Data de 23 august 1944 rămâne una dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României, marcând o schimbare drastică în cursul celui de-al Doilea Război Mondial și influențând decisiv evoluția țării. La această dată, Regele Mihai I a orchestrat lovitura de stat care a dus la demiterea și arestarea prim-ministrului și „Conducătorului Statului”, Ion Antonescu, determinând ieșirea României din alianța cu Puterile Axei și alăturarea acesteia forțelor aliate.
Ziua de 23 August odată era celebrată cu fast și cu onoruri, acum doar amintită, cu silă, cu rușine și uitare
În perioada comunistă, 23 august a fost transformată într-o Zi Națională, sărbătorită cu fast, fiind considerată „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”.
După 1989, însă, percepția asupra acestui moment s-a schimbat, iar importanța sa a fost reevaluată, fiind recunoscută drept un act de curaj al Regelui Mihai și un punct de cotitură în istoria României.
Armata Română a întors armele în Al Doilea Război Mondial şi a început să lupte alături de Naţiunile Unite şi împotriva Puterilor Axei.După ce România a decis întoarcerea armelor, ziua de 23 august a căpătat o însemnătate aparte pentru ţara noastră. Pe de o parte se spune că acţiunea României, de a întoarce armele împotriva Puterilor Axei, a scurtat Al Doilea Război Mondial cu cel puţin şase luni şi a dus la salvarea a milioane de vieţi omeneşti.
Cum a devenit 23 august sărbătoare comunistă
Iniţial, s-a spus că ziua de 23 august a reprezentat „insurecţia armată antifascistă”. Ulterior, 23 august a devenit ziua în care „România a fost eliberată de către glorioasa armată sovietică” şi ziua „doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”.La începuturi, ziua de 23 august s-a sărbătorit din defilări ale oamenilor muncii care prezentau portrete ale lui Marx, Lenin şi Stalin, ca dovadă a influenţei sovietice asupra ţării noastre. Ulterior, după cum spuneam, defilările s-au schimbat, oarecum, ca profil, deşi ideea de bază, de promovare a oamenilor muncii, s-a menţinut.
Nicolae Ceauşescu a ajuns la putere şi a obţinut, într-o oarecare măsură, distanţarea de Uniunea Sovietică, astfel că, treptat, portretele lui Marx, Lenin şi Stalin au fost înlocuite cu portrete ale liderilor Partidului Comunist Român. Ziua de 23 august a fost aproape o jumătate de veac cea mai importantă sărbătoare din calendarul regimului şi, totodată, a Partidului Comunist Român. În fiecare an erau organizate manifestări impresionante, la care participau zeci de mii de oameni în fiecare oraş al ţării. În ultimii zeci ani de comunism, sărbătoarea se transformase şi într-un prilej de preamărire a soţilor Ceauşeşcu.
Unii pretinși români spun despre alți români că încă sunt nostalgici după comunism dacă aduc vorba despre aniversarea zilei de 23 August
Iată, la 80 de ani trecuți de la momentul în care Armata Română a întors armele în Al Doilea Război Mondial şi a început să lupte alături de Naţiunile Unite şi împotriva Puterilor Axei.După ce România a decis întoarcerea armelor, ziua de 23 august a căpătat o însemnătate aparte pentru ţara noastră. Pe de o parte se spune că acţiunea României, de a întoarce armele împotriva Puterilor Axei, a scurtat Al Doilea Război Mondial cu cel puţin şase luni şi a dus la salvarea a milioane de vieţi omeneşti.
Iniţial, s-a spus că ziua de 23 august a reprezentat „insurecţia armată antifascistă”. Ulterior, 23 august a devenit ziua în care „România a fost eliberată de către glorioasa armată sovietică” şi ziua „doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”.
Ziua de 23 august 1944 face parte din amintirile și din istoria poporului român. Vai de acel popor care nu are un trecut și mai ales vai de acel popor care nu are nici prezent! Fără trecut și fără de prezent, în mod cert, nimeni și mai ales nicio nație și niciun popor nu va să aibă niciun viitor!
Prea iute ,parcă, uităm și ne sucim scuipând ceea ce vreme îndelungată am aclamat și lins…
Nicolae Ceauşescu a ajuns la putere şi a obţinut, într-o oarecare măsură, distanţarea de Uniunea Sovietică, astfel că, treptat, portretele lui Marx, Lenin şi Stalin au fost înlocuite cu portrete ale liderilor Partidului Comunist Român. Ziua de 23 august a fost aproape o jumătate de veac cea mai importantă sărbătoare din calendarul regimului şi, totodată, a Partidului Comunist Român. În fiecare an erau organizate manifestări impresionante, la care participau zeci de mii de oameni în fiecare oraş al ţării. În ultimii zeci ani de comunism, sărbătoarea se transformase şi într-un prilej de preamărire a soţilor Ceauşeşcu.
Ultima defilare și manifestare de la Zalău de dinainte de 1989
Ultimul 23 august al cuplului dictatorial a fost pregătit după scenariul anilor anteriori. După îndelungi pregătiri, cu scoaterea din producţie a muncitorilor şi de la orele de clasă a elevilor, după nesfârşite repetiţii, zălăuanii sărbătoreau, de voie sau de nevoie, Ziua Naţională.Coloane impresionate alcătuite din peste 20.000 de oameni au mărşăluit pe străzile Zalăului, iar pe Stadionul Municipal „23 August”, prin faţa tribunei oficiale, au defilat armata, gărzile patriotice, detaşamentele PTAP (Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei), formaţiile de pioneri şi cele de apărare civilă, carele alegorice şi muncitorii întreprinderilor din oraş, purtând tablouri cu Nicolae şi Elena Ceauşescu, pancarte cu diferite lozinci, steaguri roşii şi tricolore, eşarfe. Spectacolul era completat de prestaţiile corurilor reunite ale cadrelor din învăţământ, veteranilor de război, întreprinderilor din oraş, de recitalurile grupurilor vocale de la Integrata de In, Spitalul Judeţean, Poştă, Întreprinderea Comercială de Stat pentru Mărfuri Industriale, de concertele orchestrelor de muzică populară ale fabricilor (Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului, Întreprinderea de Armături Industriale din Fontă şi Oţel sau Întreprinderea de Conductori Electrici Emailaţi) şi de momentele pionierilor şi şoimilor patriei. Ziua se încheia la mici şi bere, la Grădina Poporului, Brădet, Popasul Romanilor ori alte localuri din oraş.
Ce am fost și ce am ajuns, plecați de nicăieri spre niciunde….
Astfel că, ziua de 23 August până în 1989 era una de sărbătoare, cu voia sau fără voia unora, această zi provine din istoria poporului român oricât am vrea s-o ignorăm sau să o hulim fățarnic. Această perioadă care ține de timpul scurs de la 23 August 1944 și până în decembrie 1989, este o perioadă în care tocmai aceia care o contestă și denigrează au putut ajunge astăzi pe unde sunt suiți și cocoțați de către cei de după 1989.
Și ca și un bun cetățean și patriot nu poți să accepți a ți se scrie istoria ca neam, nici frântă, nici pe bucățile care ne convin sau ne avantajează la un moment dat pentru că dă bine la modă.
Cu bune și cu rele, suntem ceea ce suntem, captivi ai unui trecut concret care a fost iar viitorul care va fi sau nu să fie, se construiește pe temelia sănătoasă sau șubredă pe care ca și cale ne-am ales-o și pe care trebuie ca să ne-o asumăm așa cum este!
Părinții și Patria și mai ales istoria , nu se reneagă niciodată!