Responsive Menu
Add more content here...


Ziua Constantin Brâncuși – 148 de ani de la nașterea marelui sculptor român

„Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el rămâne important” - Constantin Brâncuși

by Tiberius NICODA
0 comment 14 views
A+A-
Reset

Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie, când este comemorată ziua nașterii marelui sculptor român. În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de sărbătoare națională.

Pe 19 februarie se sărbătoresc 146 de ani de la nașterea sculptorului român. Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița (județul Gorj), și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

Cu această ocazie, în țară se vor organiza o serie de manifestări deicate vieții și operei marelui nostru sculptor.

Constantin Brâncuşi este sculptorul român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Nota dominantă a operei sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor, prin însuşrea simplităţii artei populare româneşti combinată cu rafinamentul avantgardei pariziene.

“La umbra marilor copaci nu creşte nimic” (Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres) frază spusă la refuzul de a lucra sub comanda marelui Auguste Rodin.

Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe, spunea Brâncuși.

You may also like

Leave a Comment