Ziua Mondială a Salutului – 21 noiembrie. Vă salutăm!

"Scopul educaţiei este nimicirea mărginirii egoiste a individului şi supunerea lui la raţiunea lucrurilor", spunea un înțelept

by Tiberius NICODA
0 comment 42 views
A+A-
Reset

Cea mai simplă formă de comunicare între oameni, salutul poartă de asemenea și o însemnătate uriașă. Încă de la cele mai fragede vârste, copiii învață să salute și descoperă beneficiile acestei interacțiuni importante.În fiecare an, la 21 noiembrie, este marcată Ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii din întreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială. Salutul, o formă elementară de acţiune interumană, este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.

Iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, Ziua mondială a salutului a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace precum şi de 180 de ţări.
A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.
Deoarece cuvântul bun venit înseamnă a saluta pe cineva, de obicei folosim cuvântul pentru alte situații sau lucruri pe care le-am putea saluta în viață. Să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că eşti bine crescut.
Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa socială căreia îi aparţin sau în funcţie de nivelul profesional.

Salutul la români: între mojicie și bună-creștere

Dacă ți-a fost vreodată dor de casă sau te-ai simțit exilat de toate lucrurile și oamenii care te-au definit cândva, vei ști cât de importante pot fi cuvintele de bun venit și zâmbetele prietenoase.


Ai dreptul sa refuzi un salut?

A refuza sa răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celălalt să înțeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afara acestor cazuri, nu există salut pe care poți să-l refuzi fără să încalci în mod deliberat și grosolan regulile elementare ale bunei cuviințe.
Există totuși împrejurări în care am prefera să ne facem că nu vedem anumite persoane pentru a le saluta, deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste cazuri cer mult tact și o mare prezență de spirit pentru a găsi o soluție onorabilă. Pentru a evita întâlnirea, o facem când suntem încă la mare distanță. Dacă întâlnirea este inevitabilă, vom saluta scurt. Acest salut ar putea fi pentru celălalt o mică lecție dacă el este vinovat, iar dacă noi suntem vinovați, salutul nostru poate duce la o împăcare.
Cel mai ocupat dintre oamenii de stat nu trebuie să refuze să strângă mâna celui mai pisălog dintre solicitanți. Să refuzi o mână întinsă este o sancțiune de o gravitate excepțională.


Din păcate, ura, intoleranța, zavistia, invidia, gelozia și, în general, toate tarele cu care ne-a blagoslovit Lucifer, îngerul răzvrătit și lepădat de Pronie pe Pământ printre păcătoșii muritori, nu lasă loc, în numeroase cazuri, nici măcar pentru un creștinesc salut, ca posibilă premisă pentru o viitoare împăcare.
O imagine aproape anecdotică ni s-a transmis din interbelic, când, zice-se, Ferdinand Întregitorul obișnuia să salute doar prin întinderea unor degete, potrivit importanței personajului. Un deget pentru poporenii de rând, două pentru cei mai răsăriți, trei pentru demnitari și așa mai departe. Întreaga mână întinsă se cuvenea, se pare, doar pentru anumite capete încoronate.
Că, până la urmă, se spune că salutul este al aceluia care-l acordă, nu neapărat al aceluia căruia-i este adresat.

Este  de o mie de ori mai bine să ai bun simț fără educație decât educație fără bun simț!
Așa că, vă salut cu respect și considerație!

You may also like

Leave a Comment