Responsive Menu
Add more content here...


Ziua Păcălelilor – 1 Aprilie, o zi obișnuită și sărbătorită zilnic în România!

Sub masca fiecărei minciuni se ascunde frica de adevăr!

by Tiberius NICODA
0 comment 55 views
A+A-
Reset
În fiecare an la 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli încă din secolul al XVI-lea. Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui a fost relativ obișnuit în lume din punct de vedere istoric.În această zi ne e permis să spunem minciuni pentru a păcăli sau amuza pe cineva sau să facem farse pentru a ne surprinde prietenii.
Obiceiul Zilei Păcălelilor încă se menține bine după atâtea sute de ani mai ales în România și cu precădere în ultimii 35 de ani a devenit sport național. Dar cum a început și de de ce dedicăm această zi artei înșelăciunii?
La români însă, Ziua păcălelilor s-a împământenit mai târziu, cu toate că la sașii și șvabii de la noi exista deja o tradiție mult mai veche că de 1 aprilie să se păcălească unii pe alții. Românii nu au avut nevoie de aceasta zi pentru a se păcăli. Hâtri din fire, au creat un personaj și un joc denumite Păcală, respectiv Păcălici.
Superstiția spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12.00, despre cele după aceasta ora se zice că aduc ghinion.
O altă superstiție spune că în ziua de 1 aprilie – Ziua păcălelilor nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soțul vă fi “sub papuc”.
În România, se crede că, dacă nu păcălești pe nimeni de 1 aprilie, tot anul, până la următoarea zi de 1 aprilie, vei fi tu cel păcălit.Se mai spune că, atunci când o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau macar să fii prietenul ei.Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în aceasta zi vă fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
La noi românii, de 35 de ani încoace, cel mai mult, Ziua Păcălelilor se petrece zilnic, 24 din 24 de ore, suntem păcăliți din toate pozițiile, din toate colțurile tocmai de către aceia pe care i-am ales ca să ne spună adevăruri…
Anul acesta mai ales, încă un an electoral cu păcăleli și păcăliți, un an în care încă odată vom fi duși cu zăhărelul de către păcălicioșii politici pentru care nu suntem decât niște păcălici naivi, manipulabili buni de a înghiți orice gogoașă aruncată pe care o înfulecăm din zbor , de către  șmecherii  politici. Și ca într-un film prost sovietic, ei -ăia care vor să ne conducă, se prefac că ne spun adevăruri și noi, cuminți, proști și naivi o să na prefacem din nou că-i credem. Toate astea până ne-om da de rând că Moș Crăciun nu mai există și ne-om trezi și o să realizăm că până și sania cu reni a moșului este o plăsmuire creată de către o inteligență (diabolică) și foarte artificială.
După cum spunea celebrul și înțeleptul Mark Twain,  Ziua Păcălelilor poate fi și o zi în care ar trebui să rememorăm cât de mult îi păcălim pe alții sau ne păcălim pe noi înșine în restul zilelor anului!
Să păcăliți bine!-ca să parafrazez puțin  modificat, citând dintr-un al nostru fost Președinte care tot ca o păcăleală națională ne îndemna cu : ,,Să trăiți bine !”
Și, apropo de astea, simțiți că mai trăiți ?

 

You may also like

Leave a Comment