Responsive Menu
Add more content here...


Ziua de 9 mai – este Ziua victoriei împotriva nazismului, ziua în care trebuie marcată pacea

by Tiberius NICODA
0 comment 115 views
A+A-
Reset

Ziua Victoriei este o sărbătoare care comemorează victoria asupra Germaniei naziste în 1945. A fost inaugurată pentru prima dată în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, ca urmare a semnării Instrumentului german de capitulare, seara târziu, pe 8 mai 1945 (după miezul nopții, deci pe 9 mai, ora Moscovei). Guvernul sovietic a anunțat victoria la începutul zilei de 9 mai, după ceremonia de semnare de la Berlin.În majoritatea țărilor din Europa și în America de Nord este marcată Ziua Victoriei împotriva Germaniei Naziste în 1945. Rusia sărbătorește separat evenimentul pe data de 9 mai.România a marcat Ziua Victoriei în Europa pe 9 mai până la căderea regimului comunist în 1989, aliniindu-se blocului condus de URSS, dar odată cu integrarea în NATO și UE a trecut la aniversarea pe 8 mai, una dintre probele desprinderii de trecutul comunist.

În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin se semna actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, alte zeci sau sute de milioane de oameni fiind răniţi sau rămânând infirmi.

URSS care se considera victimă și că a fost atacată de Germania pe 22 iunie 1941, adevărul este că ea de fapt a fost agresor și a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial la 17 septembrie 1939 împărțind împreună cu Germania statul polonez în conformitate cu Pactul Molotov-Ribbentrop. Armistițiul de capitulare necondiționată a Germaniei a fost semnat la 8 mai la Potsdam, o suburbie a Berlinului. Stalin înfuriat a replicat aliaților de ce încheierea războiului în Europa nu a fost documentată în capitala Germaniei, orașul Berlin. Aliații nu s-au opus și repetat a fost semnat Armistițiul de capitulare necondiționată a Germaniei de această dată în orașul Berlin, ora 23:00, ora Europei, ora Moscovei devenind ziua de 9 mai.

Cu certitudine ziua de 9 mai – este Ziua comemorării eroilor, ziua în care trebuie marcată pacea, dar nu victoria. 8 și 9 mai – este sfârșitul războiului în Europa. 2 septembrie 1945 este sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial prin capitularea necondiționată a Japoniei.

În război au murit aproximativ 50 de milioane de oameni, din care 20 de milioane militari şi 30 de milioane civili; de aproximativ 4 ori mai mult decât în primul război mondial) produse de acţiunile militare propriu-zise, dar şi de crime fără precedent (execuţii colective, genocid etc.) asupra civililor din lagărele de concentrare şi exterminare (Dachau, Auschwitz-Birkenau, Maidanek, Treblinka, Neuengamme, Sachsenhausen, Florssenburg etc.) în care au fost torturaţi şi exterminaţi milioane de evrei, cehoslovaci, polonezi, iugoslavi, francezi, belgieni, olandezi, norvegieni, greci, ucraineni, bieloruşi etc. (inclusiv femei, copii, bătrâni); după unele surse numai în lagărele de concentrare şi exterminare naziste au murit sau au fost ucişi circa 12 000 000 de oameni, din care jumătate au fost evrei. La un tratament extrem de dur au fost supuşi şi prizonierii de război (chiar exterminări în masă – Katyn), precum şi milioane de civili (în septembrie 1944 numai în Germania munceau circa 7 500 000 de cetăţeni străini). Victimelor umane li s-au adăugat inestimabilele pagube materiale şi spirituale înregistrate de majoritatea statelor angajate în război.

 

Iată că astăzi, la 79 de ani distanță de la cel de-al doilea război mondial, prin tensiunile externe existente la nivel global și în vecinătatea noastră, a Europei, suntem în pragul unui posibil al treilea război mondial.

Cine nu învață din greșelile istoriei, este condamnat să le repete!

 

You may also like

Leave a Comment