Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României sărbătorite la Zalău și Șimleu Silvaniei

Vineri, 10 mai 2024, a avut loc ceremonia publică dedicată sărbătoririi „Zilei Europei, a Uniunii Europene și a Zilei Independenţei de Stat a României”, eveniment care s-a desfășurat în municipiul Zalău și la Șimleu Silvaniei. La manifestare au participat oficialități locale și județene

by Mihai POP
0 comment 386 views
A+A-
Reset

Ziua Independenţei Naţionale a României a fost marcată, vineri, la Zalău  printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat pe platoul din centrul municipiului.

La eveniment au fost prezenţi: prefectul Dari Toma şi subprefecţii Gheorghe Bancea şi Alexandru Pura, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor – Lucian Bode, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – Dinu Iancu-Sălăjanu, viceprimarul Zalăului – Teodor Bălăjel, alte oficialităţi locale şi judeţene.

În cadrul evenimentului, a fost oficiat un serviciu religios, iar mai apoi istoricul Marin Pop a vorbit despre semnificaţia Zilei Independenţei.

“Ziua Independenţei este o ocazie specială de a comemora sacrificiile şi curajul celor care au luptat pentru libertatea şi suveranitatea ţării noastre şi de a celebra identitatea noastră naţională şi unitatea noastră ca popor. (…) Să ne unim eforturile pentru a construi o Românie mai puternică, mai unită şi mai prosperă pentru toţi cetăţenii noştri. Să ne angajăm să fim cetăţeni responsabili şi activi, să ne implicăm în viaţa comunităţii noastre şi să contribuim la construirea unei societăţi mai bune”, a precizat, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej, prefectul Dari Toma.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi a plutoanelor din cadrul Regimentului 69 Artilerie Silvania, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, pe muzica Fanfarei Promenada Zalău.

Un eveniment similar a fost organizat, începând cu ora 13,30,  și la Şimleu Silvaniei, unde au participat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele PNL Sălaj, Lucian Bode, secretarul general al partidului la nivel național, prim-vicepreședinții Claudiu Bîrsan și Cristian Lazăr, alături de alți aleși locali liberali.

Momentele astrale ale anului 1877 au stat sub semnul demnității și al solidarității naționale, tânărul stat român de la acea vreme aflându-se sub conducerea viitorului rege Carol I și a guvernului condus de Partidul Național Liberal.

Moștenirea primită de la acești “părinți fondatori” ne obligă ca, la rândul nostru, să construim pentru generațiile care vor urma un viitor sub semnul valorilor democratice și al bunăstării.

You may also like

Leave a Comment