Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Bălan este un şantier – se lucrează pe toate fronturile. FOTO

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 19 views
A+A-
Reset

În comună se derulează mai multe proiecte, cele mai importante şi care crează cel mai mare disconfort fiind cele ale reţelelor de apă şi canalizare. Însă, proiectele mari de infrastructură nu pot fi realizate fără deranj, aşa că autorităţile locale îi îndeamnă la răbdare pe cetăţeni


“La preluarea mandatului, unele proiecte erau în fază de început, iar altele nici măcar nu începuseră. Astăzi, ne putem lăuda, cu ghilimelele de rigoare, că majoritatea proiectelor ce se derulează în comună sunt finalizate în proporţie de peste 50%, la un an şi jumătate de mandat, unele chiar finalizate. Nădăjduim că locuitorii comunei sunt mulţumiţi şi sperăm să fie şi mai mulţumiţi, după ce vor fi finalizate toate proiectele. Le doresc cetăţenilor comunei Bălan multă sănătate şi fericire, oarecum cu regretul disconfortului creat. Comuna noastră este un şantier. Le doresc să aibă răbdare pentru că suntem tineri, la început de drum, dar nu dezamăgim. Toate aceste lucrări sunt făcute şi realizate de echipa Primăriei. Avem oameni capabili şi devotaţi, o echipă tânără, cu ambiţii şi ne dorim să aveţi înţelegere şi să fiţi răbdători până la finalizarea acestor obiective”.

Daniel Pop – primarul comunei Bălan


Comuna Bălan este un şantier deschis. În prezent se lucrează pe mai multe fronturi. Infrastructură rutieră, apă, canal, capele şi chiar modernizarea mai multor clădiri publice.

Toate sunt investiţii la care se lucrează în satele aparţinătoare comunei care de un an şi jumătate se află sub administrarea primarului Daniel Pop.

În această perioadă, administraţia locală a finalizat mai multe proiecte. Primăria Bălan se gândeşte şi la viitor, astfel că se intenţionează depunerea mai multor proiecte pentru modernizarea şcolii din Gălpâia, achiziţionarea a două microbuze electrice şi construirea unei staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.

A fost finalizat terenul sintetic din Gălpâia

Cu bani de la bugetul local, Primăria Bălan a reuşit să finalizeze investiţia destinată copiilor şi tinerilor din sat, dar şi din întreaga comună şi nu numai. A fost un proiect dus la bun sfârşit cu ajutorul echipei din Primărie, iar sătenii deja se bucură de această investiţie.

„Lucrările la terenul sintetic din Gălpâia au fost finalizate şi deja se joacă fotbal acolo. Copiii sunt foarte mulţumiţi că pot să facă mişcare. Sunt mulţi tineri în localitate”, spune primarul Daniel Pop.

Ţevile pentru structura metalică şi suprafaţa sintetică au reprezentat cheltuielile administraţiei locale, construcţia fiind realizată de către echipa din cadrul Primăriei. Mai mult, având multe solicitări, autorităţile locale vor dota terenul şi cu o instalaţie de nocturnă, fapt ce nu era prevăzut în proiectul iniţial.

Tot cu banii de la bugetul local au început şi lucrările pentru amenajarea unui teren de fotbal cu gazon natural, în curtea grădiniţei din satul Chechiş.

Primăria va avea un sediu nou

Un alt proiect la care se lucrează în comună este reabilitarea sediului Primăriei. Firma care se ocupă de acest obiectiv a reabilitat şi căminul cultural din Chechiş. Acoperişul clădirii a fost înlocuit, fiind păstrată şarpanta aflată într-o stare bună, după cum s-a constatat la expertiză.

Clădirea va fi acoperită cu tablă, investiţia fiind derulată prin PNDL II. Până în primăvara anului viitor, şi acest proiect ar putea fi terminat. Până la finalizarea acestui proiect, sediul Primăriei Bălan s-a mutat temporar în Chechiş şi funcţionează în clădirea fostului after-school.

„Sediul va fi şi extins. Va fi un sediu modern, cu dotări moderne. O să schimbăm şi configuraţia birourilor, astfel că birourile cu publicul vor fi într-o singură încăpere”, spune primarul Daniel Pop.

Capela de la Bălan

Capelă în fiecare sat

În campania electorală, Daniel Pop spunea că îşi doreşte câte o capelă în fiecare sat al comunei. După ce a devenit primar, liberalul se ţine de cuvânt. În Bălan şi în Gâlgău Almaşului există două capele funcţionale, iar la Chendrea, lucrările se află într-un stadiu avansat. Până în luna septembrie, lucrările ar trebui să fie finalizate.

Capela de la Chendrea

În ceea ce priveşte satele Chechiş şi Gălpâia, Primăria a făcut primele demersuri necesare pentru alte capele. Autorităţile locale au deja terenurile pregătite şi au alocat câte 100.000 de lei pentru fiecare capelă ce urmează să fie construită.

„Sper să începem anul acesta şi lucrările la capelele din Chechiş şi Gălpâia. Cel mai probabil, proiectele vor fi finalizate anul viitor. Dar, până în toamnă, cel puţin fundaţiile vor fi făcute. După finalizarea acestor proiecte, fiecare sat din comună va avea capelă”, spune primarul Daniel Pop.

Dispensar uman modern

La finele săptămânii trecute, autorităţile locale au făcut recepţia la un proiect important pentru comunitate – dispensarul uman. Proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a dispensarului a fost finalizat.

„Este o lucrare foarte frumoasă, utilă şi bine făcută”, spune primarul comunei Bălan.

Mai mult, odată cu finalizarea lucrărilor, administraţia locală intenţionează să atragă şi medici de specialitate, pentru ca cetăţenii care doresc să facă analize să le poată face în comună, să nu se mai deplaseze la oraş, pentru orice problemă medicală.

„Suntem în discuţii cu un medic. Este un tânăr din Chechiş care a fost plecat în ultimii ani în Germania. Este un medic generalist. Vom aveam şi un laborator de analize. Am participat şi la o întâlnire cu dânsul şi cu medicul de familie din comună, pentru ca cei doi să aibă o colaborare. Întâlnirea a fost mai mult decât mulţumitoare pentru mine, în sensul că am văzut o deschidere din partea medicului de familie pentru colaborare”, declară Daniel Pop.

Se lucrează la podul de la Chendrea

În finalul anului trecut, la Chendrea au început lucrările la un pod nou peste Valea Almaşului. Administraţia locală a primit finanţare prin CNI pentru acest proiect, iar în prezent doi piloni sunt deja finalizaţi, urmând să mai fie construit încă unul, ca pe urmă să fie construit şi scheletul podului. Şi aici, autorităţile locale au promisiunea că, până în această toamnă, lucrările ar putea fi finalizate.

„În locul în care se face acest pod sunt cel puţin 20 de familii care la fiecare viitură rămân izolate. Nu mai aveau acces dincoace de vale. Ne bucurăm că podul se va finaliza anul acesta, deoarece este o investiţie foarte utilă pentru cetăţenii din Chendrea, în special pentru cei de peste vale”, spune primarul.

Cămine culturale moderne

Căminele culturale din Chendrea şi Gâlgău au fost reabilitate în perioada 2018 – 2019, iar cel din Gălpâia a fost reabilitat cu câţiva ani în urmă. A venit rândul căminului cultural din Chechiş să fie reabilitat. De altfel, lucrările pe acest şantier se apropie de final, iar administraţia locală se pregăteşte pentru recepţia lucrărilor. Constructorul s-a descurcat foarte bine şi a reuşit să finalizeze proiectul mult mai repede decât termenul iniţial. Căminul cultural din Bălan se află în corpul unde a fost sediul Primăriei, astfel că odată cu reabilitarea sediului va fi reabilitat şi aceste aşezământ.

Se lucrează şi la reţelele de apă şi canalizare

Printre cele mai importante proiecte la care se lucrează în comună sunt înfiinţarea reţelelor de apă şi canalizare. Până la Sărbătorile Pascale, administraţia locală îşi propune ca aducţiunea de apă să devină funcţională pentru satele Gălpâia şi Chendrea.

S-au făcut probe, iar distribuţia ar putea începe în această lună.  Sunt două proiecte pentru apă şi canalizare, unul pe AFIR şi unul prin PNDL. Cel prin PNDL este aproape finalizat, în timp ce proiectul prin AFIR s-a derulat un pic mai greu, fiind vorba şi de fonduri europene.

Dar, după finalizarea celor două proiecte, toate satele din comună vor avea apă şi canalizare.În prezent, la Chechiş se lucrează pentru tratarea apei. Fiind foarte sărată, autorităţile locale intenţionează să achiziţioneze o staţie de osmoză, un aparat ce aduce apa la parametrii potabili. Primarul Daniel Pop este încrezător că şi acest proiect poate fi dus la bun sfârşit în acest an.

Cât despre canalizare, să spunem că proiectul pe PNDL este finalizat în proporţie de 95 %. Este un proiect de extindere a utilităţilor, proiectul principal fiind cel pe AFIR, acolo unde lucrările încă nu sunt gata. Doar după finalizarea proiectului pe fonduri europene se poate face racordarea reţelelor. Însă, până în primăvara anului viitor, administraţia locală speră să fie gata.

Situaţia infrastructurii rutiere

În comună se lucrează şi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Este vorba despre un proiect de asfaltare a 7 km de străzi şi uliţe, un proiect început de administraţia veche, dar care la începutul mandatului lui Daniel Pop era finalizat doar în proporţie de 15%.

În prezent, proiectul este finalizat mai bine de 90%. Străzile şi uliţele din toate satele comunei au fost asfaltate, fiind realizate şi ziduri de sprijin sau rigole carosabile pentru a nu îngusta şi mai multe anumite străzi. Proiectul ar putea fi finalizat luna viitoare, astfel că Primăria Bălan se pregăteşte de recepţia lucrărilor.

Şantier este şi în satul Gălpâia, acolo unde se lucrează la modernizarea Drumului Judeţean 109 R. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Sălaj. Lucrările au început anul trecut, iar în prezent sunt finalizate în proporţie de 35 – 40 %. SC Drum Construct SRL se ocupă de execuţia lucrărilor.

Proiecte de viitor

Primăria are în vedere modernizarea iluminatului public. Documentaţia este pregătită, urmează ca proiectul să fie depus. Proiectul prevede extinderea iluminatului public pe fiecare stâlp. Aproximativ 90% dintre străzile şi uliţele comunei au iluminat public modern, însă există şi uliţe care pe un stâlp au LED şi pe unul o lampă normală.

Pe acestea din urmă, Primăria încearcă să le înlocuiască cu LED-uri. Un alt proiect de viitor prevede modernizarea şcolii din Gălpâia.

Va fi o şcoală modernizată din temelii, inclusiv cu panouri fotovoltaice. E vorba un proiect mai complex, ce prevede şi achiziţionarea a două microbuze şcolare electrice, precum şi construirea unei staţii de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul urmează să fie depus la Fondul de Mediu.

Proiecte în valoare de 17 milioane de euro, depuse pe Anghel Saligny

Primăria Bălan a depus nu mai puţin de cinci proiecte pe Programul Anghel Saligny, proiecte a căror valoare este de aproximativ 17 milioane de euro! Este vizată modernizarea infrastructurii rutiere, fiind incluse şi lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în zonele care nu au fost incluse până acum.

Un parc de distracţii în centrul comunal este un alt proiect depus pe programul guvernamental, pentru care Primăria speră să obţină finanţare.

Primăriile care au depus proiecte pe Anghel Saligny au fost nevoite să îşi prioritizeze proiectele. În cazul în care va primi finanţare pe un singur proiect, Bălanul a prioritizat proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere.

Fotbal resuscitat în comună

După dispariţia echipei Dumbrava Gâlgău, în comună s-au iscat multe discuţii, iar Primăria intenţiona să înfiinţeze o nouă echipă cu care să o ia de la zero. Până la urmă, administraţia locală a ajuns la o înţelegere cu Radu Pop, conducătorul de la Luceafărul Bălan, iar între cele două părţi a pornit o colaborare. Echipa evoluează în campionatul Ligii a IV-a şi o face cu succes.

Chiar dacă s-a format „peste noapte”, echipa se află în prezent pe locul 7, la doar cinci puncte de locurile care asigură calificarea în play-off, Luceafărul având şi un meci mai puţin disputat decât Rapid Zimbor, echipa de pe locul 4.

„Am jucat şi eu în tinereţe la echipa Progresul Bălan. Îmi place sportul şi fenomenul fotbalistic nu va muri în comuna Bălan. Bazele sportive sunt întreţinute de domnul Viorel Ilieş şi suntem alături de Luceafărul Bălan. În acest sezon ne dorim o clasare în primele 5, iar din sezonul viitor, obiectivul nostru va fi să luptăm pentru titlul judeţean”, spune primarul Daniel Pop.

Pentru acest an, Primăria Bălan a alocat 70.000 de lei pentru echipa de fotbal, buget ce va fi suplimentat de către conducătorul Radu Pop.

You may also like

Leave a Comment