu este originar din Valea Loznei şi a devenit cetăţean de onoare al comunei.

O altă personalitate a fost Alexandru Pocola, prefect al judeţului Maramureş în timpul guvernării PDL. Tot din Lozna se trage Aurel Irimuş, prolector al Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca!

“Văru Săndel ne ajută ori de câte ori îi cerem. Chiar el a organizat şi Zilele comunei şi se implică în tot ce înseamnă viaţa de la Lozna. El iubeşte foarte mult aceste locuri şi vine ori de câte ori are ocazia. Amintesc că aici, chiar în centrul comunal, Văru Săndel a ridicat un monument în cinstea părinţilor săi. Mă mândresc însă şi cu ceilalţi oameni ai locului, domnul Gheorghe Naghiu, sprijinindu-mă cu toate proiectele pe care le-am depus la Bucureşti. Domnia sa a fost mereu un sprijin pentru comunitatea din Lozna şi ne-a ajutat cu tot ce i-a stat în putere”, ne-a declarat Alin Pocol.

Lozna începe să cunoască dezvoltarea!

Nu ne este greu să tragem concluziile din Lozna. Sub noua administraţie a primarului Alin Pocol, lucrurile se văd cu ochiul liber că încep să se mişte. Deşi nu sunt asfaltate, drumurile sunt puse la punct aşa cum a ştiut, iar celelalte proiecte de investiţii prind contur. Am putut vedea cu ochii noştri cum lucrările cele mai importante din comună se mişcă cu paşi rapizi, iar noi credem că – într-un final – Lozna va cunoaşte dezvoltarea.

Suntem convinşi că aşezarea va cunoaşte o dezvoltare rapidă pentru că şi oamenii sunt gospodari şi cu siguranţă îl vor sprijini pe primarul Alin Pocol în toate demersurile pe care le are. În final, amintesc cuvintele primarului, care spune că nu a venit la cârma Primăriei să facă vechime în muncă.

“Eu nu am venit aici să fac vechime în muncă, ci să pun umărul la dezvoltarea comunei. Vreau să spun că a trecut doar un an şi jumătate din mandat şi deja am realizat majoritatea lucrurilor pe care mi le-am propus. Uşa biroului meu va fi mereu deschisă şi voi încerca pe cât posibil să fiu tot timpul în mijlocul cetăţenilor şi să vadă că în mine au tot timpul un sprijin.  Acum, le doresc sărbători frumoase, pline de bucurii alături de familiile lor, să se bucure de ceea ce au şi să aibă încredere în mine că voi face treabă la cârma Primăriei”, a încheiat  primarul.

You may also like

Leave a Comment