Responsive Menu
Add more content here...


Sportul, un bun ambasador pentru o comunitate mică din Sălaj – Concursul de ciclism de la Şamşud a atras aproape 150 de participanţi din ţară şi străinătate

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 96 views
A+A-
Reset

Pentru o comună mică, un astfel de eveniment sportiv precum “Descoperă comuna Şamşud pe Mountain Bike” poate însemna mult în ce priveşte promovarea unei zone superbe pe care administraţia locală vrea să o pună în valoare din toate punctele de Vedere


La finele săptămânii trecute, în comuna Şamşud a avut loc un eveniment de amploare, un eveniment care a adus plus valoare comunităţi, un eveniment la care au participat peste 140 de persoane din ţară şi chiar din străinătate. Evident, vorbim despre “Descoperă comuna Şamşud pe Mountain Bike”, o competiţie de ciclism care în acest an a adunat la start localnici, dar şi participanţi din judeţele Sălaj, Cluj, Bihor, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Alba şi chiar Sibiu.

Mai mult, au fost înscrişi şi sportivi din Ungaria, Germania şi Italia, însă în cele din urmă, la start a ajuns doar un italian, iar cei din celelalte două ţări, din diverse motive nu au mai ajuns la Şamşud. A fost a doua ediţie a evenimentului care în acest an a luat amploare.

La fel ca şi anul trecut, organizatori au fost Comuna Şamşud, în parteneriat cu Asociaţia Salvamont Vlădeasa, cu sprijinul sponsorilor printre care s-a aflat şi Belloto, firmă ce a asigurat tricouri profesioniste pentru participanţi.

Şi în acest an concurenţii au avut la dispoziţie două trasee pe care le-au putut parcurge.

Traseul Vinului, cu o lungime aproximativă (două bucle) 54 km şi o diferenţă de nivel pozitivă 900 m. A doua variantă este Traseul Viilor, cu o lungime aproximativă (o buclă) 27 km, diferenţă de nivel pozitivă 450 m.

S-au întocmit clasamente pe categorii de vârstă, atât la feminin, cât şi la masculin, iar la final s-a întocmit şi un clasament OPEN, acolo unde cei de pe podium au fost răsplătiţi cu premii în bani. Locul 1 – 1.500 de lei, locul 2 – 700 de lei, iar locul 3 a primit 350 de lei.

Categoriile de vârstă au fost U14, 14 – 17 ani, 18 – 29 ani, 30 – 39 ani, 40 – 49 ani şi 50 + de ani, la feminin şi masculin. Cel mai tânăr participant a fost din Marghita, în vârstă de 9 ani.

Primarul şi vicele din Şamşud s-au aflat printre concurenţi

Printre cei aproape 150 de participanţi s-au numărat şi primarul comunei Şamşud – Bántó Zoltán, dar şi viceprimarul Gavril Vereş. Alături de aceştia, au mai participat primarul comunei Bocşa, dar şi Daniel Stejeran directorul Asociaţiei Ţara Silvaniei. La start s-au aflat atât sportivi amatori, cât şi profesionişti.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, iar startul a avut loc la ora 10.00 pentru cursa lungă, iar după 15 minute au pornit şi participanţii la cursa scurtă. La cursa lungă au fost vreo 40 de participanţi, în timp ce peste 100 s-au înscris la cursa scurtă.

Startul şi finish-ul au fost în faţa şcolii din Şamşud.

Trasee complexe

Concurenţii au avut parte de două trasee complexe, în care au străbătut cele două localităţi ale comunei, Şamşud şi Valea Pomilor, având ocazia să admire peisaje pitoreşti. Totodată, traseele au avut porţiuni asfaltate, prin pădure, pe păşune, porţiuni pietruite şi abrupte. Complexitatea traseelor a fost apreciată de concurenţii care la final de traseu s-au declarat cu toţii mulţumiţi.

La traseul scurt, Bianca Molnar a câştigat la categoria U14, în timp ce Briana Molnar s-a impus la categoria 14 – 17 ani. La 30 – 39 de ani s-a impusMagdolna Cizma, iar la 40 – 49 de ani s-a impus Veres Szemida. La 50+ a câştigat Hajnalka-Edit Virag.

La masculin, la U14 s-a impus Claudiu Onicaş, iar la 14 – 17 ani a câştigat Rareş Pintea. La 18 – 29 de ani s-a impus Vlăduţ Paşca, în timp ce la 30 – 39 de ani a câştigat Vasile Mateuţ.  Adrian Cătană s-a impus la categoria 40 – 49 de ani, iar la +50 a câştigat Szereday Peter. Traseul Vinului (cursa lungă) a fost câştigată de Bereczki Eszter (18 – 29 ani), Aneta Feher (30 – 39 ani), Horea Precup (18 – 29 ani), Dan Bărbînţă (30 – 39 de ani), Augustin Vlaic (40 – 49 de ani) şi Bereczki Tibor la 50+ ani.

Invitaţi speciali la festivitatea de premiere

Festivitatea de premiere a început pe la ora 15.30, în curtea Şcolii Şamşud. Au fost prezenţi deputatul Seres Denes, dar şi prefectul Dari Toma, Szilagy Robert Istvan – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj sau Dombi Attila – primarul comunei Sărmăşag.

Toţi participanţii au primit câte o medalie, iar cei de pe podium au primit, pe lângă medalie, o cupă şi o diplomă. Totodată, fiecare participant a primit şi un bilet la tombola cu peste 10 premii.

Mai mult, toţi participanţii, după încheierea cursei au fost poftiţi la un bogracs.

Standuri cu produse locale

Pe parcursul evenimentului, nu mai puţin de 14 producători locali au avut amenajat câte un stand în curtea şcolii. Aceştia au comercializat produse lactate, vin, ţuică, dulciuri, fructe,  aranjamente florale şi produse handmade.

Ziua s-a încheiat cu Balul Suretiului

După concursul de ciclism, seara s-a lăsat cu sărbătoare la Balul Suretiului. Evenimentul este unul tradiţional, păstrat de la moşi strămoşi. În fiecare an, copiii din comună merg cu caii şi căruţele prin cele două localităţi pentru a invita cetăţenii la bal. Peste 40 de copii au pornit în “galop” prin cele două localităţi. Balul a început la ora 19.00, în Căminul Cultural din Şamşud şi s-a întins până spre orele dimineţii.

S-a cântat, s-a dansat, s-a mâncat iar o formaţie a întreţinut atmosfera din cămin.

Bántó Zoltán: “Vom organiza în continuare această competiţie”

Evenimentul “Descoperă comuna Şamşud pe Mountain Bike” este unic în Sălaj, iar autorităţile locale din Şamşud îşi vor da silinţa ca şi anul viitor să aibă loc această competiţie,  mai ales după ce anul acesta a luat anvergură, iar despre comuan Şamşud s-a vorbit în ţară, dar şi în străinătate, astfel că iată, sportul, este un ambasador important pentru comună.

“Fiind un eveniment de o asemenea anvergură în acest an este clar un semn că trebuie să continuăm această competiţie. Este singurul lucru pe care vrem să-l facem. Sigur, vom mai aduce îmbunătăţiri unde am văzut că este necesar. Însă, în principiu, trebuie să continuăm. Ciclismul este un sport care este păcat să nu-l practici. Iar prin acest eveniment ne-am dorit să promovăm şi mişcarea, dar şi promovarea comunei. Au venit peste 100 de persoane care nu au mai fost în Şamşud şi toată lumea vorbeşte despre comuna noastră.  Promovarea zonei este un plus valoare al evenimentului în sine”

Banto Zoltan – primarul comunei Şamşud

You may also like

Leave a Comment