Responsive Menu
Add more content here...


Ziua de Sfântul Valentin sau Dragobetele ne reprezintă ca și români? 

Ziua Sfântului Valentin a fost sărbătorită inițial ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus

by Tiberius NICODA
0 comment 216 views
A+A-
Reset

Motto:
Iubiți orice, oricum, oriunde, pe oricine, dar să iubiți! Căci nu există mai mare infirmitate a inimii și sufletului decât lipsa de iubire și putința de a iubi sau de a fi iubit!

Ziua Sfântului Valentin a fost sărbătorită inițial ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, – “Ziua Îndrăgostiților” este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.

Conform surselor din Wikipedia se spune că:

“Potrivit poveștilor despre inițierea acestei zile, se spune că pe vremuri a existat un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.

Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Claudiu a fost impresionat de personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind “Adu-ți aminte de Valentin al tău”.

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.

Comerțul de Ziua Îndrăgostiților la mijlocul secolului al XIX-lea a fost un precursor al sărbătorilor comercializate în continuare în SUA. În 1868, compania britanică de ciocolată Cadbury a creat Fancy Boxes pentru Ziua Îndrăgostiților, o cutie de ciocolată decorată în formă de inimă.Cutiile cu ciocolată umplută au devenit rapid asociate cu sărbătoarea. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, practica schimbului de carduri a fost extinsă pentru a include cadouri de tot felul, cum ar fi cadourile de bijuterii.

Cheltuielile medii pentru Valentine în SUA cresc anual de la 108 USD de persoană în 2010 la 131 USD în 2013. Apariția internetului la începutul mileniului creează noi tradiții. În fiecare an, milioane de oameni folosesc instrumente digitale pentru a crea și trimite mesaje de felicitare de Ziua Îndrăgostiților.

Unii consideră că Ziua Îndrăgostiților este o sărbătoare distinctivă datorită comercializării sale.

În epoca modernă, din punct de vedere liturgic, bisericile luterană și anglicană au o slujbă de Ziua Îndrăgostiților care include un ritual opțional de reînnoire a jurământului de căsătorie” – mai spune înțeleapta Wikipedia.

Cert este că această zi este una importată și asimilată de către români, cu precădere după ’89, cu atât mai mult cu cât pe 24 februarie la noi românii se sărbătorește Dragobetele..

Acuma, indiferent de zi sau despre cum îi zice, fie că este de Valentin, fie că este de Dragobete, iubirea, dragostea și o bună înțelegere trebuiesc celebrate în fiecare una zi din existența noastră.

Iubiți orice, oricum, oriunde, pe oricine, dar să iubiți! Căci nu există mai mare infirmitate a inimii și sufletului decât lipsa de iubire și putința de a iubi sau de a fi iubit!

La mulți ani așadar, iubirii, în fiecare zi ca să puteți mereu să o trăiți ca și pe sărbătoare!

You may also like

Leave a Comment