Responsive Menu
Add more content here...


Zi de sărbătoare pentru credincioșii din Parohia Poiana Blenchii – Resfințirea bisericii și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mase

Zi de sărbătoare a fost, duminică, și pentru credincioșii din Parohia Poiana Blenchii. Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la lăcașul de cult și a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat diferența dintre sfințire și sfințenie

by Mihai POP
0 comment 741 views
A+A-
Reset

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului și a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Andrei-Constantin Coste, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Din anul 1968, localitatea Poiana Blenchii aparţine de judeţul Sălaj, fiind centru de comună și având în componență următoarele sate: Gostila, Fălcușa și Măgura.

În anul 1553 numele satului a fost „Poiana”, acesta fiind situat pe o altă vatră, la aproximativ 4 km, pe vale, „la Meri”. Mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, cneazul Ioan Blenche, persoana de încredere a lui Ștefan cel Mare, care deținea Cetatea Ciceului, a mutat satul pe locul actual, numindu-l Poiana Blenchii. Potrivit tradiției, locuitorii din Poiana Blenchii ar fi venit din Maramureș, prin secolele XIII-XIV, cele mai cunoscute fiind familiile Blenche și Conț (mai târziu, Conțiș).

La strămutarea satului pe actuala vatră s-a adus și biserica de lemn, care a fost pusă în actuala curte a bisericii și care a dăinuit până în anul 1882, când vechiul lăcaș de cult a fost demolat de localnici, de la acesta păstrându-se la parohie doar ușile împărătești și prestolul sculptat în piatră.

Actuala biserică de zid a fost construită între anii 1879-1887, prin jertfa preotului Gavril Buzura. Noul lăcaș de cult a fost sfințit în data de 5 septembrie 1882, de Mitropolitul Miron Romanul de la Sibiu.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Andrei-Constantin Coste a fost numit preot al Parohiei Poiana Blenchii, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, în ceea ce privește biserica parohiei, între anii 2008-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interior baza pereților lăcașului de cult a fost gletuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamuri, uși de acces, tablou cu siguranțe automate, aeroterme pe agent termic și balustrade pentru accesul în cafas, a fost instalat sistemul de încălzire, Sfânta Masă și iconostasul au fost restaurate și s-au achiziționat mobilier bisericesc, tron arhieresc, mochetă, traverse și covoare.

În exterior s-au executat lucrări de drenaj și de consolidare a fundației bisericii, pereții lăcașului de cult au fost reparați, tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a refăcut acoperișul și s-au montat pazii, jgheaburi, burlane și cruci noi, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar placat cu pavaj, la intrarea în lăcașul de cult a fost edificat un pridvor, care, ulterior, a fost pictat în tehnica tempera, în fața bisericii s-a montat o balustradă din inox, au fost ridicate poarta și gardul de împrejmuire al lăcașului de cult, s-a montat sistemul de iluminare al bisericii pe timp de noapte, au fost edificate o anexă pentru centrala termică și un lumânărar, iar curtea lăcașului de cult a fost amenajată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

You may also like

Leave a Comment