Responsive Menu
Add more content here...


Zilele Zalăului între necesitate şi moft – Pâine şi circ

Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar?

by Tiberius NICODA
0 comment 72 views
A+A-
Reset

Prilej de bucurie zic unii referitor la Zilele Zalăului care sunt anunţate pentru anul 2024 a se desfăşura undeva prin luna iulie.

Faţă de celelalte ediţii, din anii anteriori, se pare că locul organizării şi desfăşurării acestora va fi pe noua alee pietonală din municipiu, precum şi pe platoul din faţa Prefecturii.

Pentru acest eveniment se spune că au fost prevăzute de către Consiliul Local Zalău, cheltuieli de aproximativ 76.000 de euro.

Desigur, conform logicii, într-o lume normală, gospodăreşte, după ce toate problemele urbei se vor fi rezolvat şi abia după ce nimic altceva decât să chefuieşti îţi mai rămâne, poţi şi benchetui şi bate pe picior.

Totuşi, zic unii care sigur vor fi etichetaţi drept retrograzi de către majoritatea celora care sunt adepţii imaginii Titanicului care se scufundă în ritm de vals cântat de către orchestra navei eşuate, cu banii alocaţi pentru acest eveniment s-ar putea face alte cele mult mai practice şi de folos.

Cei 76.000 de euro care sunt prevăzuţi a fi cheltuiţi cu aceste zile,spre pildă, reprezintă contravaloarea a 12.667 de meniuri ale zilei calculate la un preţ de 30 lei/meniu, care ar putea umple măcar odată burţile înfometate ale unora care mănâncă poate doar odată pe zi… Asta aşa ca şi o comparaţie.

Acuma, sigur, nici să ne punem cenuşă-n cap,să facem posturi negre, dar nici nu prea este momentul de danţ şi de destrăbălare, cu atât mai mult cu cât, sigur, locuitorii zonei unde se desfăşoară bairamul, sunt cei dintâi care nu o să aprecieze larma.

Să te ferească Sfântul să locuieşti în zona desfăşurării evenimentului şi să ai vreo durere de cap sau de măsele ori altă indispoziţie vreme de 2-3 zile, să-ţi sune-n cap hărmălaia, că ăla eşti! Nu mai vorbim de restricţiile de circulaţie care vor bulversa zona şi aşa aglomerată de obiceiuri.

Mai potrivit era, dacă tot e musai să fie aceste zile de desfăşurat, să se fi ales o locaţie unde să nu fie deranjaţi locuitorii zonei, undeva pe un câmp, la margine de urbe.

Părerile despre această sărbătoare vor fi ca şi de obicei foarte împărţite, aşa cum este datina şi obiceiurile la noi românii, fapt ce se vede şi în alegerile pe care le avem şi care le facem de 35 de ani încoace.

Taberele pro şi contra acestui eveniment vor fi ca-n bancul cu disputa fecioriei din noaptea nunţii lui Rifka – proaspăta soţie a lui Ştrul, anume că, unii ziceau că a fost fată mare, în vreme ce alţii susţineau cu maximă tărie că nu a fost!

Fiecare are dreptate doar după modul în care a experimentat şi experimentează!

P.S.

Fac precizarea că în calitate de autor al acestui comentariu, găzduit prin amabilitatea, permisivitatea liberei exprimări  şi onestitatea celei care este  publicaţia “Ştirile din Sălaj”  reprezintă exclusiv un punct de vedere absolut personal care angajează, acceptul sau oprobiul dumneavoastră în calitate de decidenţi şi cititori, reacţiile ce vor surveni în urma sa mi le asum personal.

Vă mulţumesc pentru înţelepciune şi îngăduinţă!

You may also like

Leave a Comment